Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», βιβλίο «Η μάστιγα της Ασίας», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», βιβλίο «Η μάστιγα της Ασίας», «Κ»

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 4Τροχούς Οκτωβρίου, η ηλεκτρική αναβίωση του θρυλικού van της Volkswagen – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», βιβλίο «Η μάστιγα της Ασίας», «Κ»-1

Στους 4Τροχούς Οκτωβρίου οδηγούμε το Volkswagen ID. Buzz, τη σύγχρονη εκδοχή του θρυλικού Bulli. Ακόμα κι αν ο πολιτικά ορθός χαρακτήρας του ηλεκτροκίνητου αυτού μοντέλου δε φέρει κάτι από την αντικουλτούρα των χίπις, με τους οποίους είναι ταυτισμένο σε μεγάλο βαθμό το ιστορικό van της γερμανικής φίρμας, εντούτοις η έλευση του ID.Buzz αποτελεί αναμφίβολα μια ρομαντική νότα στον σημερινό αποστειρωμένο κόσμο της αυτοκίνησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στη VW πιστεύουν πως το ID. Buzz θα αντλήσει κοινό μεταξύ εκείνων που δεν έπαψαν να θαυμάζουν το Bulli, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμοι να περάσουν στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραστές του θα είναι εκείνοι που δίνουν σημασία στο σχεδιασμό και που -όπως σε πλείστες άλλες περιπτώσεις ιδιαίτερων αυτοκινήτων- αισθάνονται πως θέλουν να ξεφύγουν από τα SUV και χρειάζονται πλούσιους χώρους για τις μετακινήσεις της οικογένειάς τους ή για τις ανάγκες του χόμπι τους.

Με το τεύχος Οκτωβρίου πραγματοποιούμε ακόμα ένα ταξίδι στο παρελθόν, αυτήν τη φορά στον Ιούλιο του 1987, όταν η Ferrari παρουσίασε στο Μαρανέλο την αξεπέραστη F40, το τελευταίο μοντέλο του «cavallino rampante» που έφερε τη σφραγίδα του θρυλικού ιδρυτή της, Έντσο Φεράρι. Πρόκειται για ένα supercar που ήρθε τότε στη ζωή με αφορμή την 40ή επέτειο της πιο θρυλικής μάρκας αυτοκινήτων στην υφήλιο, εξού και το όνομά του, αντικαθιστώντας την επίσης ξεχωριστή 288 GTO (1984-1987). Την απολαύσαμε στο παρελθόν στην πίστα του Φιοράνο όσο και στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Σήμερα, τριάντα πέντε χρόνια μετά, τη συναντάμε και πάλι, αυτήν τη φορά στην πίστα των Μεγάρων, και μάλιστα σε μια σπάνια έκδοση προδιαγραφών Competizione.

Στο ίδιο τεύχος θα μπορέσετε επίσης να διαβάσετε τις πρώτες εντυπώσεις από την τρίτη γενιά της BMW X1, του δημοφιλούς compact SUV της βαυαρικής φίρμας, αλλά και μια σειρά από δοκιμές και συγκρίσεις απ’ όλες τις κατηγορίες.

Οι «4 Τροχοί» κυκλοφορούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

 

Τζορτζ Χόρτον, Η μάστιγα της Ασίας

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», βιβλίο «Η μάστιγα της Ασίας», «Κ»-2

Η «Καθημερινή» της Κυριακής που κυκλοφορεί στις 2 Οκτωβρίου φιλοξενεί μια αποκαλυπτική μαρτυρία για την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών της Μικρασίας.

«Η καταστροφή της Σμύρνης δεν αποτελεί παρά την τελευταία πράξη του σταθερού προγράμματος εξόντωσης της χριστιανοσύνης από όλο το μήκος και το πλάτος της παλιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας […]. Αυτή η διαδικασία εξόντωσης απαίτησε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να συντελεστεί. Την διέκριναν προκαθορισμένοι στόχοι, σύστημα και μεγάλη προσοχή, έστω και στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Ολοκληρώθηκε με απερίγραπτες ωμότητες, προξενώντας την καταστροφή μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπινων υπάρξεων από οποιονδήποτε άλλο διωγμό που εξαπολύθηκε στην μετά Χριστόν εποχή».

Αυτή είναι η εκτίμηση του Τζορτζ Χόρτον για όσα συνέβησαν στη Μικρά Ασία τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Περιέχεται στο βιβλίο «Η μάστιγα της Ασίας». Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1926, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση, χαρακτηρίστηκε όμως «ανάρμοστο και απρεπές» από αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους.

Διπλωμάτης, δημοσιογράφος, πεζογράφος και ποιητής, ο Χόρτον ήταν πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη την περίοδο 1911-1917 και 1919-1922. «Ο ίδιος», γράφει, «όχι μόνο παρακολούθησα προσωπικά αλλά και επαλήθευσα από άλλους μάρτυρες τη φρικαλέα μεταχείριση των χριστιανικών πληθυσμών στο βιλαέτι της Σμύρνης, τόσο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου, όσο και πριν από την έκρηξή του». Και για την καταστροφή της Σμύρνης: «Ήμουν αυτόπτης μάρτυς στην εξέλιξη της δάντειας αυτής τραγωδίας, που όμοιά της δύσκολα θα βρεθεί στην παγκόσμια ιστορία».

Εγκαταλείποντας την πόλη, επιβιβάστηκε στο αμερικανικό αντιτορπιλικό “Simpson”. «Η τελευταία εικόνα από τη δύσμοιρη πόλη της Σμύρνης» γράφει, «χαράχτηκε στη μνήμη μου: τεράστια σύννεφα που ολοένα μεγάλωναν και ανέβαιναν στον ουρανό, μια στενή παραλία σκεπασμένη από ένα τεράστιο ανθρώπινο πλήθος με τη φωτιά στην πλάτη και τη θάλασσα μπροστά του και, αγκυροβολημένος σε μικρή απόσταση, ένας ισχυρός στόλος από διασυμμαχικά πλοία να παρακολουθεί αμέτοχος».

«Η καταστροφή της Σμύρνης» συμπληρώνει, «συνέβηκε το 1922, μόλις έξι χρόνια μετά τη μαζική σφαγή των Αρμενίων. Καμιά πράξη που διαπράχθηκε ποτέ από την τουρκική φυλή σε ολόκληρη την αιματοβαμμένη ιστορία της δεν είχε πιο βάναυσα και ακόλαστα χαρακτηριστικά, ούτε υπήρξε τόσο παραγωγική στις χειρότερες δυνατές μορφές βασανιστηρίων που επιβλήθηκαν ποτέ σε άοπλους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Ήταν το μακάβριο και σατανικό τέλος που ταίριαζε στη φοβερή αυτή τραγωδία της εξόντωσης των χριστιανών της Μικράς Ασίας».

Κυκλοφορεί την Κυριακή 2 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή»

Θαυμαστός καινούριος κόσμος – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», βιβλίο «Η μάστιγα της Ασίας», «Κ»-3

Μια εξερεύνηση στα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που αποκτούν πλέον και δημιουργικά ένστικτα (εικονογραφώντας, για παράδειγμα, το εξώφυλλο του «Κ») και ένας προβληματισμός για το μέλλον της τέχνης, αλλά και το μέλλον γενικά, παρέα με υπερβολικά έξυπνες μηχανές.

Ο Αμερικανός μετρ του τρόμου, Στίβεν Κινγκ, συζητά με τον Βρετανό συγγραφέα Ρίτσαρντ Όσμοντ με αφορμή το βραβείο των Sunday Times που κέρδισε ο πρώτος, αλλά και την κυκλοφορία ενός ακόμα βιβλίου που έγραψε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Το ελληνικό καλοκαίρι μέσα από τα μάτια της Τζένιφερ Μπάρκλεϊ, μιας εγκατεστημένης στην Ελλάδα Βρετανίδας συγγραφέως που αποφάσισε να περάσει τους καλοκαιρινούς μήνες δουλεύοντας σε μια μικρή ταβέρνα στην Κάρπαθο.

Επίσκεψη στο πανεπιστημιακό εργαστήριο στα Γιάννενα πρωτοπορεί στην έρευνα για τον κορωνοϊό και προσφέρει πολύτιμες απαντήσεις στην προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας να λύσει τον γρίφο του ιού.

Ο Ρομέν Γαβράς συζητάει με το «Κ» για την ταινία Athena και την αθηναϊκής της πρεμιέρα, μιλάει για τις ανησυχίες της γενιάς του και τις διαφορές του δικού του σινεμά με εκείνο που έκανε ο πατέρας του.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή