Μηχανές με καλλιτεχνικά ένστικτα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αντρέ Γκουανταμούζ είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, διδάσκει νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τα τελευταία χρόνια ερευνά τα νομικά ζητήματα που εγείρει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις τέχνες. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η δουλειά του έχει αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάποια πολύ αποτελεσματικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία μπορούν, μέσω μιας γραπτής υπόδειξης, να δημιουργούν αυτόματα τις δικές τους πρωτότυπες εικόνες.

Μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε, ξεκινώντας από το πιο απλό εργαλείο, το DalleMini (που μετονομάστηκε σε Craiyon): σκεφτείτε μια πρόταση, γράψτε τη στο ειδικό πεδίο και αναμείνατε για λίγο. Είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα, ενώ υπάρχει περίπτωση να κολλήσετε, όπως εγώ, παίζοντας με τις ώρες. Η τέχνη που παράγει η τεχνητή νοημοσύνη είναι εντυπωσιακή. Ο Γκουανταμούζ, ωστόσο, σκέφτηκε να κάνει κάτι πολύ διαφορετικό. Πήγε σε ένα άλλο εργαλείο, συγκεκριμένα στο Midjourney, και ζήτησε απ’ τη μηχανή να του φτιάξει μια εικόνα στο στιλ του γνωστού για τα μετα-αποκαλυπτικά τοπία ζωγράφου, Σάιμον Στάλεναγκ.

Έπειτα ανάρτησε την εικόνα στο Twitter και ακολούθησε αυτό που συμβαίνει συνήθως στο Twitter όταν ανεβαίνει κάτι που ερεθίζει το δημόσιο αίσθημα: θόρυβος. Αρκετοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Γκουανταμούζ ότι γίνεται προκλητικός. Εκείνος αμύνθηκε απαντώντας ότι έκανε απλώς ένα πείραμα. Διάλεξε το έργο του Στάλεναγκ γιατί ήταν πολύ αναγνωρίσιμο και γιατί ο δημιουργός του έχει ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον αυτών των εργαλείων. Ο στόχος του, όπως είπε, ήταν να αναδείξει ένα σοβαρό πρόβλημα που εγείρουν αυτά τα εργαλεία: ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου που παρήγαγε η τεχνητή νοημοσύνη;

Υπάρχει και ένα ακόμα πρόβλημα: μέχρι πού μπορεί να φτάσεις μια τόσο ευφυής μηχανή; Τι σημαίνει για την τέχνη το γεγονός ότι σύντομα θα ανταγωνίζεται τη δημιουργικότητα της τεχνητής νοημοσύνης; Τι σημαίνει για τον κόσμο ότι η τεχνολογία φτάνει σε κατακτήσεις που η κυριαρχία των ανθρώπων έμοιαζε αδιαπραγμάτευτη;

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 2 Οκτωβρίου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT