Με τα μάτια του James Webb

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπόγειο του Olympic Tower στο Μανχάταν, στο ΟΝΧ Studio του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποιείται η έκθεση «Ξεδιπλώνοντας το σύμπαν: πρώτο φως», με έργα που εμπνέονται από το πρόγραμμα James Webb Space Telescope της NASA. Το «Κ» βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει την έκθεση και να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το μαγικό τηλεσκόπιο που πριν από λίγους μήνες μας έδωσε τις πιο γοητευτικές (και επιστημονικά καθοριστικές) εικόνες από το αχανές μας σύμπαν.

Κατά τον Νομπελίστα Φυσικό Δρ. Τζον Μάδερ, πρόκειται για έναν θρίαμβο της επιστήμης. «Φαίνεται ότι περίπλοκοι, γιγάντιοι γαλαξίες μεγάλωσαν πολύ γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Πολύ πρόσφατα λάβαμε μια εικόνα ενός πολύ κόκκινου κβάζαρ (γαλαξιακός πυρήνας), ο οποίος φαίνεται να μεγαλώνει πολύ γρήγορα και να είναι περικυκλωμένος από πολλούς μεγάλους και φωτεινούς γαλαξίες. Αυτό βέβαια είναι ένα μόνο μέρος της ιστορίας που επεξεργαζόμαστε. Μου αρέσει να λέω ότι οι αστρονόμοι βλέπουν τα πάντα δύο φορές. Στην αρχή βλέπουν μια εικόνα και μετά συνθέτουν μια δεύτερη φανταστική εικόνα, η οποία λέει την πραγματική ιστορία πίσω από την πρώτη, που εμπεριέχει όλα όσα ξέρουμε ως τη δεδομένη στιγμή. Σε λίγο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ταινίες που θα δείχνουν πως μπορεί πραγματικά να έχουν συμβεί όλα αυτά που βλέπουμε», μας είπε ο Δρ. Μάδερ.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 13 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή