Αγορά Μοδιάνο, νέα εποχή

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάμε εκατό χρόνια πίσω, στο 1922. Η Θεσσαλονίκη παραμένει «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Ο αρχιτέκτονας Έλι Μοδιάνο ξεκίνησε την κατασκευή της αγοράς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το 1922, εκεί που οριοθετούνταν η πυρίκαυστος ζώνη της πόλης. Συγκεκριμένα στο σημείο οπου βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Όταν ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη κλειστή αγορά των Βαλκανίων, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται το 1930, αποφάσισε για την εύρυθμη λειτουργία της να κρατήσει ο ίδιος το 60% και το υπόλοιπο να το μοιράσει στους καταστηματάρχες.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Αγορά, που το 1983 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο κτίριο από το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος και το 1995 διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αποτελούσε σημαντικό εμπορικό σημείο της πόλης και της Μακεδονίας. Η αργή αλλά θανατηφόρα φθορά της ξεκίνησε στις αρχές του ’90. Τα μαγαζιά έκλειναν το ένα μετά το άλλο, οι άδειες ήταν πολύ δύσκολο να ανανεωθούν λόγω υγειονομικών ζητημάτων και ταυτόχρονα το κτίριο δεν συντηρούνταν. Κάπως έτσι, το 2017 η Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης την έκρινε δομικά «επικίνδυνη».

Εκατό χρόνια μετά την κατασκευή της Αγοράς, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται για την μεγάλη πρεμιέρα που θα επαναφέρει τη ζωή ανάμεσα στις οδούς Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου. Είναι μεσημέρι Πέμπτης, είκοσι ημέρες πριν από τα εγκαίνια της αναγεννημένης Αγοράς Μοδιάνο, και στο εσωτερικό της στοάς επικρατούν κινητικότητα και ενθουσιασμός. Δύο εργάτες τοποθετούν προσεκτικά μια ταμπέλα καταστήματος στον ανέγγιχτο τοίχο, ενώ πίσω τους ένας μαραγκός γυαλίζει μερικούς πάγκους. Παραδίπλα, τα μέλη ενός συνεργείου βγάζουν αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από μια καινούργια πρόσοψη.

Όλοι χαμογελούν ικανοποιημένοι, μοιάζουν με θεατρικό θίασο που συμμετέχει με επιτυχία στις τελευταίες πρόβες πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα. Και πώς να μην είναι χαρούμενοι, όταν νιώθουν ότι με κάθε τους εργασία, από την τοποθέτηση των φωτιστικών μέχρι την εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, συμβάλλουν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 27 Νοεμβρίου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή