Οι άνθρωποι της Βικιπαίδειας – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Οι άνθρωποι της Βικιπαίδειας – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε στα τέλη του 2002 κι ένας αέρας ελευθερίας πνέει στο διαδίκτυο, εξαιτίας της έλευσης του επονομαζόμενου Web 2.0. Η Βικιπαίδεια, ακολουθώντας το παράδειγμα της αγγλικής έκδοσης, ξεκινά με φόρα να αλλάξει τα ειωθότα, προσφέροντας στον κόσμο μια δωρεάν εγκυκλοπαίδεια που γράφεται από τον καθένα. Τα πρώτα χρόνια της Βικιπαίδειας περνούν τοκίζοντας υποσχέσεις και, παρόλο που η εικόνα της online έκδοσης δεν δικαιώνει την αισιοδοξία, οι διθύραμβοι από τους τεχνο-οπτιμιστές της εποχής κορυφώνονται.

Σήμερα, δυο δεκαετίες αργότερα, αριθμεί πάνω από 210.000 λήμματα. Το μεγάλο αγκάθι του εγχειρήματος είναι η ποιότητα των λημμάτων και συνακόλουθα η αξιοπιστία τους. Η Βικιπαίδεια είναι ένα σπουδαίο, εν εξελίξει, πείραμα μη ιεραρχικής οργάνωσης, που δεν ακολουθεί κανένα παράδειγμα παραδοσιακής εγκυκλοπαίδειας. Δεν έχει ούτε συντακτική ομάδα ούτε έμμισθους συνεργάτες, ενώ μπορεί να γίνει συντάκτης της όποιος το επιθυμεί. Τα εμπειρικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος σε σχέση με την πρώτη δεκαετία της εγκυκλοπαίδειας, όμως η Βικιπαίδεια απέχει ακόμα κατά πολύ από το να χαρακτηριστεί συνολικά μια πραγματικά έγκυρη πηγή γνώσης.

Το «Κ» μίλησε με κάποιους από τους εθελοντές που γράφουν τα λήμματα της Βικιπαίδειας. Ποιοι είναι; Τι τους ωθεί να το κάνουν; Τι κίνητρα έχουν; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν;

Ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι κανείς τους δεν στοχεύει στο υλικό κέρδος ή δεν κινείται από κάποιο είδος ματαιοδοξίας, κι αυτό, σ’ έναν κόσμο όπου όλα είναι εμπορεύσιμα, είναι αξιοσημείωτο από μόνο του.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή