Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «Γαστρονόμο» Φεβρουαρίου βρήκαμε τις 42 παλιότερες ταβέρνες, συγκεντρώσαμε τις πιο φημισμένες συνταγές τους και κάνουμε μια βαθιά βουτιά στην ιστορία της ταβέρνας.
Μαζί, στο «Κ» αυτής της Κυριακής, συζητάμε με τη Μαρίζα Ρίζου για το πόσο έχει αλλάξει, τι την αγχώνει, για τι νιώθει περήφανη, τι την τρομάζει και τι την εμπνέει.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Γαστρονόμος 12/02: Ένα τεύχος φόρος τιμής στην αθηναϊκή ταβέρνα

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 12 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή», κάνουμε μια βαθιά βουτιά στην ιστορία της ταβέρνας, την ανθρωπογεωγραφία και την ουσία της, σε ένα συλλεκτικό τεύχος!

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»-1

Ταβέρνα, κουτούκι ή καπηλειό; Μεζεδοπωλείο ή μαγειρείο; Σε τι διαφέρει η χασαποταβέρνα από την ψησταριά; Υπάρχουν ακόμα μπακαλοταβέρνες; Είναι ταβέρνα το πατσατζίδικο; Μπαίνουμε στα 42 παλιότερα στέκια της Αθήνας και των εξοχών της Αττικής και μιλάμε με τους ανθρώπους που εδώ και δεκαετίες κρατούν τα ηνία φημισμένων οικογενειακών μαγαζιών που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην αθηναϊκή γαστρονομία.

Από το «Αθηναϊκόν» και τον «Λελούδα» στον «Οικονόμου» και στο «Δίπορτο», οι ιστορικές αθηναϊκές ταβέρνες που από στέκια των λαϊκών στρωμάτων έγιναν αγαπημένος γαστρονομικός προορισμός όλων των κοινωνικών τάξεων.

Επιλέγουμε και συγκεντρώνουμε τις φημισμένες συνταγές από τις πιο ξακουστές ταβέρνες Αθηνών και περιχώρων και τις παρουσιάζουμε αναλυτικά, με τα μυστικά και τα διαλεχτά τους υλικά που τις καθιέρωσαν: τα τηγανητά κεφτεδάκια του «Κατσόγιαννου», το γιουβέτσι του «Κίτσουλα», την κακαβιά του «Πεζούλα», τον κόκορα με χοντρό μακαρόνι του «Ραμνούντα», τον μπεκρή μεζέ του «Βαρδή». 40 εμβληματικές συνταγές αθάνατες και διαχρονικές στο πέρασμα των δεκαετιών.

Μαθαίνουμε την ιστορία της ταβέρνας, από την αρχαία Αθήνα μέχρι τις μέρες μας και συγκεντρώνουμε σε ένα γλωσσάρι τους παλιούς και νέους όρους που συνδέονται με την ταβέρνα και την κουλτούρα της.

Αναλύουμε τη ρετσίνα, το κρασί που ουσιαστικά γέννησε την αθηναϊκή ταβέρνα από την αρχαιότητα και τη συντροφεύει μέχρι σήμερα στα χαμηλά ποτήρια, αλλά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η προσκόλληση σε μια κακώς εννοούμενη παράδοση δεν αφήνει το κρασί να βελτιωθεί. Τι πίνουμε στην ταβέρνα και γιατί; Πότε χύμα και πότε εμφιαλωμένο;

Συναντήσαμε ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης σε ιστορικές ταβέρνες και τους αφήσαμε να μας εξηγήσουν μέσα από τα δικά τους βιώματα και στοχασμούς την έννοια και την ουσία της ταβέρνας. Ο Παντελής Βούλγαρης, ο «Δειπνοσοφιστής» Χρίστος Ζουράρις και ο Χρήστος Χωμενίδης  συζητούν και στοχάζονται πάνω από φημισμένα πιάτα της ελληνικής ταβέρνας και ο Γιώργος Πίττας δίνει τις πολύτιμες συμβουλές του στους νέους ταβερνιάρηδες, μέσα από την εμπειρία αλλά και την πολυετή μελέτη του για την ιστορία της ταβέρνας.  

Τι κοινό έχουν ο Γιώργος Μαργαρίτης και η Μαρία Καβογιάννη; Πίνουν μαζί μας ένα ποτήρι κρασί στην ταβέρνα στις μισοφωτισμένες γωνιές της, μοιράζονται αναμνήσεις και την καλλιτεχνική τους πορεία και εξομολογούνται τις γαστρονομικές αδυναμίες τους, από σπληνάντερο και ψαράκια μέχρι… μεδούλι ψαροκόκαλου.

Πόσο επηρέασε τη λογοτεχνία και τη μουσική η αθηναϊκή ταβέρνα; Παπαδιαμάντης, Πολέμης, Καρυωτάκης, Τσίρκας εμπνεύστηκαν από την λαϊκή ατμόσφαιρα της ταβέρνας και τη μετέφεραν στα έργα τους, ενώ στα τραπέζια της ξετυλίχτηκαν θεωρίες και υπαρξιακές αγωνίες από τις παρέες των Σεφέρη, Παπαγιώργη, Παπανούτσου. Το ανεξίτηλο στίγμα της όμως η ταβέρνα το άφησε και στο λαϊκό τραγούδι που την ύμνησε και αποτύπωσε όσο κανένα άλλο είδος την ατμόσφαιρά της.

Η ταβέρνα στην τέχνη: Ζωγράφοι και φωτογράφοι από τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα και τον Τομπάζη μέχρι τον Μανουσάκη, τον Κράξτον και τον Ζαβιτσιάνο αποτύπωσαν ο καθείς με την τέχνη του και τη ματιά του τη θαλπωρή της ταβέρνας και τη μετέφεραν αυτούσια στον καμβά και το φιλμ τους. Μαζί τους και ο αυτοδίδακτος λαϊκός ζωγράφος Γιώργος Σαββάκης που με τα εκτυφλωτικά του χρώματα κόσμησε με τις τοιχογραφίες του πάνω από 40 ταβέρνες στην Πλάκα, αποτυπώνοντας με ζωντάνια την αισθητική και τους θαμώνες τους.

Τα γλυκά της ταβέρνας επιζούν μέχρι σήμερα! Ο ζαχαροπλάστης του Γαστρονόμου, Δημήτρης Μακρυνιώτης, εμπνέεται από τα παραδοσιακά επιδόρπια καπηλειών και μαγειρείων και δημιουργεί νέες συναρπαστικές συνταγές, από μους γιαουρτιού με λεμόνι και μωσαϊκό με κραμπλ αμυγδάλου, μέχρι πορτοκαλόπιτα με πούλπα πορτοκαλιού, σιμιγδαλένιο χαλβά με σοκολάτα και κανταΐφι-έκπληξη με κόλπο στην παρασκευή και γέμιση με φιστίκι Αιγίνης.

Και φυσικά, όπως κάθε μήνα, 13 σελίδες με 24 συνταγές της καθημερινότητας. Οι σεφ του Γαστρονόμου προτείνουν πανεύκολα και πεντανόστιμα πιάτα για κάθε μέρα, με τα πιο φρέσκα υλικά που το Φεβρουάριο είναι στην ακμή της νοστιμιάς τους.

Στον «Γαστρονόμο» που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή».

Η Μαρίζα Ρίζου σε νέα μονοπάτια  – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»-2

Μια συζήτηση με τη Μαρίζα Ρίζου με αφορμή τον καινούριο της δίσκο και τις live εμφανίσεις της στο Vox: πόσο έχει αλλάξει και πόσο είναι η ίδια, τι την αγχώνει και για τι νιώθει περήφανη, τι την τρομάζει και τι την εμπνέει.

Επτά «περιηγητές» της Αθήνας τριγυρνούν στην πόλη με έναν χάρτη, μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό στο χέρι, παρατηρούν μοτίβα στην αρχιτεκτονική, στην καθημερινότητα, στην ιστορία.    

Ρεπορτάζ στις οάσεις του Μαρόκου, εκεί που οι φοίνικες πεθαίνουν, τα υπόγεια ύδατα στερεύουν, οι ντόπιοι μεταναστεύουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης αστοχίας.

Ο Μάικλ Τζόρνταν γίνεται 60 χρονών και, κάπου ανάμεσα στο ψάρεμα, στο γκολφ και στα άλλα χόμπι της συνταξιοδότησής του, ίσως αναλογίζεται και ποια είναι τελικά η πραγματική του κληρονομιά.

Η Νάνσυ Μπούκλη και η Τζωρτζίνα Λιώση αφηγούνται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μια ιστορία του Ευθύμη Φιλίππου και μοιράζονται μαζί μας τις προκλήσεις της παράστασης αλλά και της γενιάς τους, που ψάχνει στην τέχνη μια διέξοδο σε απανωτές κρίσεις.  

Δέκα χρόνια μετά την ανακήρυξη της σέλφι ως λέξης της χρονιάς από το λεξικό της Οξφόρδης, η διαδικασία έχει πλέον αναχθεί σε επιστήμη, η νέα γενιά περνάει πάνω από 50 ώρες τον χρόνο αυτοφωτογραφιζόμενη, ενώ ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι ψάχνουν μέσα από τις καινούργιες τάσεις μια ερμηνεία για την εποχή μας.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT