Οδηγούμε το κλασικό Saab 96, αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Οδηγούμε το κλασικό Saab 96, αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φεβρουάριος 1949, Τρολχάταν, Σουηδία. Ο Σίξτεν Άντερσον κάθισε αναπαυτικά στο γραφείο του, στο ψηλότερο σημείο του εργοστασίου της Svenska Aeroplane AB, ή Saab. Μπροστά βρισκόταν η μινιατούρα του Saab 92, του πρώτου αυτοκινήτου που το εργοστάσιο αεροπλάνων Saab αποφάσισε να βγάλει στην παραγωγή. Το περιεργάστηκε με περηφάνια. Κύλησε το δάχτυλό του πάνω στις αεροδυναμικές γραμμές του αμαξώματος και περιεργάστηκε ακόμα μία φορά το σχήμα του.

Φεβρουάριος 2023, Αθήνα, Ελλάδα. Γυρίσαμε διστακτικά τη μίζα, αφού είχαμε τραβήξει το τσοκ. Μας φάνηκε παράξενο που ανταποκρίθηκε αμέσως στο βαθύ κρύο του φετινού Φεβρουαρίου. Το Saab έχει μια γλυκιά «αναχρονιστικότητα». Ο δίχρονος κινητήρας με την επιλογή freewheel απαιτεί λίγο χρόνο εξοικείωσης στην αρχή. Ο χαρακτηριστικός ήχος του δίχρονου σε συνδυασμό με τη χειροποίητη εξάτμιση δίνει μια άλλη χροιά. Κινούμαστε γοργά μέσα στην ελαφριά κίνηση της πρωινής Αθήνας. Η μπροστινή κίνηση με το 3τάχυτο σασμάν κάνουν το μικρό και ελαφρύ Saab ιδανικό για αστική μετακίνηση, αλλά και εκδηλώσεις Regularity. O δε αγωνιστικός μύθος του γίγαντα Έρικ Κάρλσον, που συνδέθηκε μαζί του, κάνει τους γηραιότερους να σε σταματούν στα φανάρια και να σου φωνάζουν, «Saabάρα». Και μέσα σου δακρύζεις γιατί τους φαντάζεσαι πιτσιρικάδες σε μια σκονισμένη ελληνική πλαγιά, το ’63, να βλέπουν τα περάσματα του Σουηδού «Δαβίδ» που κατατρόπωνε τους «Γολιάθ» αντιπάλους του. Και νιώθεις χαρούμενος που οδηγείς ένα κομμάτι αυτοκινητικής ιστορίας.

*Διαβάστε περισσότερα για το εμβληματικό Saab 96 στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή