Πάμε για ύπνο; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Πάμε για ύπνο; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο επικίνδυνο είναι το γέλιο και η ευφορία για μια ναρκοληπτική; «Όταν αισθάνεσαι ένα έντονο συναίσθημα, παραλύεις και χάνεις όλη σου τη μυϊκή δύναμη. Την πρώτη φορά που μου συνέβη, έπεσα με το κεφάλι στα πλακάκια», θυμάται η Μάγδα.

Πόσο δύσκολο είναι να οργανώσεις τον ύπνο σου αν έχεις νεογέννητα δίδυμα; «Ακολουθούμε πιστά ένα πρόγραμμα», λέει η Βούλα.

Οι υπνοβάτες περπατούν με τα χέρια τεντωμένα σαν ζόμπι; «Σίγουρα δεν περπατάμε έτσι», λέει η Ελένη που υπνοβατεί από μικρή.

Τι ώρες κοιμάται ένας φούρναρης; «Ξυπνάω χαράματα, μεταξύ τέσσερις και πέντε. Το ωράριο είναι αρκετά δύσκολο, αλλά δεν επηρεάζεται η παραγωγικότητά μου στη δουλειά. Περισσότερο υποφέρει η κοινωνική μου ζωή», λέει ο Άρης.

To «Κ» συγκέντρωσε μαρτυρίες από διαφορετικούς ανθρώπους γύρω από τον ύπνο και τις παθήσεις που τον συνοδεύουν.

Επίσης, ο Γκάι Λεζίνερ, επικεφαλής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Guy’s Hospital στο Λονδίνο και συγγραφέας του «Μυστικού κόσμου του ύπνου», μας εξήγησε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κοιμόμαστε, αν μπορεί κάποιος να χειροδικήσει στον ύπνο του, ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας και αν οι γενετικές τεχνολογίες θα μπορέσουν να φωτίσουν τους μηχανισμούς των ονείρων. Μια απλή συμβουλή; «Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε την κρεβατοκάμαρά σας μόνο για όταν θέλετε να κοιμηθείτε και κρατήστε μια σταθερή ρουτίνα όσο το δυνατόν πιο συνεπή. Ο εγκέφαλος είναι ένα «πλάσμα» που του αρέσουν οι συνήθειες και ο φυσιολογικός ύπνος είναι κάτι που μπορεί να γίνει συνήθεια. Είναι κάτι που μαθαίνεται, αλλά και… ξεμαθαίνεται», λέει ο επιστήμονας.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Μαρτίου με την «Καθημερινή». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή