Στις πρασιές των Πατησίων – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Στις πρασιές των Πατησίων – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Κ» ταξιδεύει στην περιοχή Καραμανλάκη στα Πατήσια, μια γειτονιά που ελάχιστοι Αθηναίοι γνωρίζουν, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο ύψος της Κυψέλης, μια ανάσα απ’ το κέντρο της Αθήνας. Η πλατεία Καραμανλάκη παρουσιάζει ένα σπάνιο για την Αθήνα φαινόμενο, το οποίο οφείλει σε ένα βασιλικό διάταγμα του 1939. Σύμφωνα με τον πολεοδομικό κανόνα, οι πολυκατοικίες δεν ξεκινούν από το τέλος του πεζοδρομίου, αλλά αντίθετα υποχωρούν κατά τέσσερα μέτρα προς τα μέσα, έχοντας μπροστά τους υποχρεωτικά προκήπια (πρασιές) ενώ χαρακτηρίζονται από μια ομοιογένεια στην καγκελοποιία και τις αρτιφισιέλ επιφάνειες, ασυνήθιστη για την Αθήνα.

Η πλατεία της, γνωστή και ως πλατεία Καλλιγά, οφείλει το όνομα της στον μεγαλοκτηματία της περιοχής, πολιτικό και πολυπράγμονα Παύλο Καλλιγά. Η όμορφη περιοχή, κάποτε ανήκε στα «φιλέτα» της μεταπολεμικής Αθήνας, ενώ η οικονομική κρίση την υποβάθμισε αισθητά. Τα καλοφτιαγμένα ρετιρέ, με τα ακριβά ξύλα και τα περίτεχνα κάγκελα, έμειναν άδεια για χρόνια. Σήμερα, οι απόγονοι των πρώτων κατοίκων επιστρέφουν, ενώ η περιοχή έχει έντονο πολυπολιτισμική χαρακτήρα. Μετά και την ανάπλαση της πλατείας, το μέλλον δείχνει αισιόδοξο.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Μαρτίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή