H «ανάσταση» της Παναγίας των Παρισίων – Στο περιοδικό «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή»

H «ανάσταση» της Παναγίας των Παρισίων – Στο περιοδικό «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δροσερή μέρα τον περασμένο μήνα, μια μικρή ομάδα από άνδρες και γυναίκες περπατούσε με εμφανή αποφασιστικότητα στο δάσος Μπελέμ στη βορειοδυτική Γαλλία. Αφού η ομάδα σταμάτησε σε ένα ξέφωτο, δύο νεαροί δασολόγοι άρχισαν να χτυπούν με το τσεκούρι μια πανύψηλη βελανιδιά, μέχρι που έριξαν το δέντρο στο έδαφος.

Αυτή ήταν η τελευταία από τις δύο χιλιάδες βελανιδιές που κόβονται σε όλη τη Γαλλία και προορίζονται για την Παναγία των Παρισίων, η οποία αποκαθίσταται προσεκτικά και επιμελώς μετά την πυρκαγιά που τέσσερα χρόνια πριν κατέστρεψε το χαρακτηριστικό της κωδωνοστάσιο ύψους 96 μέτρων και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο γοτθικό αριστούργημα.

Χίλιοι τεχνίτες, σιδεράδες, αρχιτεχνίτες υαλοποιοί, στεγαστές, λατόμοι και συντηρητές εργάστηκαν για την αποκατάσταση, ο λογαριασμός της οποίας πιθανότατα να ξεπεράσει τα 846 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, μόλις τον Δεκέμβριο του 2024, θα τελεστεί η πρώτη λειτουργία στον καθεδρικό ναό.

Ο φωτογράφος του πρακτορείου Magnum, Πατρίκ Ζακμάν, ήταν από τους πρώτους που αιχμαλώτισαν με τον φακό τους την καταστροφική πυρκαγιά της Νοτρ Νταμ. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, φωτογραφίζει την διαδικασία ανακατασκευής της, η οποία πέρασε από «σαράντα κύματα». Τολμηρές αρχιτεκτονικές προτάσεις και τεχνικές μελέτες εμπειρογνωμόνων αναδεικνύουν τη σημασία που έχει ο ναός ως σύμβολο του γαλλικού συλλογικού θυμικού.

H «ανάσταση» της Παναγίας των Παρισίων – Στο περιοδικό «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT