Κρασί από το Νότο – Ταξίδι στους αμπελώνες της Κρήτης, σήμερα με την «Καθημερινή»

Κρασί από το Νότο – Ταξίδι στους αμπελώνες της Κρήτης, σήμερα με την «Καθημερινή»

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρασί για την Κρήτη είναι ένα κύτταρο εκ των ων ουκ άνευ, αδιάσπαστο κομμάτι της ιστορίας της με σημαντικές τομές στην κοινωνική ζωή, το εμπόριο, την τουριστική ανάπτυξη, για περισσότερα από 3500 χρόνια. Αυτό αποκάλυψε πριν κάποιες δεκαετίες η ανασκαφή στο Βαθύπετρο, η οποία έφερε στο φως μινωικό πατητήρι το οποίο υπήρχε στην έπαυλη που χτίστηκε εκεί γύρω στο 1580 π.Χ. Όταν, πολύ αργότερα, η Κρήτη κατακτήθηκε από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετία (1205-1212) και μέχρι το τέλος της Ενετοκρατίας (1669), από την Candia ταξίδευαν υπερπόντια περισσότερα από 100.000 πιθάρια και κρασοβάρελα με μαλβαζία για να πωληθούν στο εξωτερικό.

Στα νεότερα χρόνια, η οινοπαραγωγή γίνεται κληρονομιά και οικογενειακή υπόθεση. Πολλοί από τους παραγωγούς είναι κρασάδες τέταρτης και πέμπτης γενιάς, προερχόμενοι από φαμίλιες αμπελουργών, ή επιχειρηματιών της εποχής που ανέκαθεν είχαν την οινοπαραγωγή είτε ως κύρια είτε ως δεύτερη απασχόληση. 

Διαβάστε περισσότερα στον Οινοχόο που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή