Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Ηράκλειο», βιβλίο «Ο κόσμος της Nelly’s», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Ηράκλειο», βιβλίο «Ο κόσμος της Nelly’s», «Κ»

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίσαμε τους πιο γενναιόδωρους ανθρώπους, τσουγκρίσαμε ποτήρια με ρακή και βροντοφωνάξαμε ΟΦΗ. Oι Τόποι μας είναι πάντα στην καρδιά μας και αυτή την Κυριακή κάνουν στάση στο Ηράκλειο.

Ακόμα, αυτή την Κυριακή, «Ο κόσμος της Nellys». Ένα ξεχωριστό βιβλίο με τις εμβληματικές φωτογραφίες και τη ζωή της κορυφαίας Ελληνίδας φωτογράφου, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Και στο περιοδικό «Κ», μία σπάνια συνέντευξη με τον Σταύρο Ξαρχάκο για τα παλιά, τα τωρινά, τα social media και την τέχνη, τα απίθανα μυστήρια των ωκεανών από τον Πάτρικ Σβένσον και οι περιπέτειες πεζοπορίας του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Πολ Σάλοπεκ.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

«Ηράκλειο», το τέταρτο τεύχος της σειράς «Οι Τόποι μας» – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Ηράκλειο», βιβλίο «Ο κόσμος της Nelly’s», «Κ»-1

Οι Τόποι μας είναι πάντα στην καρδιά μας και αυτή την Κυριακή κάνουν στάση στο Ηράκλειο. 

Στη μεγαλειώδη Κνωσό -από τις πρώτες ανασκαφές του Μίνωα Καλοκαιρινού και το όραμα του Άρθουρ Έβανς, στην πολυαναμενόμενη ανακαίνιση του Στρωματογραφικού Μουσείου αλλά και στις μνήμες της Φοίβης Νιωτάκη, μιας γυναίκας που πέρασε μέρος της παιδικής της ηλικίας στο μινωικό παλάτι. 

Στις παραδοσιακές τέχνες, που μέσα από τη δουλειά σπουδαίων μαστόρων μένουν ζωντανές και συντηρούν τον υλικό πολιτισμό της Κρήτης: ξομπλιαστά κουλούρια, στιβάνια, υφαντά, κατσούνες και αντικείμενα από πηλό γεφυρώνουν το σήμερα με το χθες. 

Στους ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους που με τη σπίθα τους ανοίγουν δρόμους:  χορεύουν, φωτογραφίζουν, οργανώνουν λέσχες ανάγνωσης και φεστιβάλ κόμικς, κάνουν σκέιτ κάτω από τα ενετικά τείχη, φέρνουν έναν εναλλακτικό αέρα στην πόλη. 

Στον «σπόρο» της κρητικής μουσικής, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στη νέα γενιά. Τι κάνει τους νεαρούς Ηρακλειώτες να γλεντάνε όπως οι γονείς και οι παππούδες τους; 

Στο ΙΤΕ, το μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας με τις εντυπωσιακές διεθνείς επιδόσεις και επιτεύγματα, που κλείνει φέτος 40 χρόνια ζωής με έναν αξιοζήλευτο απολογισμό σε διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. 

Στις ατόφιες γεύσεις και την αυθεντική ατμόσφαιρα των καφενέδων αλλά και στους ντόπιους μάγειρες και εστιάτορες που αποθεώνουν την πιο αδρή μορφή της πρώτης ύλης και την πυρηνική τους κουζίνα. 

Στο Βιδιανό, το Κοτσιφάλι και το Λιάτικο και τις άλλες γηγενείς ποικιλίες που βγήκαν από την αφάνεια χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του δικτύου Wines of Crete. Ο επιτυχημένος φορέας που διαλαλεί σήμερα τις χάρες του κρητικού αμπελώνα στα μήκη και τα πλάτη της Γης, ξεκίνησε από την ιδέα μιας μικρής ομάδας παραγωγών με ένα μεγάλο όραμα.  

Ηράκλειο. Ο τέταρτος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας», 320 σελίδες γεμάτες έμπνευση και ζωή, κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

Ο κόσμος της Nelly’s. Μια συλλεκτική έκδοση για την κορυφαία φωτογράφο – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Ηράκλειο», βιβλίο «Ο κόσμος της Nelly’s», «Κ»-2

Αυτή την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, η «Καθημερινή» προσφέρει στους αναγνώστες της τη συλλεκτική έκδοση Ο κόσμος της Nelly’s. Σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, η «Καθημερινή» τιμά τη μεγάλη Ελληνίδα φωτογράφο, παρουσιάζοντας εμβληματικές της φωτογραφίες.

Από την εποχή της μαθητείας της στη Δρέσδη μέχρι τον καιρό της καταξίωσης στην Αθήνα, ο φακός της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη –όπως ήταν το πραγματικό της όνομα– απαθανάτισε την ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου: τις Δελφικές Εορτές του ζεύγους Σικελιανού, τις χορεύτριες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το πορτρέτο του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωστή Παλαμά. Αλλά και καθημερινές σκηνές από τη ζωή των προσφύγων και των αγροτών, τοπία της υπαίθρου από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, γυναίκες στον αργαλειό και άντρες στα εργοστάσια της Δραπετσώνας.

Μέσα από αυτή την έκδοση, ο αναγνώστης μπορεί να ακολουθήσει τη Nelly’s στην Αμερική. Εκεί, μέσα από το φωτογραφείο της στη Νέα Υόρκη, κατάφερε να συγκροτήσει ένα σημαντικό αρχείο της ελληνικής ομογένειας και όχι μόνο. Πορτρέτα της Κατίνας Παξινού και του Γεώργιου Παπανικολάου συνυπάρχουν με φωτογραφίες από τους ουρανοξύστες της αναπτυσσόμενης μεταπολεμικής Νέας Υόρκης. Ακόμη, οι πειραματισμοί της με τη διαφημιστική και έγχρωμη φωτογραφία συνοδεύουν τις πρώτες προσπάθειές της να κάνει φωτορεπορτάζ (όπως η σειρά φωτογραφιών «Easter Parade» του 1956).

Τέλος, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό συνοδεύουν διαφωτιστικά κείμενα που σκιαγραφούν τη ζωή και αποτιμούν το έργο μιας από τις σημαντικότερες φωτογράφους που έχει αναδείξει η χώρα μας, από τα πρώτα της βήματα μέχρι την οριστική επιστροφή της στην Ελλάδα.

Το βιβλίο «Ο κόσμος της Nellys» κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

Μια συνάντηση με τον Σταύρο Ξαρχάκο – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Ηράκλειο», βιβλίο «Ο κόσμος της Nelly’s», «Κ»-3

Ο Σταύρος Ξαρχάκος γιορτάζει τα 40 χρόνια από το εμβληματικό Ρεμπέτικο με συναυλίες και μια σπάνια συνέντευξη και κουβεντιάζει για τα παλιά και τα τωρινά, για τα παιδιά του και το πρώτο του πιάνο, για τα κουτσομπολιά στα σόσιαλ μίντια και αυτό το «κάτι» που ονομάζει τέχνη. 

Ένα σπίτι που ζεσταίνεται μόνο του για να περιμένει τους κατοίκους του, καθαρίζεται με μια εντολή από απόσταση, εξοικονομεί ενέργεια, φροντίζει το περιβάλλον. Διασκεδαστικό ή πολύτιμο; Και πόσο κοντά είμαστε στο να ζήσουμε σε ένα «έξυπνο σπίτι»;

Ο καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ, γιος του συνονόματου και θρυλικού συνεργάτη του Κασσαβέτη, αφηγείται ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα και από τους διάσημους φίλους του στην Αμερική, με αφορμή την εικαστική έκθεση που υπογράφει στην περίφραξη του υπό ανάλπλαση Χίλτον.   

Μία εβδομάδα στο ιστορικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Δράμας, της πόλης των μικρομηκάδων: είδαμε ταινίες σε κατάμεστες αίθουσες, κουβεντιάσαμε με τη νέα γενιά του ελληνικού σινεμά και κάναμε βόλτες στην πιο «αντισνόμπ» πόλη της Ελλάδας. 

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Πολ Σάλοπεκ μίλησε στο «Κ» για τις περιπέτειές του στην πεζοπορία των 24.000 μιλίων σε τρεις ηπείρους, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκαναν οι πρόγονοί μας στην Εποχή του Λίθου. Τον «συναντήσαμε» ενώ διέσχιζε την Κίνα.

Μεσόγεια με γεύσεις και αρώματα: Ο γοητευτικός χάρτης του αγροτουρισμού στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, με στάσεις σε συκεώνες, αμπελώνες, φυτείες φιστικιού και πευκοδάση.

Πώς σχετίζεται η φαλαινοθηρία με τον Διαφωτισμό; Ποιο θαλάσσιο πλάσμα ξεγελά τον θάνατο; Πώς γίνεται να αφανίζουμε είδη που δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν; Ο Σουηδός συγγραφέας Πάτρικ Σβένσον ακολούθησε την περιέργειά του και έγραψε ένα συναρπαστικό βιβλίο για τα απίθανα μυστήρια των ωκεανών.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT