Θα φέρουν οι ιστορίες την ειρήνη; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Θα φέρουν οι ιστορίες την ειρήνη; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη μού σπαράζει την καρδιά», λέει εμφανιζόμενος στην οθόνη ο βραβευμένος με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Αμερικής για το 2009, Κόλουμ ΜακΚαν. Είναι Ιρλανδός, εδώ και πολλά χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, αλλά ένα κομμάτι της ψυχής του έμεινε για πάντα στην ταλαιπωρημένη γη της Μέσης Ανατολής. Για να γράψει το μυθιστόρημα Απειρόγωνο (εκδ. Καστανιώτης), το οποίο ήταν προτεινόμενο για το Βραβείο Booker του 2020, πέρασε πολλούς μήνες δίπλα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μέσα σε λίγες λέξεις. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία για δύο πράγματα: το πόσο μεγάλη σημασία δίνει ο ΜακΚαν στις μαρτυρίες και στο ποιοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των σελίδων του. Όχι, δεν είναι πολιτικό θρίλερ ούτε κάποιο στρατευμένο κείμενο που κουνάει επιδεικτικά το χέρι. Είναι ένα βιβλίο που αφηγείται, κάπου ανάμεσα στη μυθοπλασία και στο non-fiction, την ιστορία δύο ανδρών: του Ισραηλινού Ράμι Ελχανάν και του Παλαιστίνιου Μπασάμ Αραμίν, δύο πατεράδων που έχασαν τις κόρες τους στη φονική διαμάχη που μαίνεται εδώ και δεκαετίες – ο πρώτος σε τρομοκρατική επίθεση, ο δεύτερος από πλαστική σφαίρα. Αντίθετα, όμως, από ό,τι συμβαίνει συνήθως, εκείνοι επέλεξαν να μιλήσουν για την ειρήνη στη σκιά της προσωπικής τραγωδίας που βίωσαν. Μέχρι σήμερα, αποτελούν μέλη του Parents Circles, μιας οργάνωσης που καλεί όποιον έχει χάσει κάποιον από την οικογένειά του στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη να γίνει μέλος της. Να παλέψει, δηλαδή, για ένα καλύτερο αύριο. Πώς γίνεται αυτό; Με καθημερινές αφηγήσεις 600 και πλέον μελών, οι οποίες διαταράσσουν τα κυρίαρχα αφηγήματα μίσους με μοναδικό όπλο την αλήθεια και την αλληλεγγύη.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 26 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή