Το δημοτικό τραγούδι στον Παρνασσό. «Τα βουνά μας – Παρνασσός», αυτή την Κυριακή 3/3 με την «Καθημερινή»

Το δημοτικό τραγούδι στον Παρνασσό. «Τα βουνά μας – Παρνασσός», αυτή την Κυριακή 3/3 με την «Καθημερινή»

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παρνασσός υμνήθηκε στο δημοτικό τραγούδι περισσότερο από κάθε άλλο ελληνικό βουνό. Ο Παντελής Μπουκάλας ανατρέχει στην ιστορία του κλέφτικου τραγουδιού, αλλά και του λυρικού, ερωτικού και κοινωνικού στίχου που σχετίζεται με το μυθικό βουνό.

Από τις Μούσες που ξεδιψούσαν στην Κασταλία πηγή, μέχρι τα αρματολίκια και την αντίσταση στον ζυγό των Οθωμανών κατακτητών, η δημοτική ποίηση διηγείται την ιστορία του Παρνασσού και των κατοίκων του.

Η συναρπαστική αναδρομή στους αγώνες, τις αγωνίες και τις λαχτάρες όσων έζησαν, πολέμησαν ή πέθαναν στις πλαγιές του βουνού, αποτυπώνεται μέσα από αποσπάσματα τραγουδιών, φωτίζοντας ιστορικές ή προσωπικές στιγμές: τα κατορθώματα του Δυοβουνιώτη, του Διάκου και του Πανουργιά, η μάχη της Αράχωβας, αλλά και η δουλειά των τσοπάνηδων και τα ερωτικά αλισβερίσια. Όλα με φόντο τις ψηλές κορυφές, τις δασωμένες πλαγιές και τα ρυάκια του Παρνασσού.

*Περισσότερα για τα δημοτικά τραγούδια που ύμνησαν τον Παρνασσό, στην πρωτότυπη έκδοση «Τα βουνά μας-Παρνασσός», που κυκλοφορεί την Κυριακή 3/3 με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή