Ο Έλγιν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Την Κυριακή 17/3 με την «Καθημερινή»

Ο Έλγιν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Την Κυριακή 17/3 με την «Καθημερινή»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος ήταν ο λόρδος Έλγιν; Πώς κατάφερε να αποσπάσει και να μεταφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία; Υπήρξε, τελικά, οθωμανικό φιρμάνι που επέτρεπε τις ενέργειες εκείνου και των βοηθών του; Πώς μπορούμε να πετύχουμε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα;

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η νέα ειδική έκδοση της «Καθημερινής» με τίτλο: Η Αρπαγή: Ο Έλγιν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Μαρτίου μαζί με την εφημερίδα..

Προσφέροντας μια ολοκληρωμένη διερεύνηση του ζητήματος καθώς και ένα πλούσιο οπτικό υλικό, η έκδοση βασίζεται σε σχολαστική έρευνα και ανάλυση από έγκριτους ειδικούς και αποκαλύπτει το χρονικό της απογύμνωσης του Παρθενώνα, ενώ παράλληλα θέτει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στο παρόν. Μέσα στις σελίδες της, οι αναγνώστες θα συναντήσουν γνωστές και άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση του λόρδου που συνέδεσε για πάντα το όνομά του με την Ελλάδα. Παράλληλα, θα γνωρίσουν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης του Έλγιν – τους συνεργάτες του, τον τρόπο διαρπαγής και μεταφοράς των Γλυπτών, και τη διαδικασία αγοράς τους από τη βρετανική κυβέρνηση.

Κυρίως, όμως, θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει τη σημασία που έχει το ενιαίο των γλυπτών του Παρθενώνα, τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών που αποκαλύπτουν νέα στοιχεία, τα οποία ενισχύουν τα επιχειρήματα της Ελλάδας υπέρ του επαναπατρισμού των Μαρμάρων. Από την άλλη, κείμενα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη αλλά και του καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη, Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης, συμπυκνώνουν τις θέσεις της Ελλάδας, προβάλλοντας την ακλόνητη δέσμευσή της να διεκδικήσει την πολιτιστική της κληρονομιά και αναδεικνύοντας, παράλληλα, τη διαχρονική σημασία του Παρθενώνα.

Τέλος, μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Άντριου Μπρους, 11ου κόμη Έλγιν στον Αλέξη Παπαχελά αποκαλύπτει την οπτική των απογόνων του Έλγιν σχετικά με τις πράξεις του προγόνου τους, ενώ διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, ιστορικοί και διπλωμάτες συσχετίζουν το ζήτημα των Ελγινείων Μαρμάρων με τις ευρύτερες ελληνοβρετανικές σχέσεις των τελευταίων χρόνων και τις κινήσεις της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.

Όλα αυτά με τη συνοδεία πλούσιου εικονογραφικού υλικού: χαρακτικών της εποχής, ιστορικών αλλά και σύγχρονων φωτογραφιών από το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης και τον Παρθενώνα.  

Την Κυριακή, 17 Μαρτίου με την «Καθημερινή»: Αρπαγή: Ο Έλγιν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή