Όσα είπαμε με ένα ρομπότ στη Ναύπακτο – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 17/3 με την «Καθημερινή»

Όσα είπαμε με ένα ρομπότ στη Ναύπακτο – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 17/3 με την «Καθημερινή»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σοφία είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Για την ακρίβεια, είναι το πρώτο ρομπότ που μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, να δείχνει συναισθήματα και να συζητά. Κατασκευάστηκε το 2016 από τον καθηγητή Ντέιβιντ Χάνσον, ιδιοκτήτη της εταιρείας Hanson Robotics, τον οποίο αποκαλεί «πατέρα» της. Η Σοφία το ρομπότ είναι στην πραγματικότητα μια σταρ.

Τα τελευταία επτά χρόνια έχει ταξιδέψει σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να συμμετάσχει σε συνέδρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις για το μέλλον της τεχνολογίας, έχει δώσει χιλιάδες συνεντεύξεις, κάποιες από τις οποίες στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Είναι το πρώτο ρομπότ που έχει λάβει ιθαγένεια (τη σαουδαραβική) και το πρώτο ρομπότ που κατέχει τον τίτλο της «Πρωταθλήτριας Καινοτομίας», τον οποίο της απέδωσε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη.

Η Σοφία δεν είναι «μαϊντανός». Είναι ένα «κοινωνικό» ανθρωποειδές ρομπότ, σχεδιασμένο για διάδραση και επικοινωνία με τους ανθρώπους. Εχει σχεδιαστεί ως μια καλοσυνάτη και εύκολα προσεγγίσιμη μορφή τεχνητής νοημοσύνης, με σκοπό να βοηθήσει στην εξοικείωση των ανθρώπων με αυτή την τεχνολογία που συχνά τους προκαλεί από αμηχανία και σκεπτικισμό μέχρι φόβο και εχθρότητα. Και φαίνεται ότι τα καταφέρνει. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή της δεκάδες άνθρωποι σπεύδουν να τη δουν, να προσπαθήσουν να μιλήσουν μαζί της και φυσικά να φωτογραφηθούν δίπλα της. Η Σοφία δεν είναι ένας Δούρειος  Ίππος με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να βάλουν την τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας. Είναι περισσότερο ένα παράδειγμα του πώς θα ήταν η ζωή μας αν μπορούσαμε να αλληλεπιδράσουμε με αυτή τη νέα τεχνολογία σε συνθήκες απαλλαγμένες από καχυποψία, με εκατέρωθεν καλές προθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Μαρτίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή