Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «1821: Αθέατες πλευρές», «Κ»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «1821: Αθέατες πλευρές», «Κ»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mη χάσετε το νέο συλλεκτικό τεύχος «Ταξίδια», αφιερωμένο στο Παρίσι, τη μυθική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που έχει αγαπηθεί όσο λίγες και υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μαζί το βιβλίο «1821: Αθέατες πλευρές». Έρωτες και πάθη, πολιτικές δολοφονίες και συνεργασίες με τον εχθρό, η συμβολή των γυναικών και των κοινοτήτων της Διασποράς, άγνωστες πτυχές και αφανείς πρωταγωνιστές σε μια πρωτότυπη και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση.

Και με το περιοδικό «Κ», επισκεφτήκαμε εταιρείες, πανεπιστήμια, ιδρύματα και καταγράψαμε μια ζωηρή και ελπιδοφόρα κινητικότητα για την κατάκτηση του διαστήματος μέσω των αποστολών της ESA.

Ακόμα, μια συζήτηση με τον Νταμιέν Ζαλέ, τον χορογράφο που είναι γνωστός ως «ο γκουρού της Μαντόνα», ο οποίος μας μίλησε για τη συνεργασία του με τη «βασίλισσα» της ποπ, αλλά και τους σταθμούς της μεγάλης και παράξενης καριέρας του.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους! Κυκλοφορεί σήμερα.

Στο νέο τεύχος «Ταξίδια»: Παρίσι 2024 – Σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «1821: Αθέατες πλευρές», «Κ»-1

Αφιερωμένο στο Παρίσι, τη μυθική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που έχει αγαπηθεί όσο λίγες και υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι το νέο συλλεκτικό τεύχος «Ταξίδια» που κυκλοφορεί σήμερα. Ένα τεύχος που αποθεώνει τη joie de vivre, περπατά στις γειτονιές της πόλης, αφουγκράζεται τον ρυθμό της και ζει τον πυρετό των προετοιμασιών για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο.

Δίνουμε τον λόγο στους ανθρώπους: από τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, που μιλά στον Νίκο Αλιάγα για όλα όσα θα δούμε να συμβαίνουν προσεχώς, και την ανταποκρίτρια των New York Times Λιζ Άλντερμαν, μέχρι τους επιμελητές της πολυαναμενόμενης έκθεσης για τον Ολυμπισμό, που εγκαινιάζεται τον Απρίλιο στο Λούβρο, και τους δημιουργικούς Έλληνες του Παρισιού που μας δίνουν τα δικά τους tips για να το απολαύσουμε σαν ντόπιοι. Επισκεπτόμαστε το υπό κατασκευή Ολυμπιακό Χωριό, στο Σεν Ντενί, τόπο φιλοξενίας των αθλητών, που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει μια από τις πιο «δύσκολες» περιοχές της πόλης. Σας προτείνουμε τέσσερα στιλάτα καταστήματα που ανανεώνουν με τον δικό τους τρόπο την ιδέα της μεταπώλησης ρούχων και αξεσουάρ, και σημειώνουμε στην ατζέντα μας τις πιο «δυνατές» διευθύνσεις για φαγητό, κρασί και ποτό.

Τα «Ταξίδια» κυκλοφορούν σήμερα με την «Καθημερινή». 

«1821: Αθέατες πλευρές» – Σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «1821: Αθέατες πλευρές», «Κ»-2

Πόσο καλά γνωρίζουμε την Ελληνική Επανάσταση και τους πρωταγωνιστές της; Τους σκιώδεις πρωτεργάτες της, τις πολυετείς παρασκηνιακές ζυμώσεις που άνοιξαν τον δρόμο για την Εθνεγερσία; Ακόμα περισσότερο, πόσο καλά γνωρίζουμε τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από το κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας;

Σήμερα, η «Καθημερινή» δίνει στους αναγνώστες της την ευκαιρία να ανακαλύψουν άλλες, λιγότερο γνωστές πτυχές της Επανάστασης του 1821 μέσω της ειδικής έκδοσής της με τίτλο «1821: Αθέατες πλευρές». Από τους έρωτες, τα πάθη και τις απογοητεύσεις που σημάδεψαν ηγετικές μορφές της Επανάστασης, όπως η Μαντώ Μαυρογένους, ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Κίτσος Τζαβέλλας, μέχρι τις πολιτικές δολοφονίες που σφράγισαν την πορεία της, έγκριτοι ιστορικοί ρίχνουν φως σε «στιγμές μεγαλείου αλλά και μικρότητας».

Μέσα από τις σελίδες της, μας συστήνονται αφανείς πρωταγωνιστές και ηρωικές γυναικείες μορφές μέσα από την προεπαναστατική τους καθημερινότητα, τον καιρό προετοιμασίας της εξέγερσης και τα χρόνια του Αγώνα. Εξερευνούμε την εκκολαπτόμενη κρατική συγκρότηση της επαναστατημένης Ελλάδας, ενώ εξετάζουμε νηφάλια, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια. Παρακολουθούμε τις διαρπαγές και τις καταστροφές αρχαιοτήτων που έλαβαν χώρα, πέρα από τη γνωστή σε όλους μας δράση του λόρδου Έλγιν, ενώ βγαίνουμε εκτός ελληνικών ορίων και γνωρίζουμε τις κοινότητες της Διασποράς που προετοίμασαν το έδαφος για την ηρωική εξέγερση του 1821.

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή της έκδοσης ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, η ειδική αυτή έκδοση της «Καθημερινής», «είναι μια έμπρακτη απόδειξη πως η διαλογική σχέση με το κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας δεν περιορίζεται στο πλαίσιο μιας συγκυριακής επετειακής ανασκόπησης, αλλά εδράζεται σε μια βαθιά πεποίθηση πως η διαρκής επίσκεψή μας στο παρελθόν θα συμβάλει στην προσωπική και εθνική αυτογνωσία, επιτρέποντάς μας ως Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες να χαράξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τις “επαναστατικές”διαδρομές του μέλλοντός μας».

Το βιβλίο «1821: Αθέατες πλευρές» κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή».

Η ελληνική ανακάλυψη του διαστήματος – Στο περιοδικό «Κ» σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «1821: Αθέατες πλευρές», «Κ»-3

Περίπου 2.500 άνθρωποι στη χώρα μας βάζουν αυτή τη στιγμή το λιθαράκι τους για την κατάκτηση του διαστήματος μέσω των αποστολών της ESA. Το «Κ» επισκέφτηκε εταιρείες, πανεπιστήμια, ιδρύματα και κατέγραψε μια ζωηρή και ελπιδοφόρα κινητικότητα.

Ένας συνεργάτης του «Κ» βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο Μανού στον Περουβιανό Αμαζόνιο και μας μετέφερε την περιπέτειά του σε ένα από τα τελευταία «άγρια» σημεία του πλανήτη.

Μια συζήτηση με τον Νταμιέν Ζαλέ, τον χορογράφο που είναι γνωστός ως «ο γκουρού της Μαντόνα», ο οποίος μας μίλησε για τη συνεργασία του με τη «βασίλισσα» της ποπ, αλλά και τους σταθμούς της μεγάλης και παράξενης καριέρας του.

Η οδός Τρώων των Άνω Πετραλώνων βρέθηκε στη λίστα του βρετανικού Time Out με τους «πιο κουλ δρόμους στον πλανήτη». Κάναμε μια βόλτα για να καταλάβουμε τι την κάνει τόσο ιδιαίτερη, αλλά και τι μπορεί να μην έλαβαν υπόψη τους οι Άγγλοι.

Κάναμε ένα διατροφικό πείραμα προσπαθώντας να μετρήσουμε την εξάρτησή μας από τη ζάχαρη, να καταλάβουμε αν είναι ρεαλιστικό να ζήσει κανείς χωρίς αυτήν, αλλά και το πώς αντιδρά ο οργανισμός έπειτα από τριάντα μέρες αποτοξίνωσης.

Η Κατερίνα Μαυρογεώργη μελέτησε το έργο και τη ζωή της Σάρλοτ Μπροντέ, ετοίμασε μια υβριδική παράσταση και μας περιγράφει τι μπορεί να μας διδάξει σήμερα μια ηρωίδα της βικτωριανής Αγγλίας όπως η Τζέιν Έιρ.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή