«1821: Αθέατες πλευρές» – Σήμερα με την «Καθημερινή»

«1821: Αθέατες πλευρές» – Σήμερα με την «Καθημερινή»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο καλά γνωρίζουμε την Ελληνική Επανάσταση και τους πρωταγωνιστές της; Τους σκιώδεις πρωτεργάτες της, τις πολυετείς παρασκηνιακές ζυμώσεις που άνοιξαν τον δρόμο για την Εθνεγερσία; Ακόμα περισσότερο, πόσο καλά γνωρίζουμε τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από το κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας;

Σήμερα, η «Καθημερινή» δίνει στους αναγνώστες της την ευκαιρία να ανακαλύψουν άλλες, λιγότερο γνωστές πτυχές της Επανάστασης του 1821 μέσω της ειδικής έκδοσής της με τίτλο «1821: Αθέατες πλευρές». Από τους έρωτες, τα πάθη και τις απογοητεύσεις που σημάδεψαν ηγετικές μορφές της Επανάστασης, όπως η Μαντώ Μαυρογένους, ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Κίτσος Τζαβέλλας, μέχρι τις πολιτικές δολοφονίες που σφράγισαν την πορεία της, έγκριτοι ιστορικοί ρίχνουν φως σε «στιγμές μεγαλείου αλλά και μικρότητας».

Μέσα από τις σελίδες της, μας συστήνονται αφανείς πρωταγωνιστές και ηρωικές γυναικείες μορφές μέσα από την προεπαναστατική τους καθημερινότητα, τον καιρό προετοιμασίας της εξέγερσης και τα χρόνια του Αγώνα. Εξερευνούμε την εκκολαπτόμενη κρατική συγκρότηση της επαναστατημένης Ελλάδας, ενώ εξετάζουμε νηφάλια, μεταξύ άλλων, τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια. Παρακολουθούμε τις διαρπαγές και τις καταστροφές αρχαιοτήτων που έλαβαν χώρα, πέρα από τη γνωστή σε όλους μας δράση του λόρδου Έλγιν, ενώ βγαίνουμε εκτός ελληνικών ορίων και γνωρίζουμε τις κοινότητες της Διασποράς που προετοίμασαν το έδαφος για την ηρωική εξέγερση του 1821.

Όπως αναφέρει στην εισαγωγή της έκδοσης ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, η ειδική αυτή έκδοση της «Καθημερινής», «είναι μια έμπρακτη απόδειξη πως η διαλογική σχέση με το κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας δεν περιορίζεται στο πλαίσιο μιας συγκυριακής επετειακής ανασκόπησης, αλλά εδράζεται σε μια βαθιά πεποίθηση πως η διαρκής επίσκεψή μας στο παρελθόν θα συμβάλει στην προσωπική και εθνική αυτογνωσία, επιτρέποντάς μας ως Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες να χαράξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τις “επαναστατικές”διαδρομές του μέλλοντός μας».

Το βιβλίο «1821: Αθέατες πλευρές» κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή