Η Ελλάδα στο διάστημα – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 24/3 με την «Καθημερινή»

Η Ελλάδα στο διάστημα – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 24/3 με την «Καθημερινή»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ξέρουμε για τα διαστημόπλοια, αυτές τις θαυμαστές, πολύπλοκες ιπτάμενες μηχανές, που είναι πιο συναρπαστικές από κάθε φανταστικό Discovery, Enterprise, Galactica, Tardis, Serenity; Σίγουρα όχι τον τεράστιο αριθμό ειδικευμένων ανθρώπων πάνω στη βιομηχανία, τα αναρίθμητα στάδια, τα πολλαπλά πρωτόκολλα, τον κολοσσιαίο μηχανισμό ελέγχων και τον ατελείωτο χρόνο που απαιτεί το «χτίσιμο» ενός διαστημικού οχήματος, προκειμένου να μην έχει την τύχη ενός Challenger ή ενός Columbia…

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποτελεί ένα μελίσσι δημιουργίας για όλες τις χώρες της ηπείρου που συνδράμουν σε αυτόν. Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες αποστολές της ESA, μερικές από τις οποίες μάλιστα έχουν ελληνικά ονόματα: Δίας, Πλάτωνας, Ευκλείδης κ.α. Στην ESA εργάζονται δεκάδες ελληνικές εταιρίες, ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικά ερευνητικά κέντρα που εξερευνούν τα βάθη του διαστήματος, ενισχύοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία των Ελλήνων επιστημόνων και ενδυναμώνοντας την ύπαρξη του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 2.500 άνθρωποι στη χώρα μας βάζουν το λιθαράκι τους για την κατάκτηση του διαστήματος, μέσω των αποστολών της ESA. «Η συμμετοχή σε μια διαστημική αποστολή είναι κάτι εξαιρετικά πιο σύνθετο από εκείνη σε οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα», αναφέρει ο καθηγητής Αντώνης Πασχάλης του εργαστηρίου DSCAL στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το «Κ» επισκέφτηκε εκπαιδευτικά και επιχειρηματικά κέντρα και κατέγραψε την κινητικότητα σε έναν τομέα που για τους περισσότερους μοιάζει «από άλλο πλανήτη».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 24 Μαρτίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή