«Κωδικός: Μακροζωία» – Μπορούμε να ζούμε ως τα 120 και να είμαστε υγιείς;

«Κωδικός: Μακροζωία» – Μπορούμε να ζούμε ως τα 120 και να είμαστε υγιείς;

12 διακεκριμένοι επιστήμονες χαρτογραφούν τις συναρπαστικές εξελίξεις από το μέτωπο της υγιούς μακροζωίας στην πρωτότυπη έκδοση «Κωδικός: Μακροζωία» που κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή, 31 Μαρτίου, με την «Καθημερινή της Κυριακής»

κωδικός-μακροζωία-μπορούμε-να-ζο-562949134

Μπορεί να γυρίσει πίσω ο χρόνος; Μπορούν να επιβραδυνθούν οι διαδικασίες της γήρανσης; Ποιος ο ρόλος των γονιδίων και ποιοι είναι οι μηχανισμοί που οδηγούν στη γήρανση; Μπορούμε να επεκτείνουμε τα χρόνια που ζούμε με καλή υγεία και με ποιον τρόπο;

12 διακεκριμένοι επιστήμονες χαρτογραφούν τις συναρπαστικές εξελίξεις από το μέτωπο της υγιούς μακροζωίας στην πρωτότυπη έκδοση «Κωδικός: Μακροζωία» που κυκλοφορεί αυτήν την Κυριακή, 31 Μαρτίου, με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει τα χρόνια 2021-2030 ως δεκαετία υγιούς γήρανσης. Η υγιής γήρανση, η διατήρηση υψηλής λειτουργικότητας και η διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης σε μεγαλύτερες ηλικίες θα είναι κρίσιμοι τομείς για όλες τις κοινωνίες παγκοσμίως.

Οι ασθένειες που συνδέονται με το γήρας κοστίζουν στις παγκόσμιες οικονομίες μεταξύ 4 και 16% του ΑΕΠ τους. Οι θεραπείες που παρατείνουν μια υγιή ανθρώπινη ζωή αναμένεται ότι θα επαναπροσδιορίσουν την υγειονομική περίθαλψη στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα.

Είμαστε λοιπόν στην αρχή μιας επανάστασης, σε επιστημονικό αλλά και σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, με τεράστιες θετικές προοπτικές για την ανθρωπότητα αλλά και πρωτόγνωρες πολιτικές προκλήσεις.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Η Καθημερινή (@kathimerini)

Οι παράγοντες που γυρίζουν πίσω τον χρόνο

Οι επιστήμονες μελετούν τους βιοδείκτες και προσδιορίζουν τη βιολογική μας ηλικία αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους να γυρίσουν πίσω τον χρόνο. Πειράματα, μελέτες και έρευνες αποκαλύπτουν πώς το μικροβίωμα, ο τρόπος ζωής μας και το περιβάλλον καθορίζουν τον ρυθμό γήρανσης και την ποιότητα της υγείας μας σε μεγαλύτερη ηλικία. Νέοι τομείς της ιατρικής, όπως η Ιατρική του Τρόπου Ζωής και η Ιατρική της Υγιούς Μακροζωίας, αναζητούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Ουσίες όπως η ραπαμυκίμη, η μετφορμίνη και άλλες ερευνάται κατά πόσο μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση και τις ασθένειες που τη συνοδεύουν.


Η ειδική έκδοση «Κωδικός: Μακροζωία» κυκλοφορεί την Κυριακή 31 Μαρτίου με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή