Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»

Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή, νέο τεύχος Σελίδες Ιστορίας με μεγάλο αφιέρωμα στο ποδόσφαιρο. Ποδόσφαιρο στον γύψο. Πώς οι δικτατορίες και τα καταπιεστικά καθεστώτα εργαλειοποίησαν το ποδόσφαιρο; Ακόμα, το Poor Things πριν από τον Λάνθιμο, η ιστορία της πίτσας και άλλες ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία.

Μαζί οι «4 ΤΡΟΧΟΙ» Απριλίου. Οδηγούμε στη Σκωτία το εμβληματικό 4×4 της Toyota σε απάτητες διαδρομές, συγκρίνουμε 3 ηλεκτρικά σεντάν και αναδεικνύουμε με εργαστηριακές μετρήσεις, πώς οδηγείται οικονομικά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, με την υπογραφή του Παύλου Τσίμα και της Αμάντας Μιχαλοπούλου, κοιτάζουμε το παρελθόν και το παρόν του ξενοδοχείου-θρύλου της Αθήνας, της Μεγάλης Βρεταννίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών ζωής. Ακόμα, τι ακριβώς σημαίνει rebranding ενός προσώπου, μέχρι που μπορείτε να οδηγήσετε χωρίς GPS και τι είναι το kawaii;

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Σελίδες Ιστορίας: Το ποδόσφαιρο στον γύψο των καταπιεστικών καθεστώτων – Την Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»-1

Αυτόν τον μήνα, οι Σελίδες Ιστορίας, επέλεξαν να προσεγγίσουν μια διαφορετική και ίσως αναπάντεχη πτυχή του θέματος, που συμπυκνώνεται σε ένα άθλημα: το ποδόσφαιρο.

Τον φετινό Ιούλιο θα συμπληρωθούν πενήντα χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι πολλές οι συζητήσεις και οι δράσεις που πραγματεύονται αυτή την κομβική στιγμή στην Ιστορία της χώρας μας.      

Οι φωτογραφίες από τις πανηγυρικές αθλητικές διοργανώσεις τον καιρό της δικτατορίας είναι γνώριμες εικόνες σε όλους μας. Το γήπεδο ήταν το μέρος όπου το καθεστώς των Απριλιανών επιχειρούσε να παρουσιάσει ένα άλλο πρόσωπο – αυτό της αριστείας, της εθνικής ενότητας και της πειθαρχίας. Ακολουθώντας αυτό το νήμα, αναρωτηθήκαμε πώς άλλες χούντες ή καταπιεστικά καθεστώτα εν γένει αντιμετώπισαν το ποδόσφαιρο: ως εργαλείο που εξυπηρετούσε τη λογική «άρτον και θεάματα», που ενίσχυε το κύρος και τη λαϊκή αποδοχή των καθεστώτων αυτών ή που συνέβαλε στη διάδοση και την εμπέδωση των εθνικιστικών αντιλήψεων που αυτά εξέφραζαν.

Από την Ιταλία του Μουσολίνι, στην Ισπανία του Φράνκο, στην Ελλάδα της Επταετίας και στη δικτατορία του Βιδέλα στην Αργεντινή, μέχρι το σταλινικό καθεστώς και την εποχή του Τσαουσέσκου στη Ρουμανία, αυτό το τεύχος των Σελίδων Ιστορίας ερευνά την οικειοποίηση του πλέον λαοφιλούς αθλήματος, την ταυτόχρονη εμφάνιση θρυλικών ποδοσφαιριστών και φυσικά το πλήθος σκανδάλων, ωμών παρεμβάσεων και στημένων αγώνων που χαρακτήρισε την εκάστοτε περίοδο. 

Την υπόλοιπη ύλη του τεύχους συνθέτουν κι άλλα θέματα που κινούνται στη λογική των επετείων: μια συζήτηση για την Αβασίλευτη Δημοκρατία του 1924, κείμενα για την «Επανάσταση των Γαριφάλων» στην Πορτογαλία των Απρίλιο του 1974 και τη μαζική σφαγή των Τούτσι στη Ρουάντα το 1994. Το τεύχος συμπληρώνει επίσης μια ιστορική σκιαγράφηση του αντισημιτισμού με 10 ερωτήσεις, μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το πώς οι μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές επηρέασαν –και ενδέχεται να επηρεάσουν και στο μέλλον– την ανθρώπινη ιστορία, μια μαρτυρία από την επίσκεψη του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στην Ελλάδα και μια ανασκόπηση της περίφημης δίκης της Ριβόνια με κατηγορούμενο τον Νέλσον Μαντέλα.

Ανοίγοντας τη θεματική τους βεντάλια, οι Σελίδες Ιστορίας επεκτείνονται και σε άλλα θέματα. Κινούμενες μεταξύ ιστορίας, λογοτεχνίας, αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας, μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο των Χιλίων και μίας νυχτών, μας αποκαλύπτουν πώς το Poor Things (το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η πρόσφατη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου) σχετίζεται με τους αγώνες για τη σκοτσέζικη ανεξαρτησία, μας «ξεναγούν» στη διαδρομή του γοτθικού στυλ και μας συνοδεύουν στο γευστικό ταξίδι της πίτσας από την περίοδο που ήταν τροφή των εξαθλιωμένων Ναπολιτάνων έως την εποχή που έγινε το δημοφιλέστερο «γρήγορο φαγητό».

Σελίδες Ιστορίας. Οι ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία την Κυριακή 7 Απριλίου «Καθημερινή».

Παλιά σχολή εναντίον ηλεκτροκίνησης – «4 Τροχοί» Απριλίου, την Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»-2

Στους 4Τροχούς Απριλίου συναντώνται δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι. Σε μια περίοδο όπου η αυτοκινητοβιομηχανία αυξάνει το βηματισμό της προκειμένου να περάσει στην ηλεκτρική εποχή, η Toyota μας ξαφνιάζει παρουσιάζοντας ένα αυτοκίνητο βγαλμένο από μια εποχή όπου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν ήταν το μοναδικό ζητούμενο για ένα αυτοκίνητο. Αυτόν το μήνα ταξιδέψαμε στη Σκωτία προκειμένου να οδηγήσουμε το πληθωρικό Land Cruiser 250, την τελευταία γενιά ενός μοντέλου που για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια έχει αποκτήσει απαράμιλλη φήμη για την αξιοπιστία και την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται σε δύσκολες συνθήκες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Με αυτά ως δεδομένα, η Toyota τονίζει με κάθε πιθανό τρόπο πως το «250» διατηρεί στο ακέραιο αυτά τα γνωρίσματα, ότι θα ταξιδέψει οπουδήποτε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και, κυρίως, ότι θα επιστρέψει στην αφετηρία του.

Ακριβώς στον αντίποδα, η συγκριτική δοκιμή των τριών ηλεκτρικών σεντάν ταιριάζει απόλυτα με την πολιτικώς ορθή σημερινή περίοδο της αυτοκίνησης, που σιγά σιγά αφήνει το αποτύπωμά της και στην ελληνική αγορά. Έτσι, οι σεντάν κούρσες του παρελθόντος έχουν μετουσιωθεί στη σημερινή ηλεκτρική πραγματικότητα σε μεγάλα ηλεκτρικά οχήματα, των οποίων η ρευστή σιλουέτα καθορίζεται από την αεροδυναμική και το ντιζάιν.

Τελευταίος υποστηρικτής αυτής της τάσης είναι το νεοφερμένο VW ID.7, που στο τεύχος Απριλίου συναντάει το «διαστημικό» Hyundai Ioniq 6 και τον αρχηγό αυτής της ηλεκτρικής κατηγορίας, το ανανεωμένο Tesla Model 3.

Υπάρχουν βέβαια και οι αρνητές της ηλεκτροκίνησης, που προβάλλουν απολύτως λογικά επιχειρήματα, όπως το θέμα της εμβέλειας των ηλεκτρικών οχημάτων. Βέβαια, τα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να διανύσουν, με μία φόρτιση της μπαταρίας τους, δύο και τρεις φορές περισσότερα χιλιόμετρα σε σχέση με τα προ δεκαετίας ηλεκτρικά μοντέλα. Το άγχος, όμως, της αυτονομίας δεν έχει εξαλειφθεί παντελώς από τον κάτοχο ενός ηλεκτρικού οχήματος, ο οποίος θα πρέπει να μάθει να το εκμεταλλεύεται πιο αποδοτικά. Το πώς ακριβώς, μας το υποδεικνύει έρευνα του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού και έρχεται να απαντήσει σε μια σειρά από προφανή ερωτήματα: Πόσο παραπάνω θα «κάψει» μια αύξηση της ταχύτητας κατά 30 χλμ./ώρα; Πόσο επηρεάζουν την κατανάλωση τα διαφορετικά προγράμματα οδήγησης; Πόσο επιβαρύνει το σύστημα κλιματισμού; Περιορίζει ή αυξάνει την κατανάλωση το cruise control; Είναι καλύτερα να οδηγώ με το «one pedal»;

Οι «4 Τροχοί» Απριλίου κυκλοφορούν την Κυριακή 7 Απριλίου με την «Καθημερινή».

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, 150 χρόνια ζωής – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»-3

Με την υπογραφή του Παύλου Τσίμα και της Αμάντας Μιχαλοπούλου το «Κ» κοιτάζει το παρελθόν και το παρόν του ξενοδοχείου-θρύλου της Αθήνας, της Μεγάλης Βρεταννίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών ζωής.

Μια Κυριακή στο Αγκίστρι: Ένα κρυμμένο ησυχαστήριο; Εναλλακτική εκδρομή του Σαββατοκύριακου; Ο «φτωχός συγγενής» των νησιών του Αργοσαρωνικού; Ή ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός;  

Τι ακριβώς σημαίνει rebranding ενός προσώπου; Με αφορμή την πρόσφατη επικαιρότητα ζητήσαμε από ειδικούς της επικοινωνίας να εξηγήσουν πώς μπορεί κανείς να ανανεώσει τη δημόσια εικόνα του και αναζητήσαμε πετυχημένα και αποτυχημένα παραδείγματα από το παρελθόν. 

Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να μας ελκύει οτιδήποτε «γλυκούλι»; Τι είναι το kawaii, τι σχέση έχει με την παγκόσμια ποπ κουλτούρα και γιατί οι Ιάπωνες θεωρούν χαριτωμένα τα «σκεπτόμενα ρομπότ»; Η cute culture έρχεται με ορμή να κατακτήσει τον κόσμο.

Πόσα τηλέφωνα θυμάστε απ’ έξω; Μέχρι πού μπορείτε να οδηγήσετε χωρίς GPS; Οι ειδικοί το λένε «ψηφιακή αμνησία» και αναρωτιόμαστε αν υπάρχει τρόπος να την αποφύγουμε.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 7 Απριλίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή