Η μεγάλη ιστορία της «Μεγάλης Βρεταννίας» – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»

Η μεγάλη ιστορία της «Μεγάλης Βρεταννίας» – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 7/4 με την «Καθημερινή»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη αναζητώ την ιστορία μέσα στην Ιστορία. Και ξεχωρίζω φωτογραφίες στην τύχη. Η Σάρα Μπερνάρ να χαιρετά τους θαυμαστές της βγαίνοντας από το ξενοδοχείο για να πάει στο θέατρο Συγγρού. Ο Βενιζέλος στο λόμπι του ξενοδοχείου. Ο Μεταξάς με τον Παπάγο στα υπόγεια της «Μπρετάνια», όπως τη γράφει ο Σεφέρης στο ημερολόγιό του. Γερμανοί στρατιώτες που ζωγράφιζαν βαυαρικές σκηνές κυνηγιού στους τοίχους, τις μέρες της Κατοχής. Βρετανοί στρατιώτες που τα πίνουν το ’44 στο μπαρ που είχαν βαφτίσει “Fortress bar”. Η Κυβέλη να στρώνει το κρεβάτι της τις μέρες που οι οικογένειες των υπουργών μαζί με την «καλή Αθήνα» και τους Άγγλους στρατιώτες συνωστίζονταν σε ένα ξενοδοχείο δίχως νερό και ηλεκτρικό. Η Μελίνα να παρουσιάζει τα πρώτα καλλιστεία το 1952. Τα καλοντυμένα, εύθυμα ζευγάρια στους χορούς της «Μεγάλης Βρεταννίας», στις μέρες της σύντομης μεταπολεμικής Μπελ Επόκ. Η ταμπέλα με την ονομασία του ξενοδοχείου να ξηλώνεται στις μέρες των αντιβρετανικών διαδηλώσεων για το Κυπριακό. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ δίπλα στον διάδοχο, με τη στολή του, σε μια δεξίωση για την οποία όλοι έψαχναν πρόσκληση. Ο Μακάριος να μιλάει από το μπαλκόνι. Ο Καραμανλής να μπαίνει βιαστικός το 1974. Ο Κλίντον να υπογράφει αυτόγραφα στα σκαλοπάτια και η Lady Gaga να κάνει είσοδο πάνω στους ώμους των συνοδών της. Και οι διαδηλωτές των χρόνων της χρεοκοπίας να γράφουν συνθήματα στους τοίχους της εισόδου. Στιγμές, μικρές ιστορίες μέσα στην Ιστορία.

Τα παραπάνω τα υπογράφει ο Παύλος Τσίμας, ο οποίος ανέτρεξε στην ιστορία του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρεταννίας ετοιμάζοντας το ντοκιμαντέρ «150 χρόνια Μεγάλη Βρεταννία, Η ιστορία μέσα στην Ιστορία».

Παράλληλα, η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου πέρασε τρεις μέρες πίσω από τις κλειστές πόρτες του ξενοδοχείου, γνώρισε και συνομίλησε με το προσωπικό και κατέγραψε την «κρυφή» ιστορία των ανθρώπων που συντηρούν σήμερα έναν μύθο ηλικίας 150 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 7 Απριλίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT