Ειδική έκδοση «Κ ακίνητα & υποδομές», ο νέος χάρτης του ελληνικού Real Estate – Την Κυριακή 14/4 με την «Καθημερινή»

Ειδική έκδοση «Κ ακίνητα & υποδομές», ο νέος χάρτης του ελληνικού Real Estate – Την Κυριακή 14/4 με την «Καθημερινή»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από μία δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από πάγωμα της κατασκευαστικής δραστηριότητας, εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους, και καθώς το brand name Ελλάδα κερδίζει συνεχώς πόντους διεθνώς, η ζήτηση για ακίνητα προκαλεί άνοδο των τιμών σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες: είτε πρόκειται για σύγχρονους γραφειακούς χώρους είτε πρόκειται για κτίρια αποθήκευσης είτε για παραθεριστική κατοικία είτε για ξενοδοχεία είτε για πρώτη κατοικία.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειαστούν επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα το 2030 έτσι ώστε η προσφορά να ισορροπήσει με τη ζήτηση. Η ελληνική αγορά ακινήτων παραμένει ελκυστικά τιμολογημένη σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ισχυρή ζήτηση και από το εξωτερικό, τόσο από επενδυτικά κεφάλαια όσο και από ιδιώτες.

 Η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστικό πρόβλημα. Ο ευρωπαϊκός «παράδεισος» της ιδιοκατοίκησης και της προσιτής στέγης δεν είναι πια εδώ. Τέσσερις στους 10 χρειάζεται να πληρώνουν είτε ένα ολοένα και αυξανόμενο ενοίκιο είτε μια «φουσκωμένη» δόση στεγαστικού δανείου για να καλύψουν τη βασική ανάγκη της στέγασης. Οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει κατά 40% μέσα στην τελευταία τριετία και ουδείς προβλέπει ότι το ράλι τελειώνει κάπου εδώ. Ποιες είναι οι πτυχές του στεγαστικού προβλήματος;

Η νέα τάση στα ακίνητα κατοικίας ονομάζεται οικιστικά συγκροτήματα και ήρθε για να μείνει, καθώς ένα ισχυρό κύμα επενδύσεων ευνοεί τη δημιουργία οργανωμένων μονάδων κατοικίας. Μεγάλα ντιλ και κατασκευαστικά πρότζεκτ αλλάζουν την εικόνα της χώρας και των χαρακτήρα των πόλεων.

Η ειδική έκδοση «Κ ακίνητα και υποδομές» κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Απριλίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή