«Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας» – Την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»

«Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας» – Την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λόρδος Μπάιρον: Ο ρομαντικός ποιητής, ο σκανδαλώδης αριστοκράτης, ο θαρραλέος φιλέλληνας.

Αυτή την Κυριακή, 21/4, η «Καθημερινή» προσφέρει στους αναγνώστες της μια πρωτότυπη έκδοση με διαφωτιστικά κείμενα και πλούσια εικονογράφηση για τον εμβληματικότερο φιλέλληνα, τον λόρδο Μπάιρον.

«Έδωσα στην Ελλάδα τον χρόνο, την υγεία μου, την περιουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;» αναρωτιόταν ο λόρδος Μπάιρον στις αρχές του 1824 όσο βρισκόταν στο επαναστατημένο Μεσολόγγι, κλονισμένος από ασθένεια και διαισθανόμενος το τέλος του. Λίγους μήνες μετά, στις 19 Απριλίου, θα άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 36 ετών.

Διακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του, η «Καθημερινή» αποφάσισε να αφιερώσει στον Μπάιρον μια ειδική έκδοση με τίτλο: «Λόρδος Μπάιρον: ο μεγάλος φιλέλληνας». Απευθύνθηκε σε έγκριτους Έλληνες και ξένους ιστορικούς, ερευνητές και ακαδημαϊκούς προκειμένου να εξασφαλίσει μια σφαιρική προσέγγιση της ζωής και του έργου του λόρδου που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα της Ελλάδας για ελευθερία. Μέσα από τα κείμενά τους, οι συγγραφείς τους μας ταξιδεύουν σε κάθε σταθμό της ζωής του Μπάιρον. Από τα παιδικά του χρόνια και την περιπετειώδη φοίτησή του στο Χάροου και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι την αποχώρησή του από την Αγγλία και τα ταξίδια του στην Ιταλία και τελικά στην Ελλάδα· από τα πρώτα του συγγραφικά δείγματα μέχρι την εποχή της δόξας με το «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», τον «Δον Ζουάν» κ.ά.· από τους νεανικούς του έρωτες και τις προδοσίες μέχρι τον αποτυχημένο γάμο του και τις σκανδαλώδεις του σχέσεις· από τις πρώτες του ημέρες στην Ελλάδα μέχρι τον πρόωρο θάνατό του στη χώρα της οποίας ο αέρας τον έκανε ποιητή, όπως έλεγε. Όλες αυτές, πτυχές μιας περιπετειώδους ζωής ενός ανθρώπου που άφησε το αποτύπωμά του όπου κι αν πήγαινε.

Όμως, η ενασχόληση με τον Μπάιρον δεν περιορίζεται μόνο στη ζωή και στο έργο του. Μέσα από αυτή την ειδική έκδοση, οι αναγνώστες της «Καθημερινής» θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλες, λιγότερο φωτισμένες πτυχές σχετικά με τον Μπάιρον, τους συγχρόνους του αλλά και τους μεταγενέστερους. Θα δουν πώς αντέδρασαν οι Έλληνες στο άκουσμα του θανάτου του, μέσω των κορυφαίων ποιητικών κειμένων του Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου· θα δουν πώς είδε εκείνος την Ελλάδα αλλά και πώς είδε η Ελλάδα τον ίδιο. Θα εξερευνήσουν τη διαχρονικότητα του Μπάιρον μέσω του βυρωνικού κινήματος και θα καταλάβουν τι σημαίνει εκείνος για τους Έλληνες αλλά και για τους Βρετανούς του σήμερα. Τέλος, μέσα από την έρευνα στα οθωμανικά αρχεία, την οποία παρουσιάζει αυτή η έκδοση, οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πώς οι είδαν οι Οθωμανοί τον ενοχλητικό Βρετανό αριστοκράτη που ήρθε στην Ελλάδα για να υποστηρίξει παντοιοτρόπως τον αγώνα τους για ελευθερία.

Ανασυνθέστε όλες τις ψηφίδες της ζωής και της προσωπικότητας της πρώτης διασημότητας, του κορυφαίου ρομαντικού ποιητή, του σκανδαλώδη αριστοκράτη και του εμβληματικότερου ίσως φιλέλληνα, του λόρδου Μπάιρον μέσα από τη νέα, πλούσια ειδική έκδοση της «Καθημερινής».

«Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας», κυκλοφορεί την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή