Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας», «Οι Τόποι μας – Λάρισα», «Mancode», «Κ»

Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας», «Οι Τόποι μας – Λάρισα», «Mancode», «Κ»

6' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρομαντικός ποιητής; Θαρραλέος φιλέλληνας; Αριστοκράτης ακτιβιστής;

«Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας», μια πρωτότυπη έκδοση που υπογράφουν 20 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, με πλούσια εικονογράφηση και ανέκδοτα τεκμήρια.

Μαζί ο νέος τόμος της σειράς «Οι Τόποι Μας». Ταξιδεύουμε στη Λάρισα του κάμπου, των ενεργών πολιτών, της τέχνης και της επιστήμης και συναντάμε την ψυχή της πόλης.

Μαζί το spring-summer issue του «Mancode» με νέες εξωτικές περιπέτειες και ανδρικό στιλ και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, σπίτια, άνθρωποι και ντιζάιν, με Open House, Mies van der Rohe και την ιστορία της Thonet No 14, μιας καρέκλας για όλους.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

 

«Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας» – Την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας», «Οι Τόποι μας – Λάρισα», «Mancode», «Κ»-1

Λόρδος Μπάιρον: Ο ρομαντικός ποιητής, ο σκανδαλώδης αριστοκράτης, ο θαρραλέος φιλέλληνας.

Αυτή την Κυριακή, 21/4, η «Καθημερινή» προσφέρει στους αναγνώστες της μια πρωτότυπη έκδοση με διαφωτιστικά κείμενα και πλούσια εικονογράφηση για τον εμβληματικότερο φιλέλληνα, τον λόρδο Μπάιρον.

«Έδωσα στην Ελλάδα τον χρόνο, την υγεία μου, την περιουσία μου και τώρα της δίνω τη ζωή μου. Τι μπορούσα να κάνω περισσότερο;» αναρωτιόταν ο λόρδος Μπάιρον στις αρχές του 1824 όσο βρισκόταν στο επαναστατημένο Μεσολόγγι, κλονισμένος από ασθένεια και διαισθανόμενος το τέλος του. Λίγους μήνες μετά, στις 19 Απριλίου, θα άφηνε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 36 ετών.

Διακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του, η «Καθημερινή» αποφάσισε να αφιερώσει στον Μπάιρον μια ειδική έκδοση με τίτλο: «Λόρδος Μπάιρον: ο μεγάλος φιλέλληνας». Απευθύνθηκε σε έγκριτους Έλληνες και ξένους ιστορικούς, ερευνητές και ακαδημαϊκούς προκειμένου να εξασφαλίσει μια σφαιρική προσέγγιση της ζωής και του έργου του λόρδου που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα της Ελλάδας για ελευθερία. Μέσα από τα κείμενά τους, οι συγγραφείς τους μας ταξιδεύουν σε κάθε σταθμό της ζωής του Μπάιρον. Από τα παιδικά του χρόνια και την περιπετειώδη φοίτησή του στο Χάροου και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι την αποχώρησή του από την Αγγλία και τα ταξίδια του στην Ιταλία και τελικά στην Ελλάδα· από τα πρώτα του συγγραφικά δείγματα μέχρι την εποχή της δόξας με το «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», τον «Δον Ζουάν» κ.ά.· από τους νεανικούς του έρωτες και τις προδοσίες μέχρι τον αποτυχημένο γάμο του και τις σκανδαλώδεις του σχέσεις· από τις πρώτες του ημέρες στην Ελλάδα μέχρι τον πρόωρο θάνατό του στη χώρα της οποίας ο αέρας τον έκανε ποιητή, όπως έλεγε. Όλες αυτές, πτυχές μιας περιπετειώδους ζωής ενός ανθρώπου που άφησε το αποτύπωμά του όπου κι αν πήγαινε.

Όμως, η ενασχόληση με τον Μπάιρον δεν περιορίζεται μόνο στη ζωή και στο έργο του. Μέσα από αυτή την ειδική έκδοση, οι αναγνώστες της «Καθημερινής» θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλες, λιγότερο φωτισμένες πτυχές σχετικά με τον Μπάιρον, τους συγχρόνους του αλλά και τους μεταγενέστερους. Θα δουν πώς αντέδρασαν οι Έλληνες στο άκουσμα του θανάτου του, μέσω των κορυφαίων ποιητικών κειμένων του Διονύσιου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου· θα δουν πώς είδε εκείνος την Ελλάδα αλλά και πώς είδε η Ελλάδα τον ίδιο. Θα εξερευνήσουν τη διαχρονικότητα του Μπάιρον μέσω του βυρωνικού κινήματος και θα καταλάβουν τι σημαίνει εκείνος για τους Έλληνες αλλά και για τους Βρετανούς του σήμερα. Τέλος, μέσα από την έρευνα στα οθωμανικά αρχεία, την οποία παρουσιάζει αυτή η έκδοση, οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πώς οι είδαν οι Οθωμανοί τον ενοχλητικό Βρετανό αριστοκράτη που ήρθε στην Ελλάδα για να υποστηρίξει παντοιοτρόπως τον αγώνα τους για ελευθερία.

Ανασυνθέστε όλες τις ψηφίδες της ζωής και της προσωπικότητας της πρώτης διασημότητας, του κορυφαίου ρομαντικού ποιητή, του σκανδαλώδη αριστοκράτη και του εμβληματικότερου ίσως φιλέλληνα, του λόρδου Μπάιρον μέσα από τη νέα, πλούσια ειδική έκδοση της «Καθημερινής».

«Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας», κυκλοφορεί την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή».

 

Λάρισα: Ο έβδομος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» – Την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας», «Οι Τόποι μας – Λάρισα», «Mancode», «Κ»-2

Το ταξίδι στο χθες και το σήμερα των ιδιαίτερων πατρίδων μας συνεχίζεται αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή και τον νέο τόμο της συλλεκτικής σειράς «Οι Τόποι μας». Προορισμός, η Λάρισα, η πρωτεύουσα του Θεσσαλικού κάμπου, μια πόλη με ιστορία 8.000 ετών. Συναντάμε τους ανθρώπους της, φωτίζουμε γνώριμες και αθέατες πτυχές της, καταγράφουμε τις σύγχρονες προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη αλλά και τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας. Η εξωστρέφεια και η δημιουργικότητα, η αξιόλογη πολιτιστική παραγωγή και οι υψηλού επιπέδου υποδομές υγείας, οι συλλογικές δράσεις  και οι αστικές παρεμβάσεις, που -μέσα από ποδηλατοδρόμους, πεζοδρομήσεις και όχι μόνο- στοχεύουν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, συνθέτουν το σύγχρονο αφήγημά της.

Από τον Αγήνορα Αστεριάδη και τον Τάκη Τλούπα, στο Θεσσαλικό Θέατρο, τα μουσικά σύνολα και τις χορωδίες. Και από το περήφανο άλογο, που ταυτίστηκε με την ύπαιθρο και τον μόχθο, στη γενναιόδωρη γη, την αγροτική παραγωγή και τις γεύσεις του τόπου. Τα κορυφαία μουσεία  και τα σπουδαία μνημεία, ο Πηνειός, ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Λάρισα, σε μια συλλεκτική έκδοση 300 σελίδων.

Λάρισα. Ο έβδομος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Απριλίου με την «Καθημερινή».

 

Mancode: Allure of exotic adventure – Την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας», «Οι Τόποι μας – Λάρισα», «Mancode», «Κ»-3

Στo νέο τεύχος του MANCODE που κυκλοφορεί με την Καθημερινή της Κυριακής στις 21 Απριλίου:

-Είναι ίσως η μεγαλύτερη διασημότητα στον πλανήτη και προκαλεί σεισμό. Υποδεχθείτε το φαινόμενο Taylor Swift.

-Στο νούμερο 5 της οδού Verneuil στο Παρίσι, βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε ο θρυλικός Serge Gainsbourg. Στα ενδότερά του μας ξεναγεί ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

-Αν θέλετε να μάθετε πως ένας δημοσιογράφος φτάνει να γίνει ανταποκριτής σε μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, τι έγινε σε μια φυλακή ανηλίκων στο Περού, πως εξαιτίας της παραιτήθηκε ο υπουργός οικονομικών της Αργεντινής, είστε στις σωστές σελίδες… Ο Λάμπης Ταγματάρχης συνομιλεί με την Ελένη Βαρβιτσιώτη.

-Έχει ταυτιστεί με το ανδρικό στιλ και την ανάδειξή του μέσω μιας προσωπικής, εκλεκτικής αισθητικής προσέγγισης. Ο διάσημος fashion editor Robert Rabensteiner σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

-Οι περισσότεροι φαντάζονται ότι η Ferrari εδραίωσε τη φήμη της στην αγωνιστική πίστα. Όμως, ο Jeremy Clarlson δεν είναι σίγουρος γι’ αυτό και μας εξηγεί πως κτίστηκε ο μύθος της διάσημης μάρκας, οδηγώντας τη Ferrari Purosangue.

-Η  κατασκήνωση στη βόρεια Αφρική βυθίζει τους επισκέπτες της στη γαλήνη, στη μαγεία και στην ονειροπόληση. Ταξίδι με γεύση εξωτικής περιπέτειας σε μοναδικά καταλύματα και ξενοδοχεία.

 

Σπίτια, άνθρωποι, ντιζάιν – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Λόρδος Μπάιρον, ο μεγάλος φιλέλληνας», «Οι Τόποι μας – Λάρισα», «Mancode», «Κ»-4

Ο γνωστός αρχιτέκτονας Διονύσης Σοτοβίκης μας υποδέχτηκε στην Κυψέλη, στο σπίτι του, που είναι και γραφείο του και επίσης χώρος τέχνης, αλλά και ένα μέρος με ιστορία, που θα ήταν κρίμα να χαθεί για να χτιστεί μία ακόμα πολυκατοικία.

Για ένα Σαββατοκύριακο, πάνω από εβδομήντα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια άνοιξαν τις πύλες τους και «αποκάλυψαν» τα μυστικά τους. Το «Κ» έκανε μια βόλτα στο Open House παρατηρώντας το ενδιαφέρον των Αθηναίων να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους.

Ένα πρόσφατο σκάνδαλο γύρω από ένα διάσημο τραπέζι μάς οδήγησε σε ένα σύμπαν όπου οι υπογραφές των εμβληματικών ντιζάινερ παράγονται σε «ελεγχόμενες» ποσότητες, κοστολογούνται εξωφρενικά και δημιουργούν μανία στους καταναλωτές τους.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση των νικητών στις 25 Απριλίου, ρίχνουμε μια ματιά στα έργα των φιναλίστ για το Mies van der Rohe 2024, το ευρωπαϊκό βραβείο που αναγνωρίζει την αριστεία και την καινοτομία στον σχεδιασμό και στην κατασκευή.

Ο Σουηδός εικονογράφος Μπο Λούντμπεργκ μιλάει στο «Κ» για τη σειρά των πόστερ που τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό, για την αληθινή έμπνευση, αλλά και για το μέλλον των δημιουργικών επαγγελμάτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Πριν από 165 χρόνια εμφανίστηκε στα βιεννέζικα καφέ η πρώτη καρέκλα βιομηχανικής παραγωγής, φέρνοντας επανάσταση στο ντιζάιν και αλλάζοντας όσα πιστεύαμε για ένα κάθισμα. Αυτή είναι η ιστορία της Thonet No 14, μιας καρέκλας για όλους.

Μια επίσκεψη στο Σπίτι της Γιαγιάς στον Βοτανικό, εκεί όπου οι Αθηναίοι κάνουν ουρά για έναν βίντατζ καναπέ, μια καρέκλα που δεν βγαίνει πια ή ένα τραπέζι που τους θυμίζει τον παλιό καιρό.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Απριλίου με την «Καθημερινή».

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή