Αθήνα, ανοιχτό σπίτι – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»

Αθήνα, ανοιχτό σπίτι – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 21/4 με την «Καθημερινή»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας. Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 26 βαθμούς Κελσίου. Με μια γρήγορη ματιά οι τουρίστες ξεχωρίζουν από τους γηγενείς, χάρη στα ρούχα τους και στο γεγονός πως σχηματίζουν ουρές έξω από κτίρια σε διάσπαρτα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Φέτος, το Οpen House της Αθήνας έχει κάπως επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνει δέκα χρόνια ύπαρξης. Οι νεαροί εθελοντές που κάνουν τις ξεναγήσεις στα κτίρια φροντίζουν να το αναφέρουν. Ήταν άνοιξη του 2014, όταν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια άνοιξαν τις πόρτες τους δωρεάν για το κοινό και μετέτρεψαν την πρωτεύουσα σε ένα ολοζώντανο μουσείο που αποτελούνταν από διάσπαρτα εκθέματα σε διάφορες γωνιές της. Η Αθήνα ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που φιλοξένησε αυτή τη διεθνή αρχιτεκτονική δράση (η Θεσσαλονίκη έκανε την αρχή το 2012), η οποία χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, γνωστοποιείται (κυρίως από στόμα σε στόμα) και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ανεξαρτήτως ηλικιών.

Από τα διαθέσιμα κτίρια, το «Κ» επέλεξε να επισκεφθεί κάποια από αυτά, ξεχωρίζοντάς τα για την αρχιτεκτονική και την ιστορία που κουβαλούν. Ξεκινώντας από το Μπάγκειον στην Ομόνοια, συνεχίζοντας στο Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους και το μπρουταλιστικό κτίσμα της WWF στα Εξάρχεια και καταλήγοντας στην μονοκατοικία του Α. Ξύση στο Μετς, αποτύπωσε την ατμόσφαιρα στις ουρές αναμονής, ανακάλυψε τους οργανισμούς κτιρίων που δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να εισέλθει και κατάλαβε πως το Open House είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να γνωρίσει κανείς την ομορφιά της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Απριλίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή