Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: συλλεκτική έκδοση «Η Ελλάδα του Robert A. McCabe», «4 Τροχοί», «Κ»

Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: συλλεκτική έκδοση «Η Ελλάδα του Robert A. McCabe», «4 Τροχοί», «Κ»

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα του Robert A. McCabe», ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στον σπουδαίο Αμερικανό φωτογράφο που λάτρεψε τη χώρα μας και απαθανάτισε με μοναδική ευαισθησία την ίδια την ψυχή της. Μια συλλεκτική έκδοση με εμβληματικές αλλά και αδημοσίευτες φωτογραφίες της Ελλάδας.

Μαζί οι «4ΤΡΟΧΟΙ» Μαΐου. Οδηγούμε στη Νότια Γαλλία το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Porsche, χαρτογραφούμε με ηλεκτρικό Toyota τη διαδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και αξιολογούμε εντός Ελλάδας τη θέση των microcars στον κόσμο του αυτοκινήτου.

Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, Άνοιξη, βόλτες, εξερεύνηση. Βγαίνουμε έξω, πάμε στο Λαύριο, πάμε στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, ανακαλύπτουμε εντυπωσιακούς υδροβιότοπους και δάση λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, αλλά κάνουμε και μία μεγάλη αθηναϊκή βόλτα από γλυπτό σε γλυπτό και θυμόμαστε την ιστορία της πόλης.

Η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Η Ελλάδα του Robert A. McCabe: Η φωτογραφική περιπέτεια ενός φιλέλληνα – Σήμερα
με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: συλλεκτική έκδοση «Η Ελλάδα του Robert A. McCabe», «4 Τροχοί», «Κ»-1

Η αγάπη του Ρόμπερτ Μακέιμπ για την Ελλάδα άνθισε στη νεότητά του, στεφανώθηκε, κυριολεκτικά, μετά την ένωσή του με την Ελληνίδα Ντίνα Φιλιππαίου, με την οποία συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, και έριξε ρίζες και στον τόπο μας μετά τη γέννηση των δύο παιδιών του, του Τζορτζ και της Άννας.

Γιος ενός εκ των διευθυντών της New York Daily Mirror, ο Ρόμπερτ μεγάλωσε σε ένα αστικό νεοϋορκέζικο περιβάλλον, όπου κυριαρχούσε η ανθρωπιστική παιδεία. Βαθιά καλλιεργημένος ο ίδιος και με γερές σπουδές, απέκτησε φωτογραφικό «μάτι» από παιδική ηλικία όταν ο πατέρας του του έκανε δώρο μια KODAK Baby Brownie όταν εκείνος ήταν μόλις 4 ετών.

Το 1954 ακολούθησε τον μεγάλο του αδελφό Τσαρλς στο μακρύ ακτοπλοϊκό ταξίδι στην Ελλάδα, για να συναντήσουν τον Σαντορινιό φίλο τους Πέτρο Νομικό, ο οποίος σπούδαζε στις ΗΠΑ. Ο Ρόμπερτ μαγεύτηκε από τον τόπο και κατάφερε με τη Rolleiflex που είχε τότε μαζί του να αποτυπώσει ένα μέρος αυτής της μαγείας σε αυτή την άκρη της Βαλκανικής, που ερχόταν από δύσκολους καιρούς και ξανοιγόταν σε ένα άγνωστο μέλλον.

Ταξίδεψε σε πολλά μέρη και κατάφερε να αναδείξει την ψυχή τους, επειδή νοιαζόταν για τους ανθρώπους που τους κατοικούσαν. Ανέκαθεν, όταν αποτυπώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων, διαχρονικά, αποφεύγει την παγίδα του κλισέ και της καρικατούρας, και από νωρίς μέσα από τη φωτογραφική εργασία του δεν παραλείπει να επισημάνει, με διορατικό τρόπο, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα ταλάνιζαν τη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες. 

Η συλλεκτική έκδοση, προσφορά της «Καθημερινής της Κυριακής», κυκλοφορεί σήμερα.

Στους «4Τροχούς» Μαΐου, η ηλεκτροκίνηση μεγέθη δεν κοιτά – Σήμερα με την
«Καθημερινή της Κυριακής»

Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: συλλεκτική έκδοση «Η Ελλάδα του Robert A. McCabe», «4 Τροχοί», «Κ»-2

Στους 4Τροχούς Μαΐου, εντελώς διαφορετικές προτάσεις από τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: και τα ηλεκτρικά έχουν ψυχή. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο για ένα οποιοδήποτε μοντέλο της Porsche; Αυτόν το μήνα ταξιδέψαμε στη Νότια Γαλλία και βρεθήκαμε πίσω από το τιμόνι της νέας, αποκλειστικά ηλεκτρικής πλέον Macan, με την οποία η μάρκα διατηρεί απαρέγκλιτα την πορεία που έχει χαράξει για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της. Η Porsche, προκειμένου να δικαιωθεί ο ισχυρισμός της, ότι δηλαδή πρόκειται για το πλέον σπορ μοντέλο της κατηγορίας, μάς έδωσε την ευκαιρία να το αξιολογήσουμε σε δύσκολες και απόλυτα οδηγοκεντρικές διαδρομές. Τι κι αν κάτω από το καπό της νέας Macan δε βρυχάται κάποιος ογκώδης κινητήρας εσωτερικής καύσης; Η διαχείριση της εξωπραγματικής δύναμης του αυτοκινήτου είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η τεχνολογία που οι μηχανικοί της μάρκας έχουν ενσωματώσει σε ένα SUV με βάρος σχεδόν 2,5 τόνων αναδεικνύει ένα χαρακτήρα που σπάνια -έως ποτέ- θα βρει κανείς σε αυτοκίνητο της κατηγορίας. Είναι αποκλειστικά υπόθεση του οδηγού το να βρει το σθένος να πάρει από αυτό το ηλεκτρικό ό,τι πραγματικά είναι ικανό να του δώσει.

Λίγο βορειότερα, στο Παρίσι, και ενόσω η ολυμπιακή φλόγα ακόμη μεταφερόταν χέρι με χέρι επί ελληνικού εδάφους, με «άρμα» το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία της Toyota, το bZ4X, πραγματοποιούμε ένα οδοιπορικό στην πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 – εκατό χρόνια μετά τους Θερινούς Αγώνες του 1924, που επίσης είχαν διοργανωθεί εκεί. Καταγράφουμε τις προετοιμασίες, κινούμαστε με άνεση στην πάντα πολύβουη Πόλη του Φωτός και, έχοντας αφήσει πίσω μας μηδενικό αποτύπωμα ως προς τις εκπομπές ρύπων, επιστρέφουμε στην Ελλάδα για ακόμα μία ιδιαίτερη αξιολόγηση ηλεκτρικών τετράτροχων.

Κινούμαστε εντός πόλης με τα λιλιπούτεια Microlino και XEV Yoyo, αρχικά προσπαθώντας να εξοικειωθούμε με τα σχεδόν μόλις 2,5 μέτρα μήκους τους, και εν συνεχεία θέλοντας να προσδιορίσουμε τη θέση τους στον κόσμο της αυτοκίνησης. Ασχέτως αποτελέσματος, αυτοί είναι οι εκπρόσωποι μιας νέας τάξης πραγμάτων που αφορά τη μικροκινητικότητα και εν γένει τη βιώσιμη αστική μετακίνηση, με χαμηλό κόστος χρήσης, εξαιρετική ευελιξία και φυσικά μηδενικούς ρύπους.

Οι «4 Τροχοί» Μαΐου κυκλοφορούν σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Άνοιξη, βόλτες, εξερεύνηση: ένα τεύχος έξω – Στο περιοδικό «Κ» σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: συλλεκτική έκδοση «Η Ελλάδα του Robert A. McCabe», «4 Τροχοί», «Κ»-3

Κάθε χρόνο στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι, οι σημερινοί κάτοικοι ζωντανεύουν τις στιγμές της ηρωικής Εξόδου, όταν οι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» απάντησαν στην πρόταση για παράδοση λέγοντας «απορούμεν πώς ετολμήσατε…».

Ποια είναι η σχέση μας με τα πάρκα και τους πράσινους χώρους, όταν, ενώ γκρινιάζουμε –και δικαίως– ότι δεν έχουμε αρκετούς, δεν φαίνεται να σεβόμαστε ή να αξιοποιούμε τους υπάρχοντες;

Γνωρίζοντας το Λαύριο: Άλλοτε εργατούπολη, αργότερα στίχος του Σαββόπουλου, σταθερά, πλέον, ραντεβού των Αθηναίων για φαγητό στα ουζερί και στις ταβέρνες τα Σαββατοκύριακα. Αλλά για όσους μένουν μόνιμα σήμερα εκεί;

Λίγα χιλιόμετρα από τα τσιμέντα της Αθήνας, υπάρχουν εντυπωσιακοί υδροβιότοποι και δάση γεμάτα ελάφια και λύκους. Οι περιοχές Natura 2000 μάς υπενθυμίζουν πόσα πολλά ρισκάρουμε κάθε φορά που δεν παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις ως ανθρωπότητα ενάντια στην κλιματική κρίση.

Στον αρχαίο ελαιώνα των Μεγάρων η φυσική και η ανθρώπινη ιστορία της Αττικής συνυπάρχουν αρμονικά: κάναμε μια επίσκεψη σε ένα ανοιξιάτικο τοπίο.

Περίπατος με τα αγάλματα: Μια μεγάλη αθηναϊκή βόλτα από γλυπτό σε γλυπτό γίνεται αφορμή για να θυμηθούμε την ιστορία της πόλης, αλλά και ιστορίες από άλλες εποχές και αντιλήψεις.

 Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή