Μεσολόγγι: Το «αλωνάκι» της μνήμης – Στο περιοδικό «Κ» σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Μεσολόγγι: Το «αλωνάκι» της μνήμης – Στο περιοδικό «Κ» σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί κορυφαία πράξη της Ελληνικής Επανάστασης και –για το ηθικό της ύψος– μία από τις κορυφαίες πράξεις της παγκόσμιας ιστορίας. Οι πολιορκημένοι, αναμετρούμενοι επί μακρόν με την πείνα και τη βροτή τους ύπαρξη, έβλεπαν μέρα τη μέρα να λιγοστεύει η δύναμη και ο χρόνος τους. Και όμως, η ψυχή τους θήτευε αδιάλειπτα στην επανάσταση της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της τιμής του ανθρώπου. Αυτό δηλώνεται απόλυτα στην απάντηση της Φρουράς, όταν οι πολιορκητές –λίγο πριν από την Έξοδο– τους ζήτησαν να παραδοθούν, κι εκείνοι απάντησαν δίχως δεύτερη σκέψη: «Προς τους Υψηλούς Βεζιράδες… Ελάβαμεν το γράμμα σας σήμερον. Ημείς, αγάδες, κουβέντα δεν εζητήσαμεν να κάμωμεν. Εσείς επέμψατε πρώτον και την εζητήσατε. Βλέπομεν εις το γράμμα σας να ζητήτε άρματα και απορούμεν πώς ετολμήσατε να ζητήσετε οκτώ χιλιάδες άρματα οποία αχνίζουν από το αίμα σας, και να σας τα δώσωμεν με τα χέρια μας. Τώρα βλέπομεν ότι εκείνο όπου θέλομεν ημείς – και θα γίνη εκείνο όπου ο Θεός αποφάσισεν. Εν Μεσολογγίω, την 22 Μαρτίου 1826».

Η αναπαράσταση που δραματοποιείται κάθε χρόνο στον Κήπο των Ηρώων είναι ένα βαρύ μνημόσυνο στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες άτομα από όλη την Ελλάδα. Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, η Εβδομάδα των Παθών ξεκινάει κατά κάποιον τρόπο το Σάββατο του Λάζαρου. Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται να προσκυνήσουν με σεβασμό και ευλάβεια τα ματωμένα χώματα στο «αλωνάκι», όπως το λέει ο Σολωμός, της καρδιάς μας. Το προσκύνημα γίνεται σύνδεση και η σύνδεση μετατρέπεται σε πυξίδα ζωής για όσους το ζουν. Δεν είναι ούτε φολκλόρ ούτε τουριστική ατραξιόν. Οι άνθρωποι που παρελαύνουν δεν μεταμφιέζονται, ενσαρκώνουν. Η σκιά των πεσόντων μετουσιώνεται σε φως.

Μια επίσκεψη στο Μεσολόγγι με την ευαίσθητη ματιά του Νίκου Αλιάγα.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT