Από στοά σε στοά – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 12/5 με την «Καθημερινή»

Από στοά σε στοά – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 12/5 με την «Καθημερινή»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ανοιξιάτικο πρωινό Σαββάτου, με το θερμόμετρο να δείχνει 21 βαθμούς Κελσίου, αποφασίζω να το παίξω τουρίστρια στην πόλη μου. Όταν το δίωρο τουρ στο οποίο συμμετέχω θα φτάσει στο τέλος του, θα καταλάβω ότι πολύ συχνά εμείς οι Αθηναίοι υπερηφανευόμαστε ότι γνωρίζουμε την πόλη μας απ’ έξω κι ανακατωτά, μόνο και μόνο για να ανακαλύψουμε ότι μας ξεφεύγουν τα μικρά πράγματα, οι λεπτομέρειες όπου κρύβεται η γοητεία της. Το ραντεβού μας, λοιπόν, έχει δοθεί ακριβώς έξω από το ιστορικό τυροπιτάδικο Άριστον. Η ξεναγός Νατάσσα Παππά εμφανίζεται φορώντας μια αεράτη σομόν φούστα. Έχει μια σταθερή, ενθουσιώδη, ραδιοφωνική φωνή. Όταν το γκρουπ μαζεύεται, παρατηρώ με έκπληξη ότι ανάμεσα στους τουρίστες βρίσκονται και άλλοι τρεις Έλληνες εκτός από μένα.

Το μικρό, ντιζαϊνάτο βιβλιαράκι που κρατάει στα χέρια της η ξεναγός προδίδει την άλλη της ιδιότητα. Η Νατάσσα, εκτός από εκδότρια ανεξάρτητων οδηγών πόλεων και ενός ούρμπαν περιοδικού που ονομάζεται Desired Landscapes, είναι γραφίστρια. Κυρίως, όμως, είναι πολύ καλή και βαθιά γνώστρια της Αθήνας. Όπως χαρακτηριστικά λέει, επιστρέφοντας στην ελληνική πρωτεύουσα από την Ολλανδία όπου έμεινε για κάποια χρόνια, άρχισε να περπατάει, «γιατί ήθελα να δω την πραγματική Αθήνα. Και πάντα έβρισκα μια ηρεμία μέσα στις στοές. Ανακάλυπτα εκεί μια κάψουλα του χρόνου, μια πόλη μέσα στην πόλη, κάτι το αυθεντικό». Έτσι, αποφάσισε να χαρτογραφήσει όσες περισσότερες μπορούσε και το 2015 κυκλοφόρησε αυτόν τον μίνιμαλ οδηγό με τα χαρακτηριστικά, καλοφτιαγμένα σχέδια όπου 40 διαμπερείς στοές αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Μαΐου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή