O πόλεμος των σκουπιδιών – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 19/5 με την «Καθημερινή»

O πόλεμος των σκουπιδιών – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 19/5 με την «Καθημερινή»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Την περίοδο της αύξησης του λαθρεμπορίου, το 2019, ο χρηματισμός των υπαλλήλων στα τελωνεία διευκόλυνε την εισαγωγή παράνομων φορτίων. Κάποιοι υπάλληλοι κοιτάζουν μόνο την τσέπη τους και έτσι καμιά φορά, όταν φτάνουν [τα κοντέινερ] στη στεριά, ακολουθεί διαπραγμάτευση». Η παραπάνω δήλωση δεν αναφέρεται σε λαθραία φορτία με κοκαΐνη, καπνό ή όπλα. Την έκανε ο διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ασίας στο αμερικανικό περιοδικό Mother Jones και αναφέρεται σε φορτία που εισάγονται παράνομα στην Ινδονησία από χώρες του δυτικού κόσμου: πλαστικά μπουκάλια, περιτυλίγματα από τυριά και ψωμιά, συσκευασίες γιαουρτιών. Δηλαδή: σκουπίδια.

Και αν η διαχείριση των αποβλήτων, η επανάχρηση, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η καύση κ.λπ. είναι έννοιες που συνήθως απασχολούν τον δημόσιο διάλογο σε εθνικό επίπεδο, η εξαγωγή ανεπιθύμητων απορριμμάτων σε άλλα κράτη, μέσα από μονοπάτια που άλλοτε είναι σύννομα και άλλοτε εντελώς παράνομα, είναι μια υπαρκτή βιομηχανία με μεγάλους και μικρότερους παίκτες, μεικτά συμφέροντα και κατά περιπτώσεις δραματικά αποτελέσματα.

Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και άλλοι πολίτες «προηγμένων» χωρών οι οποίοι, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο επιτυχημένα, διαχωρίζουν προσεκτικά τις πλαστικές ή άλλες συσκευασίες, τις πετάνε στους ειδικούς κάδους και θεωρούν ότι έκαναν το καθήκον τους απέναντι στο περιβάλλον, θα εκπλήσσονταν πολύ αν μάθαιναν ότι το κουτί από τον χυμό που ήπιαν στην Καλιφόρνια βρέθηκε σε κάποια χωματερή στο Μεξικό ή ένα μπλουζάκι που δεν τους έκανε πια και έδωσαν για ανακύκλωση κατέληξε στο Βιετνάμ ή στην Γκάνα. Για τα πλούσια κράτη, το να στοιβάζουν τα απορρίμματά τους σε κοντέινερ και να τα στέλνουν σαν «καυτή πατάτα» στην άλλη άκρη του ωκεανού, όπου θα τα αναλάβουν οικονομικότερα εργατικά χέρια που περιορίζονται από χαλαρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες, είναι φθηνότερο από το να τα επεξεργάζονται στο δικό τους έδαφος, ενώ και στα κράτη υποδοχής έχουν αναπτυχθεί τοπικές αγορές που συντηρούν ένα αμφιλεγόμενο σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Μαΐου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT