Οδηγώντας μια ηλεκτρική βολίδα – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 26/5 με την «Καθημερινή»

Οδηγώντας μια ηλεκτρική βολίδα – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 26/5 με την «Καθημερινή»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν σήμερα περίπου 45.000 αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα. Μόνο το 2023 ταξινομήθηκαν στη χώρα μας 7.328 ηλεκτροκίνητα οχήματα, μια αύξηση 147% σε σχέση με το 2022, που ταξινομήθηκαν 2.959 οχήματα. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι αριθμοί αυτοί, στο σύνολο των περίπου 5,5 εκατ. συμβατικών οχημάτων που κινούνται στους δρόμους μας, είναι μηδαμινοί. Από το 2035 όμως, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πωλούνται οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, οι αριθμοί αυτοί θα είναι πολύ διαφορετικοί. Έτσι είναι πάντα τα πράγματα στην αρχή μιας τεχνολογικής επανάστασης. Θυμηθείτε πόσο λίγοι είχαν έξυπνα κινητά τηλέφωνα το 2007. Σε μια δεκαετία από τώρα, δεν θα ψάχνετε γύρω σας να εντοπίσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όπως κάνετε σήμερα, γιατί πιθανότατα θα βρίσκεστε κι εσείς μέσα σε ένα από αυτά. 

Ωστόσο, στην εκπληκτική τεχνολογία που συνοδεύει τα ηλεκτρικά οχήματα, έρχεται να προστεθεί και μια νέα πρόκληση για την οδική ασφάλεια. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απολαυστικά στην οδήγησή τους από κάθε άποψη. Είναι αθόρυβα, πεντακάθαρα για το περιβάλλον, αξιόπιστα, ασφαλή λόγω των τεχνολογιών αιχμής που φέρουν, και κυλούν στο οδόστρωμα σαν να πετούν. Ακόμα είναι πολύ ακριβά και απρόσιτα στο μέσο πορτοφόλι, γι’ αυτό και πολλοί καταναλωτές καταφεύγουν στη λύση του leasing. Ένα από τα χαρακτηριστικά όμως που παρατηρεί κάποιος αμέσως όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι ενός ηλεκτρικού είναι ότι έχουν τρομερή επιτάχυνση. Ένα μικρό οικογενειακό SUV φτάνει τα 100 χλμ. σε μόλις 5 δευτερόλεπτα. Το ερώτημα, επομένως, είναι εύλογο: Τι θα συμβεί όταν τα οχήματα αυτά πολλαπλασιαστούν στους δρόμους μας; Όταν άπειροι, απαίδευτοι, απερίσκεπτοι ή αλαζόνες οδηγοί βρεθούν με έναν πραγματικό πύραυλο στα χέρια τους;

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 26 Μαΐου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT