Οδηγεί η νέα γενιά; Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 26/5 με την «Καθημερινή»

Οδηγεί η νέα γενιά; Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 26/5 με την «Καθημερινή»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μόνο οι Πορτογάλοι και οι Κροάτες χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο περισσότερο από τους Έλληνες. Είναι αλήθεια πως μας αρέσει να οδηγούμε. Το παρατηρούμε στους δρόμους της πόλης, στην κίνηση, στην έλλειψη πάρκινγκ, στις έρευνες που δείχνουν ότι το 86% των Ελλήνων έχει δίπλωμα. Ωστόσο, τι συμβαίνει με τη νέα γενιά; Οδηγεί; Παίρνει το αυτοκίνητο μέχρι το περίπτερο; Φοβάται να οδηγήσει; Έχει περιβαλλοντική συνείδηση;

Το «Κ» συγκέντρωσε κάποιες μαρτυρίες από 20άρηδες και 30άρηδες που διηγούνται την σχέση τους με το αυτοκίνητο. «Τρομοκρατούμουν στην ιδέα ότι θα έπρεπε να οδηγήσω στο κέντρο της Αθήνας μόνος μου, να κάνω 40-45 λεπτά για μια θέση πάρκινγκ, να διαχειριστώ την επιθετική οδήγηση των άλλων, τα κορναρίσματα, τις προσπεράσεις», διηγείται ο 35χρονος Κώστας, ο οποίος δεν αισθάνεται άνετα να οδηγήσει αυτοκίνητο.

Για κάποια άτομα, το κόστος για την απόκτηση ενός οχήματος παραμένει αποθαρρυντικό. «Εκτός από την λύση του μεταχειρισμένου, σκέφτηκα να πάρω καινούργιο, είχα αποδεχτεί ότι για τα επόμενα πολλά χρόνια θα ξεπληρώνω ένα τεράστιο δάνειο, αλλά αποθαρρύνθηκα βλέποντας πόσο δύσκολο θα είναι για μια νέα οδηγό να παρκάρει στην Κυψέλη και πόσο συχνά σπάνε καθρέφτες. Έχω παγώσει την αναζήτηση για την ώρα, αλλά θα ήθελα πριν από τα 40 μου να έχω δικό μου αμάξι», μας λέει η 36χρονη Νάνσυ.

Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που δεν αντέχουν να βασίζουν τις μετακινήσεις τους στις αστικές συγκοινωνίες. «Ξεκίνησα τις διαδικασίες για να βγάλω δίπλωμα αμέσως μετά την πανδημία, όσο πιο γρήγορα μπορούσα, γιατί δεν ήθελα να βασίζομαι άλλο στα λεωφορεία», μεταφέρει η 25χρονη Πηνελόπη. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και η νέα γενιά φαίνεται πως έχει αναπτύξει μια πολύπλοκη σχέση με το αυτοκίνητο.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 26 Μαΐου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT