Συνομιλώντας με τον μπαμπά ενός ντετέκτιβ

Συνομιλώντας με τον μπαμπά ενός ντετέκτιβ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Θα μπορούσα να έχω μία τσίχλα «Κάρπεντερ»; (Είναι οι τσίχλες που διαρκώς μασουλάει ο ήρωας των βιβλίων του και ήμουν πολύ περίεργος να τις δοκιμάσω).

Γίργκεν Μπανσέρους: Όχι, λυπάμαι, δεν μπορείς να έχεις. Είναι δική μου επιινόηση. Όταν αποφάσισα ότι ο ήρωας θα μασάει τσίχλες όλη την ώρα, δεν ήξερα το όνομα της τσίχλας. Και τότε ακριβώς η στέγη ενός γείτονα επισκευαζόταν από… κάρπεντερ (ξυλουργούς).
 
Και όσον αφορά τον ντετέκτιβ Κλουζ; Το όνομά του μου θυμίζει τον επιθεωρητή Κλουζό. Από εκεί προήλθε;
Γ. Μπ.: ∆εν έδωσα εγώ αυτό το όνομα στον ήρωά μου. Στο πρωτότυπο, στα Γερμανικά, το όνομά του είναι Κριατκόφσκι. Είναι ένα πολωνικό όνομα. Το επέλεξα γιατί εκεί όπου μένω υπάρχουν πολλοί Πολωνοί. Μένω κοντά στο Ντόρτμουντ και πριν από χρόνια ήρθαν και κατοίκησαν πολλοί Πολωνοί. Το «Κριατκόφσκι» σημαίνει άνθρωπος των λουλουδιών: «κρίατ=λουλούδι», «κόφσκι=άνθρωπος». Όταν το βιβλίο μεταφράστηκε στα Αγγλικά, το «Κριατκόφσκι» θεωρήθηκε δύσκολο για τους Βρετανούς. Και επιλέχθηκε το «Κλουζ». Ο Κριατκόφσκι ήταν και διάσημος Γερμανός τερματοφύλακας. Το 1954, οπότε η γερμανική ομάδα κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναπληρωματικός τερματοφύλακας ήταν ο Heinz Kwiatkowski. Από τότε μου άρεσε αυτό το όνομα. Το Κλουζ είναι εντάξει. Αλλά δε μου αρέσει και τόσο πολύ». 

 
Ο Κριατκόφσκι ή Κλουζ, λοιπόν, είναι ένας μυστηριώδης νεαρός. Ένας νέος Φίλιπ Μάρλοου;* 
Γ. Μπ.: (η ερώτηση τον ενθουσιάζει): Ναι! Για μένα είναι ένας μικρός Φίλιπ Μάρλοοου. Ένας μοναχικός λύκος, ένας απροσάρμοστος, χωρίς φίλους, παρά μόνο την Όλγα.**
 
Ήταν δύσκολο να δημιουργήσεις έναν νεαρό ντετέκτιβ; Που να κινείται μόνος του; Που να λύνει μυστήρια;
Γ. Μπ.:  Όχι, δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Νομίζω ότι χρόνια πριν, ακόμη κι όταν έγραφα άλλα βιβλία, ήταν πάντα στο μυαλό μου. Γράφω για παιδιά από το 1985. Και ο πρώτος Κριατκόφσκι δημιουργήθηκε το 1995, δέκα χρόνια πριν μεταφραστεί 
στο εξωτερικό ως Κλουζ. Αλλά ήταν πάντα στο μυαλό μου. 
 
Ποια είναι η σχέση σας με τον Κλουζ; Είναι ο νεαρός Μπανσέρους;
Γ. Μπ.: Όχι, αλλά υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Ήμουν λίγο μοναχικός. Ο γιος μου παίζει ποδόσφαιρο, ενώ εγώ έπαιζα τένις. 
 
Ούτε στον Κλουζ αρέσει το ποδόσφαιρο. Προσπάθησε μόνο μία φορά. Αλλά τα πήγε καλά (επισήμανα, καθώς ήλθε στο μυαλό μου η περιπέτεια «Βρώμικα κόλπα στο γήπεδο»). 

Γ. Μπ. (γελάει…): ∆εν είμαι «ομαδικός» παίκτης. Όταν γράφω, είμαι μόνος μου. Τελειώνω το βιβλίο μου και η γυναίκα μου το διαβάζει πρώτη – και είναι αυστηρός κριτής. Αλλά έως εκείνη τη στιγμή δουλεύω μόνος. Και ο Κλουζ δουλεύει μόνος. Επίσης, ήμουν πολύ κακός στα μαθηματικά. Ούτε και ο Κλουζ είναι τόσο καλός στο σχολείο. Κάποτε έμεινα και στην τάξη. (∆είχνω την έκπληξή μου που ένας συγγραφέας έμεινε στην ίδια τάξη!) Ναι, ήμουν τόσο τεμπέλης! Επίσης, ο Κλουζ δουλεύει με το ένστικτο. ∆εν είναι λογικός. Ακολουθεί το συναίσθημα. ∆ιαρκώς μονολογεί. Κάπως έτσι δουλεύω κι εγώ.
 
Είναι ο Κάλε Μπλόμκβιστ ο αγαπημένος του ήρωας; (τον ρωτάω έχοντας εντοπίσει στα βιβλία του Κλουζ αρκετές αναφορές στον λογοτεχνικό ήρωα της Σουηδέζας Άστριντ Λίντγκρεν, συγγραφέα της «Πίπη Φακιδομύτη»)

Γ. Μπ. (ενθουσιασμένος με την ερώτηση): Μπράβο! Πρώτα βρήκες τον Φίλιπ Μάρλοου, τώρα τον Κάλε Μπλόμκβιστ. Όταν ήμουν παιδί, είχα τέσσερα αγαπημένα βιβλία: τον Τομ Σόγιερ και τα τρία βιβλία του Κάλε Μπλόμκβιστ. Και άκου τις συλλαβές (μου λέει δείχνοντας με τα δάχτυλά του) Κρι – Ατ – Κοφ – Σκι, Κα – Λε – Μπλομ – Κβιστ. Επίσης, αρχίζουν και τα δύο με Κ. 
 
Είναι το bullying αυτό που μισεί περισσότερο;
Γ. Μπ.: Ναι. Το απεχθάνεται. Και στα βιβλία μου υπάρχει μηδαμινή βία. Ο Κλουζ δεν μπορεί τη βία.
 
Τι θα γίνει όταν μεγαλώσει; Θα γίνει ο καλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου; Θα δουλέψει για τη CIA ή το FBI;
Γ. Μπ. (γελώντας): Νομίζω ότι θα κάνει μια καθημερινή και συνηθισμένη δουλειά. ∆ε νομίζω πως θα γίνει ντετέκτιβ.
 
Τι θα θέλατε να πείτε στους Έλληνες αναγνώστες;
Γ. Μπ. ∆ιαβάστε, και δεν εννοώ τα βιβλία μου. ∆ιαβάστε, είναι καλό για τη φαντασία, για την ευφυΐα, για τη συγκέντρωση, μαθαίνεις καινούργιες λέξεις, προσφέρει πολλά. ∆ιαβάστε, διαβάστε, διαβάστε.
 
* Ο ήρωας του Ρέιμοντ Τσάντλερ, του Αμερικανού συγγραφέα που έβαλε τα θεμέλια στην αστυνομική λογοτεχνία. ** Η Όλγα είναι η περιπτερού της γειτονιάς του Κλουζ, με την οποία έχει πολύ καλές σχέσεις και από την οποία αγοράζει βέβαια τις τσίχλες του.
 
• Η σειρά «Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ» έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου)
 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή