Μήπως ο εγκέφαλος… αυτοδιορθώνεται;

Μήπως ο εγκέφαλος… αυτοδιορθώνεται;

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μηχανή που στέκεται πάνω στους ώμους σου, ο εγκέφαλός σου, είναι εκπληκτικό εργαλείο, που μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερες πληροφορίες και  να κάνει περισσότερα πράγματα από οποιοδήποτε υπερσύγχρονο εργαλείο της τεχνολογίας. Αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, δοκίμασε με αυτήν τη σύντομη φράση, που έχει πολλά λάθη. Μπορείς να τη διαβάσεις;

«Αυτή είναι μια φράση που δομικάζει την ικανότητα τυο εκγεφάλου

συο να δοιρθώνιε λάθη!»

Στοιχηματίζουμε πως τη διάβασες σωστά! Ο εγκέφαλός σου σε βοήθησε να διαβάσεις τη φράση παρά τα λάθη και να την καταλάβεις χωρίς Αυτόματο Διορθωτή. Πώς το κατορθώνει; Και μάλιστα τόσο εύκολα; Δε χρειάζεται καν να σκεφτείς για να βρεις τα λάθη. Γίνεται αυτόματα! Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ικανότητα του εγκεφάλου να βγάζει άκρη με τις λάθος λέξεις αυτόματα και γρήγορα ξεπηδάει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναγνώστες δε διαβάζουν τις λέξεις γράμμα-γράμμα. Αντίθετα, αναγνωρίζουν ολόκληρες λέξεις, βλέποντας απλώς τα πρώτα και τα τελευταία γράμματα και συνδυάζοντας αυτή την πληροφορία με άλλες σημαντικές πληροφορίες, όπως το μήκος ή το σχήμα της λέξης. Έτσι, όσο τα πρώτα και τα τελευταία γράμματα είναι σωστά και τα υπόλοιπα γράμματα που φτιάχνουν τη λέξη βρίσκονται εκεί –έστω και ανακατεμένα–, ο εγκέφαλός μας βγάζει γρήγορα νόημα μαζί τους, χωρίς να χρονοτριβούμε.

Ο εγκέφαλος το κατορθώνει αυτό με τη βοήθεια περίπου 12 διαφορετικών περιοχών του μυαλού. Οι περισσότερες (περιοχές) βρίσκονται στο αριστερό ημισφαίριο, κάτι που εξηγεί το γιατί οι άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες στον γραπτό λόγο λέμε πως σκέπτονται με τον αριστερό εγκέφαλο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή