Έκθεση: Η κατάκτηση του Διαστήματος

Έκθεση: Η κατάκτηση του Διαστήματος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ήθελες να δεις μια έκθεση φανταστική, αλλά όχι επιστημονικής φαντασίας; Επισκέψου την «Κατάκτηση του Διαστήματος» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του ΙΜΕ.

Η έκθεση μας ταξιδεύει σε όλα τα σημαντικά βήματα του άνθρωπου στο Διάστημα, αλλά εστιάζει και στη διαστημική εξερεύνηση τα επόμενα 50-100 xρόνια. Θα «επισκεφτούμε» τη Σελήνη, αστεροειδείς και δορυφόρους, αλλά κυρίως θα γνωρίσουμε τον Άρη, τον πλανήτη με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μας φιλοξενήσει μελλοντικά. Θα δούμε μοντέλα με αστροναύτες να τρώνε, να κοιμούνται και να ασκούνται κατά το πολύμηνο ταξίδι τους στον Άρη, θα «μπούμε» σε τροχιά γύρω του με έναν προσομοιωτή πτήσης, θα υποβληθούμε σε τεστ για να δούμε αν είμαστε ικανοί για ένα τέτοιο ταξίδι και θα φωτογραφηθούμε με διαστημική στολή.

! Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος» έρχεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ. Συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με οπτικο-ακουστικό υλικό, διαλέξεις και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

Διαστημικό ρόβερ

Έκθεση: Η κατάκτηση  του Διαστήματος-1

Το 2004 δύο οχήματα ρόβερ της ΝΑΣΑ προσγειώθηκαν στον Άρη. Εξοπλισμένα με κάμερες και επιστημονικές συσκευές, τα ρόβερ, ανακάλυψαν πράματα και θάματα για τον κόκκινο πλανήτη. Όπως το ότι κάποτε είχε νερό σε υγρή μορφή! (© AMNHD. Finnin)

Διαδραστικό τραπέζι  

Έκθεση: Η κατάκτηση  του Διαστήματος-2

Κι αν δε μας αρέσει η κρύα επιφάνεια του Άρη; Αγγίζοντας ένα τραπέζι αφής, «μπορούμε» να τον μετατρέψουμε σε «γήινο» πλανήτη, δημιουργώντας συνθήκες ατμόσφαιρας, με τη σύγκρουση αστεροειδών, την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, και στη συνέχεια μορφές ζωής, όπως φύκια και φυτά. (© AMNHD. Finnin)

Τηλεσκόπιο Ηubble

Έκθεση: Η κατάκτηση  του Διαστήματος-3

Το τηλεσκόπιο Ηubble αιωρείται στο Διάστημα. Στην έκθεση βλέπουμε μια πολύ σημαντική στιγμή, όταν το 2009 ο αστροναύτης John Grunsfeld εγκατέστησε επάνω του μια εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή, η οποία καταγράφει τις περισσότερες από τις υπέροχες εικόνες που παίρνουμε από το Διάστημα. (© AMNHR. Mickens)

«Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!»

Η «Θόλος», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, προβάλλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X, του μεγαλύτερου παγκόσμιου διαγωνισμού. Στο διαγωνισμό, ομάδες πολιτών από όλο τον κόσμο –ανάμεσά τους και σχολεία- ανταγωνίζονται για την αποστολή ενός διαστημικού ρομπότ στη Σελήνη, με κίνητρο το μεγαλύτερο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια! Για να κερδίσει μια ομάδα, θα πρέπει να προσεληνώσει το ρομποτικό διαστημόπλοιο, να το κινήσει για 500 μέτρα και να στείλει εικόνα στη Γη. Ποιος θα κερδίσει το Google Lunar XPRIZE;

info

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212-2540000

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 9 π.μ.-1 μ.μ., Παρασκευή 9 π.μ.-8 μ.μ.,

Σάββατο 11 π.μ.-4 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ.-6 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή