Μια Κυριακή στον Βοτανικό Κήπο

Μια Κυριακή στον Βοτανικό Κήπο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τριαντάφυλλα σε μαγεύουν, οι παιώνιες είναι σαν ψεύτικες, οι ίριδες εντυπωσιακές, τα νούφαρα κρύβουν ένα σωρό βατραχάκια, ενώ πού και πού ξεπροβάλλουν πίσω από τους θάμνους οι αιωνόβιες κάτοικοι του κήπου, οι χελώνες. 

Μαθαίνουμε πως ο πρώτος βοτανικός κήπος στον κόσμο ιδρύθηκε στην Αθήνα τον 4ο αιώνα π..Χ. από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, ο οποίος θεωρείται μέχρι σήμερα ο θεμελιωτής της βοτανικής επιστήμης.

Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους λειτουργεί μερικά μόλις χιλιόμετρα πιο μακριά από τον αρχικό και αποτελεί την πραγματοποίηση του ονείρου ενός πολύ σπουδαίου ανθρώπου, του Αλέξανδρου Διομήδη. Ο ίδιος, μετά το θάνατό του κληροδότησε μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τη δημιουργία του Ιδρύματος. Υπήρχε, μάλιστα, ο όρος όταν διαμορφώθηκε ο κήπος, να μην επηρεαστεί το φυσικό δασικό τοπίο, πράγμα που έγινε σεβαστό.

Ίσως έχεις ήδη επισκεφθεί το χώρο με το σχολείο σου. Τα Σαββατοκύριακα, πάντως, ο κήπος γεμίζει από οικογένειες που θέλουν να απολαύσουν αυτό το μοναδικό χώρο. Αξίζει να «παρασύρεις» τους δικούς σου για μια βόλτα. Μοναδική προϋπόθεση, η τήρηση των αυστηρών κανόνων – τους διαβάζεις στην είσοδο. Δεν επιτρέπονται, για παράδειγμα, οι μπάλες, γιατί σκέψου ότι μπορεί να σπάσουν τα λουλούδια! Μπορείς όμως να κάνεις ένα «συμμαζεμένο» πικ νικ, φέρνοντας κάποια σνακ – άλλωστε υπάρχουν ξύλινα τραπεζοκαθίσματα κάτω από τα δέντρα.

 

Γνωρίζεις ότι…

• Είναι ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της Ανατολικής Μεσογείου.

• Η συνολική του έκταση είναι 1.860 στρέμματα. Τα 1.660 περιλαμβάνουν φυσικά οικοσυστήματα με τουλάχιστον 500 είδη φυτών. Το καλλιεργημένο τμήμα, που εκτείνεται σε 200 στρέμματα, είναι αφιερωμένο σε 2.500 είδη φυτών.

• Στο δενδρώνα γνωρίζουμε φυτά από κάθε ήπειρο, ενώ στον ανθώνα θαυμάζουμε τα 15 μεγάλα παρτέρια και τις 25 λίμνες – προσοχή στα βατραχάκια!

• Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου δε συναντάται σε κανένα άλλο βοτανικό κήπο στον κόσμο. Φιλοξενεί είδη που αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία, είδη που μας πληροφορούν οι αρχαίοι συγγραφείς ότι χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας, καθώς και φυτά που αναφέρουν η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη. Π.χ., νάρθηκα, στο βλαστό του οποίου ο Προμηθέας έκρυψε τη φωτιά και τη μετέφερε κρυφά από τους θεούς στους ανθρώπους ή κώνειο, με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης.

• Θερμοκήπια, φυτώρια, αλλά και διαφορετικοί τομείς με φυτά μάς βοηθούν να μπούμε για τα καλά στο νόημα της χλωρίδας.

info

Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι

Καθημερινά 8 π.μ.-2 μ.μ., Σαβ/κο: 10 π.μ.-3 μ.μ. Κλειστά τις επίσημες γιορτές και τις αργίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή