Μια φορά κι έναν καιρό στη Βραζιλία

Μια φορά κι έναν καιρό στη Βραζιλία

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωταθλήτρια κόσμου η Γερμανία

Μια φορά κι έναν καιρό στη Βραζιλία-1

Η Γερμανία μονομαχεί με την Αργεντινή για την κατάκτηση του Μουντιάλ. Από την αρχή του Μουντιάλ παρουσιάστηκε ως μια σοβαρή ομάδα. Η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ έπαιρνε τα απαιτούμενα σκορ. Και συνέχιζε. Από την άλλη η Αργεντινή, η πιο σοβαρή λατινοαμερικανική ομάδα, με σούπερ σταρ τον Μέσι. Οι δυο τους βρίσκονται στον τελικό, σε ένα γιορτινό «Μαρακανά». Ο αγώνας είναι αμφίρροπος. Και οι δύο ψήνουν το γκολ. Προσέχοντας πάντα στα μετόπισθεν. Ωστόσο, οι τελικές δε βρίσκουν στόχο. Στην κανονική διάρκεια έχουμε 0-0. Και ενώ όλοι περιμένουμε τα πέναλτι, στα τελευταία λεπτά της παράτασης ο Σούρλε κάνει κούρσα. Πετάει την μπάλα στον Γκέτσε. Ο Γκέτσε στοπάρει υποδειγματικά. Σουτάρει και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ένα όμορφο γκολ. Ένα σπουδαίο γκολ. Ένα γκολ που έκανε τη Γερμανία πρωταθλήτρια κόσμου.

Ο μεγαλύτερος γκολτζής

Ο Γερμανός επιθετικός Μίροσλαβ Κλόζε πέτυχε το 16ο του γκολ σε Μουντιάλ και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Ρονάλντο.

Η Εθνική μας στους 16

Μια φορά κι έναν καιρό στη Βραζιλία-2

Και αν ήμασταν πιο τυχεροί στα πέναλτι, σε εκείνη τη ρώσικη ρουλέτα που ακολουθεί τις παρατάσεις, κόντρα στην Κόστα Ρίκα, ίσως να μιλούσαμε για κάτι ακόμη πιο όμορφο. Αλλά και πάλι, η πρόκριση της Εθνικής μας στους 16 ήταν μεγάλο κατόρθωμα, κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι. Και άραγε, ένιωσες κι εσύ το σεισμό όταν ο Παπασταθόπουλος ισοφάρισε;

Αντίο, Γιώργο Καραγκούνη

Ήταν μαχητής. Έπαιζε με τσαμπουκά και τσαγανό. «Μανούριαζε» με τους αντιπάλους, τους εκνεύριζε, ωστόσο ο ίδιος παρέμενε ήρεμος, συνεπής στο ρόλο του και μετέδιδε το πάθος στους συμπαίκτες του. Ήταν απαράμιλλος, σχεδόν αστείος, ο τρόπος με τον οποίο έπεφτε και διεκδικούσε τα φάουλ. Ήταν εκεί στο έπος του 2004. Ήταν εκεί, 10 χρόνια μετά, στη Βραζιλία, στα 37 του χρόνια, να τρέχει με την ψυχή του, να βάζει τα γυαλιά στα πιτσιρίκια, να παίζει σαν να μην υπάρχει αύριο. Ήταν οι τελευταίες του εμφανίσεις με την Εθνική. Αντίο, Γιώργο Καραγκούνη. Σε ευχαριστούμε για όλα.

Η αλλαγή του Φαν Γκάαλ

Μια φορά κι έναν καιρό στη Βραζιλία-3

Η Ολλανδία ταχύτατη. Φαν Πέρσι, Ρομπέν και Σνάιντερ σε μεγάλα κέφια και ένα κλικ πιο γρήγοροι από τους αντιπάλους τους. Και μια τρομερή σκακιστική κίνηση από τον Φαν Γκάαλ. Ένα λεπτό πριν από τη διαδικασία των πέναλτι με την Κόστα Ρίκα στη φάση των 8, ο Ολλανδός προπονητής κάνει αλλαγή στο τέρμα, βγάζοντας τον Σίλισεν και βάζοντας τον Κρουλ. Ο τερματοφύλακας που μπήκε αλλαγή φημολογείται ότι είναι ιδιοφυΐα στα πέναλτι, οι αντίπαλοι ψαρώνουν και οι Ολλανδοί προκρίνονται. Την ίδια κίνηση δεν μπόρεσε να κάνει κόντρα στους Αργεντίνους, καθώς αναγκάστηκε να ολοκληρώσει νωρίτερα τις τρεις αλλαγές και στα πέναλτι επικράτησε η ομάδα του Μέσι.

Η δαγκωματιά

Μια φορά κι έναν καιρό στη Βραζιλία-4

Μια μεγάλη «βλακεία» του Μουντιάλ. Ο Σουάρες, ο επιθετικός της Ουρουγουάης με το θερμό ταμπεραμέντο, διεκδικώντας την μπάλα από τον αντίπαλο, τον δάγκωσε! Ο παίκτης τιμωρήθηκε για τα καλά, καθώς είχε επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά και στο παρελθόν. Πάντως, κάποιος που το είχε παίξει στοίχημα ότι θα συμβεί θησαύρισε.

Γρήγορα σπίτια τους

Μια φορά κι έναν καιρό στη Βραζιλία-5

Ιταλία, Αγγλία, ακόμη και η μέχρι πρώτα πρωταθλήτρια κόσμου Ισπανία, αν και πήγαν έως τη Βραζιλία με υψηλές προσδοκίες, αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων. Η Ιταλία έπαθε αφλογιστία σε κρίσιμα ματς, η Ισπανία είχε γίνει πλέον προβλέψιμη με το passing game της και η Αγγλία έμεινε πιστή στις παραδόσεις. 

Νέα κόλπα

Μια φορά κι έναν καιρό στη Βραζιλία-6

Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας είχαμε και κάποιες καινοτομίες. Είχαμε το σπρέι που όριζε τη θέση της μπάλας και του τείχους στα στημένα. Είχαμε το goal line technology, το σύστημα με την τσιπαρισμένη μπάλα που ειδοποιεί αν πέρασε τη γραμμή της εστίας. Και είχαμε και τάιμ-άουτ (cooling time, ώρα να δροσιστούμε), για τις στιγμές που η ζέστη ήταν αφόρητη, καθώς πολλά ματς έγιναν μεσημεριάτικα.

Η κατάρρευση της Βραζιλίας

Έπαιζε στο σπίτι της, αλλά με το ζόρι περνούσε κάθε αντίπαλο. Χωρίς να εκπλήσσει. Περιμέναμε όσο περνούν οι αγώνες να στροφάρει. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Και όταν βρέθηκε στον ημιτελικό απέναντι στη Γερμανία, με τις απουσίες του τραυματισμένου Ναϊμάρ και του τιμωρημένου Τιάγκο Σίλβα να λάμπουν, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Δεχόταν τα γκολ βροχή. Λες και κάποιος μας έκανε πλάκα. Λες και αυτή που βλέπαμε δεν είναι η Βραζιλία, αλλά κάποια ομαδούλα της πλάκας. Μια Βραζιλία χωρίς τακτική, χωρίς σθένος βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο 5-0! Τελικό σκόρ 7-1. Ήταν μια πανωλεθρία. Και κλάματα στις κερκίδες… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή