Φεστιβάλ: Η Γιορτή Παραμυθιών στην Τζια

Φεστιβάλ: Η Γιορτή Παραμυθιών στην Τζια

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γιορτή Παραμυθιών γίνεται κάθε καλοκαίρι στην Τζια. Η μαγεία της απλώνεται σε όλο το νησί… Σε θέατρα, παραλίες, αυλές εκκλησιών, σχολεία, σοκάκια και μονοπάτια, μουσεία, πλατείες και λατομεία, απ’ άκρη σ’ άκρη στην Τζια, για 10 ημέρες, ακούγονται παραμύθια, παίζονται μουσικές, γίνονται εργαστήρια και παρουσιάσεις βιβλίων, συναντιούνται αφηγητές από μακρινά μέρη του κόσμου, δημιουργούνται παρέες, στεριώνουν φιλίες, στήνονται γλέντια. Πρόκειται για τη Γιορτή Παραμυθιών, που διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά. Το θέμα της φέτος είναι «Γλώσσα-Μαγεία-Τελετουργία».

Στη Γλώσσα, στη Μαγεία και στην Τελετουργία των παραμυθιών θα μας μυήσουν οι Έλληνες αφηγητές: Εύη Γεροκώστα, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Άννα Δενδρινού, Γιώργος Ευγενικός, Κάτια Καντούρη, Έφη Καψιμάλη, Παναγιώτα Κολοκυθά, Μάγδα Κοσσίδα, Γεωργία Λαζάρου, Γιώργος Λάιος, Ελίνα Μενούνου, Άσπα Παπαδοπούλου, Άννα Σταματούκου, Λίλλυ Τριαντάρη, Κρισταλία Μακατού. Επίσης, ο Torgrim Mellum Stene από τη Νορβηγία, η Lamia Bedioui από την Τυνησία, η Σκεύη Τσιάκα και η Βαλεντίνα Θεοχάρους από την Κύπρο. Τέλος, η ξεχωριστή Αιγύπτια αφηγήτρια Chirine El Ansary, που θα μας ταξιδέψει στις χίλιες και μία νύχτες. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Παναγιώτης Τερζάκης, Φωτεινή Τσακνάκη, Σαββίνα Γιαννάτου, Νίκος Κυπουργός.

Το φεστιβάλ φέτος φιλοξενεί ένα ειδικό αφιέρωμα στον συγγραφέα-ποιητή Μάνο Ελευθερίου και συνεργάζεται με το Εργαστήριο Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας, αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών…

Φεστιβάλ: Η Γιορτή Παραμυθιών στην Τζια-1

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μα τι σχέση έχει η οικονομία με τα παραμύθια;

Γιώργος Ευγενικός (καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ): Στα παραμύθια, μέσα από το χαρακτήρα και τις κοινωνικές σχέσεις των ηρώων, βλέπουμε όχι μόνο τις ηθικές αξίες, αλλά και ολόκληρη την κοινωνική δομή, άρα και το οικονομικό σύστημα μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες. Ο τρόπος ανταλλαγής αγαθών, τα ίδια τα αγαθά και η αξία τους, τα μεγέθη και οι καταμετρήσεις, η έννοια του χρήματος και της διαπραγμάτευσης είναι μέρος της οικονομικής επιστήμης, αλλά και της ιστορίας της. Έτσι, λοιπόν, το παραμύθι μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς και δημιουργικούς τρόπους από τους δασκάλους και τους μαθητές. Είναι ένα εργαλείο σύνδεσης διαφορετικών πεδίων γνώσης και ένας εναλλακτικός και ευχάριστος τρόπος μάθησης γι’ αυτούς. 

Φεστιβάλ: Η Γιορτή Παραμυθιών στην Τζια-2

Θα αφηγηθείτε παραμύθια που έγραψε ο συγγραφέας Μάνος Ελευθερίου. Είναι σπάνιες οι φορές που γράφει για παιδιά και ανυπομονούμε να τα ακούσουμε. Όμως, αλήθεια, πιστεύετε ότι τα παρα-μύθια είναι μόνο για παιδιά;

Νίκος Ορφανός (ηθοποιός): Ο Μάνος Ελευθερίου γράφει παραμύθια έμμετρα, με οικεία μοτίβα, πουλιά που μιλάνε, μάγους, βασιλιάδες, αλλά και δικά του, όπως αγγέλους, οδοιπόρους και ζητιάνους, και με μια προσωπική πολυχρωμία. Τα παραμύθια είναι πρωτόλειες ιστορίες, που επιζούν ακόμη, αφενός διότι σ’ εμάς, τους μεγαλύτερους, ξυπνούν τις παιδικές μας μνήμες και την παιδικότητα που πολλοί έχουμε ξεχάσει, αφετέρου γιατί πάντα είχαν ένα συμβολισμό που κατάφερνε να ξεπερνάει το εφήμερο και να νικάει το πέρασμα του χρόνου. Ο άνθρωπος ποτέ δε θα σταματήσει να λέει ιστορίες, να θέλει να μοιραστεί με άλλους πράγματα που έχει ζήσει ή ακούσει. Κάποιοι λένε ιστορίες ζωγραφίζοντας, άλλοι τραγουδώντας, κάποιοι τις γράφουν, αλλά όλες οι μορφές αφήγησης ξεκίνησαν από την προφορική. Τα παραμύθια πάντα θα είναι για ανθρώπους με φαντασία, ανεξαρτήτως ηλικίας.

• 19-27 Ιουλίου • Είσοδος ελεύθερη • Πληροφορίες: 210-4313332, www.e-mythos.eu • Διοργανωτής: Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, υπό την αιγίδα του Δήμου Κέας και με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή