Ήταν ο πιο έξυπνος;

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τρωόδοντας ήταν μικρόσωμος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μικρόσωμοι κυνηγοί δεινόσαυροι ήταν πιο απειλητικοί από τους γιγάντιους σαρκοφάγους, γιατί ήταν πολύ γρήγοροι και ευκίνητοι.

Αν και μικρόσωμος, όμως, είχε τον μεγαλύτερο εγκέφαλο αναλογικά με το μέγεθός του από όλους τους δεινόσαυρους. Είχε το μέγεθος ενός μήλου (ναι, αυτό είναι πολύ!).

Όταν εντόπιζε ένα θήραμα, ήταν σίγουρο ότι θα το πιάσει. Ήταν τρομερός κυνηγός!  Ήταν οπλισμένος με ένα τεράστιο νύχι σε σχήμα δρεπανιού στο δεύτερο δάχτυλο των πίσω ποδιών. Με αυτό μπορούσε να αρπάζει το θύμα καθώς έτρεχε να ξεφύγει. Επίσης, μπορούσε να αρπάξει το θύμα με το τριδάχτυλο χέρι του, που μπορούσε να περιστρέφει. Και αφού το έπιανε, το έκανε μια χαψιά! Αλλά και περισσότερες να χρειαζόταν, του ήταν πολύ εύκολο να το κάνει κομματάκια με τα κοφτερά δόντια του με τις πριονωτές άκρες.

Ένα άλλο φοβερό όπλο του Τρωόδοντα ήταν τα μάτια του. Ήταν μπροστά στο κεφάλι του και είχε πολύ καλή όραση. Στερεοσκοπική. Και μπορούσε να υπολογίζει πολύ καλά τις αποστάσεις. Δεν του ξέφευγε η παραμικρή κίνηση.

Ο Τρωόδοντας έζησε κατά την περίοδο του Κρητιδικού. Τότε υπήρχε και η μεγαλύτερη ποικιλία δεινόσαυρων. Υπήρχαν ακόμη κροκόδειλοι, σαύρες, φίδια, έντομα, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Ήταν πριν από 145-65 εκατομμύρια χρόνια.

Το όνομά του σημαίνει: δόντι που τραυματίζει.

Mήκος: 1,80-3 μέτρα

Βάρος: 55 κιλά περίπου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή