Ο Μικρός Νικόλας πάει διακοπές

Ο Μικρός Νικόλας πάει διακοπές

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γέλιο, πολύ γέλιο, σπαρταριστό, γαργαριστό, ξεκαρδιστικό γέλιο υπόσχεται η νέα κινηματογραφική ταινία με ήρωα τον αγαπημένο μας Μικρό Νικόλα. Ο ήρωας που δημιούργησε ο «επαγγελματίας χιουμορίστας» Ρενέ Γκοσινί (κειμενογράφος επίσης των «Αστερίξ», «Λούκι Λουκ», «Ιζνογκούντ») και τον ζωγράφισαν τα παιχνιδιάρικα πενάκια του Ζαν-Ζακ Σανπέ, ετοιμάζει τις βαλίτσες του, φοράει τα μπανιερά του, παίρνει τα κουβαδάκια του και πηγαίνει διακοπές. Αυτήν τη φορά ο Μικρός Νικόλας ενσαρκώνεται από τον πρωτοεμφανιζόμενο και συμπαθέστατο Mathéo Boisselier, σε σκηνοθεσία του Λοράν Τιράρ, που ανέλαβε και την πρώτη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη. Οι νέες διασκεδαστικές περιπέτειες του Μικρού Νικόλα έχουν φόντο τα παλιά γαλλικά καλοκαίρια.

Ώρα για διακοπές

Ο Μικρός Νικόλας πηγαίνει με τους γονείς και τη γιαγιά του σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο. Αν και αρχικά δε γνωρίζει κανέναν, αμέσως κάνει καινούργιους φίλους και καθένας από αυτούς είναι μια εξαιρετική περίπτωση: ο ευρηματικός Μπλεζ, που δεν κάνει ακριβώς διακοπές, αλλά είναι ντόπιος, μένει όλο το χρόνο στην περιοχή και ξέρει καλά τα κατατόπια. Ο μπουκωμένος Φρικτιέ, που τρώει συνεχώς και τα πάντα. Ο Τζότζο, που μιλάει ακαταλαβίστικα γιατί είναι Άγγλος. Ο κλάψας Κρεπέν και ο εκνευριστικά ισχυρογνώμων Κομ. Αλλά είναι και η Ιζαμπέλ, που δεν τον χάνει στιγμή από τα μάτια της. Και όλοι αυτοί μπερδεύονται σε μια τρελή ιστορία, με ατελείωτο καλαμπούρι, ευτράπελα και παρεξηγήσεις. Οι διακοπές αυτές θα τους μείνουν αξέχαστες!

Ρωτήσαμε τον σκηνοθέτη Λοράν Τιράρ

Ποια η σχέση σας με το χαρακτήρα του Μικρού Νικόλα;

Όταν ήμουν παιδί και διάβαζα τα βιβλία, ταυτιζόμουν έντονα με τον Μικρό Νικόλα. Συνέκρινα τον εαυτό μου με το παιδί που βλέπει τη ζωή με έναν μοναδικό τρόπο, μέσα από το πρίσμα της φαντασίας του.

Τι σας έκανε πραγματικά ευτυχισμένο σε αυτήν, τη δεύτερη περιπέτεια του Μικρού Νικόλα που σκηνοθετήσατε;

Το ότι δούλεψα ξανά με παιδιά και με το ίδιο συνεργείο.  Ήμασταν πραγματικά ανάλαφροι, ανέμελοι στο γύρισμα. Κάναμε μια κωμωδία με τα πόδια χωμένα στην άμμο και τα απογεύματα ήμασταν ακόμα στο γύρισμα. Τα πράγματα κυλούσαν, όλοι ήμασταν χαρούμενοι εκεί. Πιστεύω ότι έτσι πρέπει να ήταν τα γυρίσματα τη δεκαετία του 1960.

Ρωτήσαμε τον εικονογράφο των βιβλίων «Μικρός Νικόλας» Ζαν-Ζακ Σανπέ

Πώς γεννήθηκε ο Μικρός Νικόλας;

Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 έκανα ένα εβδομαδιαίο χιουμοριστικό σκίτσο για μια βελγική εφημερίδα, μια πολύ κλασική εικονογράφηση που απεικόνιζε ένα μικρό αγόρι. Μια μέρα ο αρχισυντάκτης μού ζήτησε να του δώσω ένα όνομα. Καθώς πήγαινα να τον συναντήσω, πρόσεξα μια πινακίδα που έγραφε «Τα κρασιά του Νικόλα», οπότε τον αποκάλεσα Νικόλα. Αλλά όταν μου ζήτησε να κάνω ένα κόμικ, αρνήθηκα, γιατί δεν ήταν δουλειά μου. Ο Ρενέ Γκοσινί με έπεισε να το κάνω, λέγοντάς μου ότι ο Μικρός Νικόλας έχει καρτουνίστικο χαρακτήρα. Εγώ τότε του πρότεινα να με συνοδεύσει σε αυτή την περιπέτεια.

Σας μοιάζει ο Μικρός Νικόλας όταν ήσασταν παιδί;

Είναι συνδυασμός διαφορετικών παιδιών. Υπάρχει κάτι από εμένα και από τον Ρενέ σε κάθε αγόρι της παρέας. Αλλά ο Μικρός Νικόλας έχει κληρονομήσει σίγουρα τη σαματατζίδικη πλευρά μου.

Ρωτήσαμε την κόρη του Ρενέ Γκοσινί, Αν Γκοσινί

Τι εκπροσωπεί για εσάς ο Μικρός Νικόλας;

Έχει ιδιαίτερη θέση στο έργο του πατέρα μου. Συχνά φαντάζομαι ότι με τον Μικρό Νικόλα μού μιλούσε για την παιδική του ηλικία. Είναι σίγουρα οι αναμνήσεις του και καμιά φορά και οι αναμνήσεις του Ζαν-Ζακ Σανπέ (ειδικά για τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις). Αυτό δε συνέβη με τον Αστερίξ και τον Λούκι Λουκ. Δεν είμαστε όλοι Γαλάτες ή καουμπόηδες, αλλά είμαστε όλοι παιδιά.

 

Τα βιβλία

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ο Ζαν-Ζακ Σανπέ εικο-νογραφεί ιστορίες με ένα αγοράκι που ονομάζεται Νικόλας. Ο Ρενέ Γκοσινί τού προτείνει να δημιουργήσει κόμικ με το χαρακτήρα αυτό, κάτι που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1955. Καθώς όμως δεν έχει συνηθίσει αυτήν τη μορφή έκφρασης, ο Σανπέ αναθέτει τη συγγραφή στον Γκοσινί, ο οποίος υιοθετεί το ψευδώνυμο Agostini. Όμως ο Σανπέ δε νιώθει άνετα με αυτόν τον τύπο αφήγησης και επιστρέφει στο κλασικό εικονογραφημένο κείμενο. Με τη μορφή αυτή –κείμενα Ρενέ Γκοσινί, σχέδια Ζαν-Ζακ Σανπέ– κάνει την εμφάνισή του το 1959 στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Pilote» ο Μικρός Νικόλας. Οι ιστορίες του, μικρές περιπέτειες παιδικής ξεγνοιασιάς, γίνονται ένα διαχρονικό ανάγνωσμα που ποτέ δεν παλιώνει. Και κερδίζει αναγνώστες όλων των ηλικιών. Οι ιστορίες αυτές συλλέγονται σε πέντε τόμους, οι οποίες σύντομα θα επανακυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Πατάκη.

2 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή