Ο «αδέσποτος» πάει σχολείο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ήρα είναι, χωρίς άλλο, τυχερή. Από αδέσποτη μικρόσωμη σκυλίτσα έγινε «κυρία» στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Παραλίμνης, ενός μικρού χωριού του νομού Πέλλας. Η νέα της παρέα; Οι μαθητές, οι οποίοι με χαρά ανέλαβαν τη φροντίδα της – «ακόμη και για τις διακοπές», όπως τονίζει ο διευθυντής του σχολείου, κ. Αθανάσιος Σίσκος. 

Η πρωτοποριακή καμπάνια «Υιοθέτησε ένα αδέσποτο», που προωθεί ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών, ήδη έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού πέντε σχολεία του ίδιου νομού αγκάλιασαν την προσπάθεια και μεγάλωσαν τη σχολική τους οικογένεια με αδέσποτα.

Εκτός από το ότι σώζουν τη ζωή ενός τετράποδου, κρατώντας το μακριά από τους κινδύνους των δρόμων, η χαρά των παιδιών είναι τεράστια! Παράλληλα, η καλλιέργεια της υπευθυνότητας, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, η ευαισθητοποίηση αλλά και η ενημέρωση γύρω από θέματα ζωοφιλίας είναι μόνο μερικά από τα οφέλη», αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Άννα Γέργου.

Με την ευκαιρία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο Αδέσποτος», καθηγητές και μαθητές εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού για ό,τι έχει σχέση με τους κανόνες και τις συνθήκες που διέπουν τη συμβίωση, όχι μόνο με τα αδέσποτα, αλλά και με τα δεσποζόμενα ζώα – εκείνα, δηλαδή, που έχουν ιδιοκτήτη.

Ευτυχώς, στο νομό Πέλλας ο δήμος βρίσκεται στο πλευρό των ζωόφιλων, αφού βοηθά σημαντικά το έργο τους. Για να υιοθετήσει ένα σχολείο κάποιο αδέσποτο ζώο, δεν αρκεί να… ανοίξει τις πόρτες του. Πρέπει να εφαρμόσει όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία – εκτός από το απαραίτητο συμβόλαιο υιοθεσίας, τα σκυλιά εμβολιάζονται, «τσιπάρονται» με έξοδα του Δήμου Γιαννιτσών και στειρώνονται, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των αδέσποτων.

Σήμερα, στο καταφύγιο του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών φιλοξενούνται 34 σκυλιά, τα οποία υποστηρίζονται και από το εξωτερικό! Ο σύλλογος Never Walk Alone από τη Γερμανία βοηθά σημαντικά με τις τροφές των ζώων, ενώ προωθεί και υιοθεσίες σκυλιών – κανονικές και… εικονικές: «Κάθε σκύλος έχει το νονό ή τη νονά του!» αναφέρει η κυρία Γέργου. Επιπλέον, μέσω ενός άλλου συλλόγου, του Hundehife Europa, «μετανάστευσαν» στη Γερμανία άλλα αδέσποτα που φιλοξενούσε ο φιλοζωικός σύλλογος στα Γιαννιτσά, προκειμένου να υιοθετηθούν.

Όσο για τα αδέσποτα που ακόμα κυκλοφορούν έξω, σύλλογος και δήμος φροντίζουν για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, τον εμβολιασμό και τις στειρώσεις. Αφού μάλιστα δεχτούν την απαραίτητη φροντίδα από τους αρμοδίους, τα ζώα αυτά φορούν ειδικό περιλαίμιο του δήμου. Επόμενο βήμα; Να μπουν ταΐστρες στην πόλη των Γιαννιτσών για τα αδέσποτα.

Μήπως να παραδειγματιστούμε; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή