Ξέρουν τα φυτά μαθηματικά;

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καρολάιν Φάριορ λατρεύει τη φύση, περνάει πολύ χρόνο κοντά της και ως επιστήμονας έχει βάλει ένα στόχο: να μελετήσει το πώς αλληλεπιδρούν τα φυτά, τόσο το καθένα ξεχωριστά όσο και ως είδος γενικά, με τα καιρικά φαινόμενα.

Η Καρολάιν ερευνά τις επιπτώσεις σπάνιων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία ή οι δυνατοί άνεμοι, στα φυτά. «Αν και ήταν πάντα πολύ δύσκολο να μελετηθούν», μας λέει, «είναι σίγουρο πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση ενός δάσους. Προσπαθώ, λοιπόν, να αναπτύξω κάποια “μαθηματικά εργαλεία” με τα οποία θα μπορούμε να εξετάσουμε την αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στα φυτά και τα καιρικά φαινόμενα. Το πώς συμπεριφέρεται κάθε φυτό χωριστά αλλά και το πώς επηρεάζεται το σύνολό τους, το συγκεκριμένο δηλαδή οικοσύστημα».

«Οι πιο αξιόπιστες μέχρι σήμερα εκτιμήσεις μας δείχνουν πως τα φυτά απορροφούν περίπου το 1/4 του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τους ανθρώπους. Όταν υπάρχει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερες ποσότητες, επιβραδύνοντας έτσι το ρυθμό με τον οποίο θα αυξανόταν το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα». Αυτό σημαίνει ότι έτσι επιβραδύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου.* «Αυτό που δε γνωρίζουμε ακόμη», συνεχίζει, «είναι πώς η αποθήκευση του διοξειδίου στα φυτά επηρεάζεται και από άλλες αλλαγές στον πλανήτη, όπως είναι η υπερθέρμανσή του, η αλλαγή στην ποσότητα των βροχοπτώσεων αλλά και η συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων».

«Στόχος μου είναι, λοιπόν», λέει η Καρολάιν, «να κατανοήσω το ρόλο των φυτών στον παγκόσμιο κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την πορεία της κλιματικής αλλαγής». Όχι δηλαδή μόνο πόσο διοξείδιο απορροφούν, αλλά και κατά πόσο τα καιρικά φαινόμενα τους «επιτρέπουν» να κάνουν «απρόσκοπτα» το έργο τους. Βέβαια, «η αλήθεια είναι πως η οικολογία είναι μια σχετικά νέα επιστήμη», λέει η Καρολάιν. Ακόμα προσπαθούμε να κατανοήσουμε πολλά σχετικά με τα φυτά. Ταυτόχρονα όμως, επειδή τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι μεγάλα και σύνθετα, πρέπει να δίνουμε απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Αν καταφέρουμε, πάντως, να προβλέψουμε με ακρίβεια το ρυθμό της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, ίσως και οι πολιτικοί σε όλες τις χώρες του κόσμου να ψηφίζουν νόμους για να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή».

* Όταν αυξάνεται η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αυξάνεται και η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας της Γης, η οποία οδηγεί στην αλλαγή του κλίματος. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO²) είναι το πιο σημαντικό από τα αέρια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή