Αρουραίοι «ήρωες»

37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στην πλειονότητα του πολιτισμένου κόσμου οι γιγάντιοι αρουραίοι να προκαλούν τρόμο και αηδία, για τους ερευνητές στη Μοζαμβίκη, πάντως, κάποιοι απ’ αυτούς θεωρούνται ήρωες! Στο Πανεπιστήμιο Eduardo Mondlane, στην πρωτεύουσα Μαπούτο, εννέα γιγάντιοι αρουραίοι είναι επιφορτισμένοι με το να εντοπίζουν με την όσφρησή τους βακτήρια που προκαλούν τη φυματίωση από δείγματα πτυέλων (κοινώς, σάλιου).

Οι αρουραίοι-ανιχνευτές έχουν εκπαιδευτεί για έξι μήνες στην Τανζανία και, βέβαια, διακρίνονται για την οξύτατη όσφρησή τους. Μέσα από το γυάλινο κλουβί του το τρωκτικό μυρίζει το δείγμα και, όταν διαπιστώσει ότι είναι μολυσμένο με το βακτήριο της φυματίωσης, σταματάει ή τρίβει τα πόδια του, υποδεικνύοντας έτσι στους επιστήμονες ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρουμε αν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεργαστεί, αλλά σίγουρα του αξίζει η λιχουδιά που του δίνεται στο τέλος ως επιβράβευση! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή