Ταινίες φιλικές προς το περιβάλλον

Ταινίες φιλικές προς το περιβάλλον

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πλανήτης μας κινδυνεύει. Και αυτό το φωνάζει και ο κινηματογράφος. Με κάθε τρόπο. Άλλοτε με ταινίες γεμάτες δράση, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε μέσα από παραμυθένιες καταστάσεις. Επιλέξαμε να θυμηθούμε πέντε από τις πιο όμορφες, «φιλικές προς το περιβάλλον», ταινίες.

Πριγκίπισσα Μονονόκε (1997)

Ταινίες φιλικές προς το περιβάλλον-1

Ο πρίγκιπας Ασιτάκα εξολοθρεύει ένα μοχθηρό πλάσμα, όμως ο πόνος και η οργή του τέρατος τον μολύνουν. Η μάγισσα του χωριού υποστηρίζει πως η μόλυνση κινδυνεύει να εξαπλωθεί σε όλο του το σώμα και υποδεικνύει στον νεαρό να κάνει ένα μακρύ ταξίδι στις δυτικές χώρες, όπου ίσως βρει θεραπεία. Στο ταξίδι του ο Ασιτάκα θα βρεθεί στη δίνη ενός καταστροφικού για το περιβάλλον πολέμου, αλλά θα γνωρίσει την πριγκίπισσα Μονονόκε, που υιοθετήθηκε από τη θεά των λύκων και μεγάλωσε σαν μέλος της αγέλης τους. «Η Πριγκίπισσα Μονονόκε» είναι μια εμβληματική ταινία του σπουδαίου Ιάπωνα δημιουργού Χιγιάο Μιγιαζάκι, που πρόσφατα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Η ταινία επικεντρώνεται σε μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στους Αρχαίους Θεούς Προστάτες του Δάσους και τον Άνθρωπο, που εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και ισοπεδώνει τα πάντα αλόγιστα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μιγιαζάκι ασχολείται με το περιβάλλον· περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα είχε και η ταινία του «Η Ναυσικά της κοιλάδας των ανέμων» (1984).

Avatar (2009)

Ταινίες φιλικές προς το περιβάλλον-2

Η ταινία έμεινε στην ιστορία για τα εντυπωσιακά τρισδιάστατα ψηφιακά εφέ που πραγματικά –ειδικά για όσους την είδαν στους κινηματογράφους με τα ειδικά 3D γυαλιά- υπήρχαν στιγμές που έκοβαν την ανάσα. Το έπος του Τζέιμς Κάμερον μας ταξιδεύει στο μακρινό μέλλον, στην εξερεύνηση του Διαστήματος, σε μια επική περιπέτεια. Το ανθρώπινο γένος έχει εξαντλήσει επικίνδυνα τους φυσικούς πόρους της Γης και τώρα στρέφεται στο Διάστημα και στον πλανήτη Πανδώρα, ένα πυκνά δασωμένο κατοικήσιμο φεγγάρι, που κατοικείται από ανθρωποειδή μπλε πλάσματα ύψους τριών μέτρων. Ο πλανήτης αυτός έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των εταιρειών ανά τον κόσμο, επειδή υπάρχει ένα σπάνιο ορυκτό που εμπορεύεται για αστρονομικά ποσά. Η εξόρυξή του όμως θα φέρει σε κίνδυνο την Πανδώρα, αλλά οι άπληστοι άνθρωποι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν πόλεμο με τους κατοίκους της, κι ας είναι οι συνέπειες καταστροφικές.

Happy Feet (2006)

Ταινίες φιλικές προς το περιβάλλον-3

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος Μαμπλ είναι ντροπή για το είδος του γιατί, αντί να τραγουδάει όπως όλοι στην κοινότητά του, αυτός χορεύει. Και μάλιστα, χορεύει πολύ καλά. Όταν ξεκινάει το χορό, τα πόδια του πάνε σαν τρελά, χορεύει κλακέτες! Γίνεται δακτυλοδεικτούμενος, ένας ανεπιθύμητος, και αναγκάζεται να ξενιτευτεί. Ξεκινά η περιπλάνησή του στους πάγους και με τα πολλά γίνεται δεκτός από μια άλλη φυλή πιγκουίνων. Τότε αποφασίζει να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την έλλειψη ψαριών στους ωκεανούς, που απειλεί να οδηγήσει όλους τους πιγκουίνους σε αφανισμό. Και μέσα από πολύ χορό (χορεύει ο Μαμπλ) και πολύ τραγούδι (άλλοι στο τραγούδι, με πολύ ωραίες διασκευές κλασικών κομματιών), η ταινία, εκτός από το θέμα της διαφορετικότητας, ξυπνά οικολογικές συνειδήσεις και υπενθυμίζει το πρόβλημα της υπεραλιείας και της μόλυνσης των θαλασσών.

Wall-E (2008)

Ταινίες φιλικές προς το περιβάλλον-4

Σε αυτό το αριστούργημα της Pixar, η αφιλόξενη Γη έχει εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους. Η ασυδοσία τους κατέστρεψε την ατμόσφαιρά της και το περιβάλλον είναι πια εχθρικό. Στη Γη έχει ξεμείνει ο Wall-E, ένα συμπαθέστατο ρομπότ που ως σκουπιδιάρης προσπαθεί να βάλει σε τάξη όλα όσα οι άνθρωποι άφησαν πίσω, και η μόνη παρέα που έχει είναι μια… κατσαρίδα! Μια μέρα, ο Wall-E δέχεται την επίσκεψη της Εύας. Η Εύα είναι ένα σύγχρονο ρομπότ που ανιχνεύει εάν το περιβάλλον είναι κατάλληλο για να επιστρέψουν οι άνθρωποι. Ένα ρομαντικό ειδύλλιο θα ξεκινήσει ανάμεσα στα δύο ρομπότ και, όταν ανέλπιστα εντοπιστεί κάτι που θα σημάνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να γυρίσουν στον πλανήτη τους, μια μεγάλη περιπέτεια θα ξεκινήσει. Ανάμεσα στις εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας είναι και ένας όμορφος, παραμυθένιος χορός των δύο ρομπότ στο Διάστημα, αυτός με τον πυροσβεστήρα.

Λόραξ (2012)

Ταινίες φιλικές προς το περιβάλλον-5

Ο Τεντ είναι ένα 12χρονο αγόρι που ζει στην πόλη του Θνίντβιλ, όπου τα πάντα είναι από πλαστικό. Προκειμένου να κερδίσει την αγάπη της Όντρεϊ, του κοριτσιού των ονείρων του, πρέπει να βρει και να της φέρει ένα αληθινό δέντρο. Για να το πετύχει αυτό, καλείται να ανακαλύψει την ιστορία του Λόραξ, ενός εκκεντρικού πλάσματος που παλεύει για να προστατέψει τον κόσμο του δάσους. Και αυτός που αφηγείται την ιστορία του Λόραξ στον Τεντ δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία εκείνο που, λόγω της απληστίας του, προκάλεσε μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή. Η ταινία, την οποία υπογράφουν τα στούντιο της Dreamworks, είναι βασισμένη σε έμμετρο παραμύθι του ευφάνταστου συγγραφέα Dr Seuss («Χόρτον, ο Γάτος με το καπέλο»), ο οποίος μάλιστα είχε ονομάσει το ζευγάρι των κεντρικών ηρώων Τεντ και Όντρεϊ, από το πραγματικό του όνομα (Theodor Seuss Geisel) και αυτό της συζύγου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή