Μια υπόκλιση στη Βασίλισσα Αλεξάνδρα

Μια υπόκλιση στη Βασίλισσα Αλεξάνδρα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωωωωωωωω! Αυτό είναι το μέγεθος μιας θηλυκής Βασίλισσας Αλεξάνδρας: της μεγαλύτερης πεταλούδας στον κόσμο!

Υποκλινόμαστε!

Μια ομάδα κουρασμένων πεζοπόρων διασχίζει ένα τροπικό δάσος βροχής στην Ανατολική Παπούα Νέα Γουινέα, μια νησιωτική χώρα στα βόρεια της Αυστραλίας. Παντού γύρω τους δέντρα παράξενα, κατακόκκινοι ιβίσκοι και φωνές «συναγερμού» από πολύχρωμους παπαγάλους και παραδείσια πουλιά. Ξαφνικά, ο αρχηγός εντοπίζει λίγα μέτρα πιο μπροστά τους, πάνω στο έδαφος, κάτι που μοιάζει με πουλί.

«Κοιτάξτε, παιδιά, κοιτάξτε τα χρώματά του! Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο», λέει με ενθουσιασμό.

Καθώς οι πεζοπόροι πλησιάζουν όλο και πιο πολύ σ’ αυτό το «κάτι», συνειδητοποιούν ότι δεν κοιτάζουν ένα πουλί, αλλά μια τεράστια πεταλούδα! Αυτό το γιγάντιο έντομο είχε λαμπερά χρυσά τριγωνικά σχέδια πάνω στα καφετιά φτερά του και έμοιαζε μεγαλύτερο από δρυοκολάπτη! Ίσως να έψαχνε κάποιο μεγάλο λουλούδι για να σταθεί επάνω του και να τρυγήσει το νέκταρ του.

Οι αποσβολωμένοι πεζοπόροι μας είχαν πέσει πάνω σε μια πεταλούδα από αυτές που ο κόσμος ονομάζει «πεταλούδες με φτερά πουλιού». Και όχι άδικα. Γιατί αυτά τα ζωηρόχρωμα έντομα ήταν οι μεγαλύτερες πεταλούδες της Γης. Αν προσγειωνόταν μία τέτοια στο μπράτσο σου, τα φτερά της θα έφταναν από τον καρπό σου μέχρι τον αγκώνα σου. Με άλλα λόγια, είχαν μπροστά τους την Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Αλεξάνδρα!

Η αρσενική Βασίλισσα Αλεξάνδρα έχει εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα, με γαλάζιες, πράσινες και χρυσές λωρίδες να στολίζουν τα κατάμαυρα βελούδινα φτερά της. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας όμως -όπως και αυτή που στέκεται αριστερά εδώ σε όλο της το μεγαλείο- είναι θηλυκιά και, παρόλο που δεν είναι το ίδιο όμορφη, κερδίζει τις εντυπώσεις με το μεγαλύτερο μέγεθός της!

Η Βασίλισσα Αλεξάνδρα έχει ως αποκλειστικό βασίλειό της τα παράκτια δάση του Όρο Πρόβινς και φιγουράρει τεράστια πάνω στη σημαία της μικρής αυτής επαρχίας των Παπούα. Εκτός από το απίστευτο μέγεθός της, όμως, εκείνο που την κάνει τόσο σημαντική είναι πως το είδος της απειλείται. Είναι από τις πιο σπάνιες πεταλούδες της Γης και το εμπόριό της απαγορεύεται αυστηρά. Ανακαλύφθηκε το 1906 από έναν συλλέκτη τροπικών ειδών και πήρε το όνομά της προς τιμήν της βασίλισσας Αλεξάνδρας της Δανίας, συζύγου του Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εμείς τι άλλο να πούμε;

Υποκλινόμαστε στη χάρη της!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή