ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Έχω δικαιώματα!

echo-dikaiomata-2104028

 Έχω δικαίωμα να μιλάω και να λέω τη γνώμη μου. Έχω δικαίωμα να βλέπω την ομορφιά της φύσης, να «μυρίζω» την αγάπη.

Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει μόνο ομορφιά και αγάπη. Υπάρχει και κακία, ασχήμια, αδικία, βία και ρατσισμός. Γι’ αυτό, θα φωνάξω δυνατά για να με ακούσουν όλοι. Ακόμη κι αν μου κλείνουν τα μάτια, εγώ θα φωνάζω. Αν μου κλείνουν το στόμα, εγώ θα γράφω συνθήματα. Αν μου κλείνουν τα αυτιά, εγώ θα μιλάω με τα μάτια.

Έχω δικαίωμα στη ζωή, άρα στην ελευθερία, στην ισότητα, στα χρώματα που αγαπάω. Δε θέλω να τα βλέπω «μαύρα»… Γιατί ξέρω πως όλοι, λευκοί, μαύροι και κίτρινοι, μοιάζουμε πολύ! Έχουμε όλοι μοναδικά αποτυπώματα, αλλά ταυτόχρονα και ίδια. Και ξέρω πως θα μπορούσαμε όλοι να δίναμε τα χέρια και να γινόμασταν ένα. Πιστεύω στο δίκαιο, στην ελευθερία της έκφρασης, στην ισότητα και, πάνω απ’ όλα, στην αγάπη. Αγαπάω τη ζωή.
Και αυτό είναι δημοκρατία για μένα!

Και στη δημοκρατία, το στόμα και τα μάτια είναι ανοιχτά, όχι ερμητικά κλειστά!

Τα έργα που βλέπετε, μαζί με πολλά ακόμη που δε χώρεσαν εδώ, έγιναν από παιδιά της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης που πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημοκρατία για μένα» στον Δήμο της Αθήνας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το  Ελληνικό Παιδικό Μουσείο  και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Δε θα ήταν δημοκρατικό, όμως, αν δε σας ανέφερα τα δημοτικά σχολεία που συμμετείχαν: 28ο, 165ο, 22ο, 51ο, 173ο, 129ο, 132ο και 72ο.