Όπλο μαζικής… φιλαναγνωσίας

Όπλο μαζικής… φιλαναγνωσίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 28 Οκτωβρίου, θυμόμαστε εκείνη τη μέρα που οι Ιταλοί κήρυξαν τον πόλεμο στη χώρα μας το 1940. Γιορτάζουμε το «ΟΧΙ» που είπαμε σε δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από τη δική μας, σε έναν αντίπαλο που έμοιαζε ίσως αδύνατο να νικήσουμε.

Στην ιταλική δύναμη προστέθηκε, λίγους μήνες μετά, η γερμανική. Η ανίκητη, ατσάλινη πολεμική μηχανή που σάρωνε την Ευρώπη. Η ναζιστική ιδεολογία της απ’ όπου περνούσε έσπερνε καταστροφή και δυστυχία. Χιλιάδες αθώοι χάθηκαν σ’ αυτόν τον πόλεμο. Αλήθεια, σας μοιάζει μακρινός ο πόλεμος αυτός; Μήπως καμιά φορά χρειάζεται να σκεφτείτε για λίγο πριν απαντήσετε αν στα χαρακώματά του πολέμησε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης; Μήπως μπερδεύεστε λίγο με τις στολές των πολεμιστών μας; Φουστανέλες ή παντελόνια φορούσαν άραγε; 

Και όμως, ο πόλεμος αυτός έχει την ηλικία του παππού και της γιαγιάς σου. Δεν είναι τόσο, μα τόσο παλιός!

Ακόμα ακούγονται οι φωνές των ανθρώπων που φώναξαν «ΟΧΙ» στα βουνά της πατρίδας μας. Ακόμα ακούγεται στ’ αυτιά μας η ιαχή «ειρήνη», που ποτέ δε σταματήσαμε να φωνάζουμε, ακόμη κι εμείς, σήμερα.   

Διαβάστε στο φύλλο των «Ερευνητών» που θα κυκλοφορήσει με την «Καθημερινή» το Σάββατο 24 Οκτωβρίου:

• Το έργο του Raul Lemesoff:  «Όπλο μαζικής φιλαναγνωσίας»

• Ο αγώνας του θανάτου: Μια ποδοσφαιρική ιστορία για τον αγώνα της ουκρανικής ομάδας Start με τη γερμανική Flakelf κατά τη διάρκεια του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου. 

• Μια ομάδα ανίκητη: Με αφορμή τη νέα σειρά βιβλίων «Ακαδημία γονέων», οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ανατόλια έγραψαν για τη δική τους οικογένεια.

• Στο θέατρο Πόρτα…: Σας περιμένουν παράξενοι ήρωες, άλλοι μικροί και άλλοι λίγο πιο μεγάλοι, καθώς και σκονισμένα γυάλινα γοβάκια πάνω σε πλήκτρα πιάνου. Κερδίστε προσκλήσεις!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή