«Η μικρή ηλικία είναι πλεονέκτημα»

«Η μικρή ηλικία είναι πλεονέκτημα»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φυσικά και νοιαζόμαστε για την κλιματική αλλαγή!» δηλώνει ο Ξιουτεσκάτλ Ρόσκε-Μαρτίνεζ, ένας 14χρονος ακτιβιστής που ξεκίνησε να συμμετέχει σε εκστρατείες για το περιβάλλον στην ηλικία των 6!

Ο Ξιουτεσκάτλ μπορεί να είναι πολύ νέος, έχει όμως μεγάλη αυτοπεποίθηση. Η μητέρα του, Ταμάρα, ίδρυσε έναν οργανισμό για την προστασία του περιβάλλοντος περίπου 10 χρόνια πριν γεννηθεί. Σήμερα, ο νεαρός κάνει πολλά: είναι ο εκπρόσωπος του οργανισμού αυτού, συντονίζει τα νέα μέλη και δηλώνει καλλιτέχνης της ραπ, συγκεκριμένα «οικο-χιπ χοπ» ράπερ. Δίνει διαλέξεις σε παιδιά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, σε όλη την Αμερική, ενώ έχει συνεργαστεί και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως ο ίδιος λέει όταν τον ρωτούν, «η μικρή ηλικία είναι πλεονέκτημα». Πότε άρχισε να το καταλαβαίνει;

«Όταν ήμουν 6 χρόνων, έκανα την πρώτη μου ομιλία μπροστά σε κοινό 300 ατόμων. Τους μίλησα για τη σημασία που έχει να αναλαμβάνει καθένας μας τις ευθύνες του. Θυμάμαι ότι, όταν ήμουν ακόμη μικρότερος, ήθελα να πάω με τον αδερφό μου να κλείσουμε όλα τα εργοστάσια. Μέχρι που κατάλαβα ότι εμείς οι ίδιοι καταστρέφουμε το περιβάλλον με τα χρήματά μας, αφού αγοράζουμε όσα τα εργοστάσια παράγουν».

Τρία χρόνια αργότερα, όταν ο Ξιουτεσκάτλ έμαθε ότι θα χρησιμοποιούσαν δύο επικίνδυνες χημικές ουσίες για να ψεκάσουν τα δημόσια πάρκα, μάζεψε 50 άτομα από το σχολείο του και πήγαν στο Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν. «Μας άκουσαν. Και έδωσαν 50.000 δολάρια για να ξαναγραφτεί το Πρόγραμμα Διαχείρισης Λιπασμάτων στην πόλη, απαγορεύοντας ταυτόχρονα τη χρήση του συγκεκριμένου χημικού. Αυτό ήταν τεράστια επιτυχία!»

Δεν σε προσπερνούν επειδή είσαι μικρός;

«Οι άνθρωποι με ακούν περισσότερο, επειδή λόγω ηλικίας ξεχωρίζω. Βλέπουν ένα νέο άτομο να τους μιλάει για θέματα που οι μεγάλοι φοβούνται να καταπιαστούν.

Το να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο εγχείρημα. Πώς πείθεις τους νέους να ασχοληθούν;

«Τονίζω πόσο επείγει να ασχοληθούμε με το θέμα. Είμαστε η γενιά που θα υποφέρει περισσότερο. Κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Όμως νομίζουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται ακόμη μακριά τους και αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν ισχύει. Δυστυχώς, οι νέοι δεν έχουν δύναμη στη σημερινή κοινωνία. Όλοι μάς διδάσκουν ότι, για να ακουστούμε, πρέπει πρώτα να μεγαλώσουμε. Δεν αναγνωρίζουν την αξία μας ως ατόμων. Γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε το πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τη γενιά μας. Εμείς είμαστε οι αληθινοί ηγέτες.

Τι απαντάς σε όσους σε αμφισβητούν;

«Αν και σήμερα ο κόσμος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να εξαρτάται απόλυτα από την ενέργεια που αντλείται από το πετρέλαιο, το κάρβουνο, το φυσικό αέριο, το μέλλον της ενέργειας έρχεται από τον ουρανό, τις φυσικές πηγές, αυτά δηλαδή που διαρκούν για πάντα.  Επειδή οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε δεν αργούν να τελειώσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή