Δώδεκα «στόχοι» για το 2019

9' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανώνουμε την ταξιδιωτική ατζέντα της χρονιάς επιλέγοντας τους πιο επίκαιρους προορισμούς.

ΑΒΑΝΑ | ΚΟΥΒΑ

Νέο πρόσωπο

Γιατί φέτος: Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τις αλλαγές που προώθησε ο Ραούλ Κάστρο στο καθεστώς των επιχειρήσεων της κουβανικής πρωτεύουσας, οι επιλογές και οι εμπειρίες για τους τουρίστες στην Αβάνα έχουν πολλαπλασιαστεί, και μαζί τους τα νέα καφέ, τα τουριστικά μαγαζιά, τα εστιατόρια και οι ξενώνες. Φέτος η πόλη κλείνει μισή χιλιετηρίδα από την ίδρυσή της και το γιορτάζει με αμέτρητες εκδηλώσεις –από πολυήμερες γιορτές λάτιν μουσικής μέχρι φεστιβάλ πούρου– και ριζικό λίφτινγκ. Οι αναστηλώσεις ιστορικών κτιρίων που είχαν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια ολοκληρώνονται και χαρίζουν νέο πρόσωπο σε περισσότερα από 600 ιστορικά κτίρια και αξιοθέατα, ανάμεσα στα οποία η Cuatro Caminos, η μεγαλύτερη και πιο ζωντανή στεγασμένη κουβανέζικη αγορά,  το θαλασσοδαρμένο κάστρο Morro στον κόλπο της Αβάνας, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός και το Καπιτώλιο.

Tip: Είναι μοναδικό το ετήσιο καρναβάλι που διοργανώνεται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.


ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Στην έρημο και στον βυθό

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-1

Η έρημος Γουάντι Ραμ, γνωστή και ως «Κοιλάδα της Σελήνης». (Φωτογραφία: EPA/ANDRE PAIN)

Γιατί φέτος: Ο βυθός της παραθαλάσσιας πόλης Άκαμπα, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, έχει πάνω από 120 είδη κοραλλιών. Εδώ και λίγους μήνες, οι λάτρεις της κατάδυσης μπορούν να απολαύσουν όλα τα υποβρύχια αξιοθέατα, πολλά από τα οποία ήταν κλειστά από το 2012, λόγω ενός προγράμματος μεταφύτευσης και αναπαραγωγής που εφάρμοσε η Ιορδανία για την προστασία των κοραλλιών. Ωστόσο η Άκαμπα αποτελεί ορμητήριο όχι μόνο για τον βυθό, αλλά και για την προστατευόμενη από την UNESCO έρημο Γουάντι Ραμ. Η άγρια ομορφιά της «Κοιλάδας της Σελήνης», όπως είναι γνωστή, με την κόκκινη άμμο και τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, χαρίζει στους ταξιδιώτες μια απόκοσμη εμπειρία.

Tip: Από την Άκαμπα η πόλη-«σταρ» της Ιορδανίας, η Πέτρα, απέχει 130 χλμ.


ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ | ΚΙΝΑ

Υψηλές ταχύτητες

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-2

Σύμπλεγμα πολυκατοικιών στο Χονγκ Κονγκ. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Γιατί φέτος: Είναι η πόλη των απίστευτων υποδομών. Εδώ και λίγους μήνες, το ολοκαίνουργιο τρένο-σφαίρα συνδέει το Χονγκ Κονγκ με το Πεκίνο σε 9 ώρες, ενώ η μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα του κόσμου, μήκους 55 χλμ., το φέρνει πιο κοντά στην πόλη Ζουνχάι, στην κινεζική ενδοχώρα. Η ραγδαία ανάπτυξη δεν περιορίζεται μόνο στις υποδομές, καθώς το Χονγκ Κονγκ είναι ο νέος πολιτιστικός κόμβος της Ασίας: διοργανώνονται συνεχώς φεστιβάλ, η τέχνη του δρόμου ανθεί, ενώ το 2019 θα ολοκληρωθεί στη συνοικία Καουλούν (Kaulun) το Victoria Dockside, μια γειτονιά 250 στρεμμάτων αφιερωμένη στην τέχνη και στο design, με γκαλερί, πάρκα και ξενοδοχεία.

Tip: Για να αποφύγετε ισχυρές βροχοπτώσεις και ζέστη και να πετύχετε καλύτερες τιμές, επισκεφτείτε το Χονγκ Κονγκ από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο ή από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο Φεβρουάριος, ο μήνας της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, είναι πάντα sοld out.


ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΙΟΝ | ΗΠΑ

Γιορτές στο φαράγγι

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-3

Βραχώδεις σχηματισμοί στο Γκραν Κάνιον. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

 

Γιατί φέτος: Μεγαλειώδες και καθηλωτικά όμορφo, το φαράγγι που σμίλεψαν ο χρόνος, οι άνεμοι και ο ποταμός Κολοράντο υποδέχεται κάθε χρόνο 6 εκατ. επισκέπτες. Όσοι προγραμματίζουν να επισκεφτούν φέτος αυτό το μοναδικό φυσικό αξιοθέατο μήκους 446 χλμ., με τα ελατοδάση, τα εντυπωσιακά πετρώματα, τα οροπέδια και τους σπάνιους συνδυασμούς γεωλογικών μορφών και απίθανων χρωμάτων, θα γίνουν μέρος μιας μεγάλης γιορτής. Τον Φεβρουάριο συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ανακήρυξη του Γκραν Κάνιον ως εθνικού πάρκου και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως βραδιές αστροπαρατήρησης (Ιούνιος) και φεστιβάλ χορού και μουσικής αυτόχθονων Αμερικανών (Αύγουστος).

Tip: Αν πρόκειται να αφιερώσετε μόνο μία ημέρα στο φαράγγι, το ιδανικό ορμητήριο είναι η πόλη Φλάγκσταφ της Αριζόνα, που βρίσκεται στα 130 χλμ. Αξίζει όμως να διανυκτερεύσετε στα καταλύματα εντός του πάρκου.


ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ | ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Πολιτιστική αναγέννηση

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-4

H έκθεση «Art Liberté» άνοιξε τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. (Φωτογραφία: AP Photo/STR)

Γιατί φέτος: Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, με τα ρωμαϊκά μνημεία, το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο, τα πολύχρωμα αρχοντικά με τις ζωγραφιστές προσόψεις και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, θα ζήσει φέτος την πολιτιστική της αναγέννηση. Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2019 (τον οποίο μοιράζεται με τη Ματέρα της Ιταλίας) έδωσε κίνητρο για συναυλίες, θεατρικά, εκθέσεις, φεστιβάλ δρόμου – συνολικά περισσότερα από 500 δρώμενα και 300 projects. Στα highlights η έκθεση «Art Liberté-From the Berlin Wall to Street Art», στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι street artists (Ιανουάριος-Απρίλιος), το μουσικό φεστιβάλ Brexit Blues (Μάιος) και οι καλοκαιρινές βραδιές όπερας στο αρχαίο θέατρο, κάτω από τα αστέρια (Ιούνιος-Ιούλιος).

Tip: Ανακαλύψτε την Kapana, την παλιά γειτονιά των μαστόρων, όπου συχνάζει η εναλλακτική σκηνή της πόλης.


ΧΙΟΥΣΤΟΝ | ΗΠΑ

Με το βλέμμα στο φεγγάρι

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-5

Το Buffalo Bayou Park με φόντο τους ουρανοξύστες της πόλης. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Γιατί φέτος: Η 50ή επέτειος από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη βρίσκει το Χιούστον, στο νοτιοανατολικό άκρο της πολιτείας του Τέξας, έτοιμο να εκτοξευτεί τουριστικά με εκσυγχρονισμένα και ανακαινισμένα μουσεία και ξενοδοχεία, και νέους χώρους εστίασης για απαιτητικούς foodies. Τα φώτα, βέβαια, θα είναι στραμμένα στο διαστημικό κέντρο Τζόνσον, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω στον χρόνο μπαίνοντας στο αυθεντικό Mission Control των ’60s (σ.σ. κέντρο ελέγχου). Ο χώρος διαμορφώθηκε ακριβώς όπως ήταν τον Ιούλιο του 1969 και τα αυθεντικά αντικείμενα –από τις κονσόλες μέχρι τους κάδους απορριμμάτων– επανατοποθετήθηκαν στα σημεία όπου βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της αποστολής του «Apollo 11».

Tip: Το Χιούστον είναι πανέμορφο τον Μάρτιο, όταν ανθίζουν οι αζαλέες.


ΝΤΟΧΑ | ΚΑΤΑΡ

Λαμπερές αφίξεις

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-6

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Ντόχα. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Γιατί φέτος: Η διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022 δίνει αφορμή στο Κατάρ να υιοθετήσει κάθε είδους καινοτομία. Στα ήδη υπάρχοντα πρωτοποριακά κτίρια της πρωτεύουσας Ντόχα, όπως η ολοκαίνουργια φουτουριστική Εθνική Βιβλιοθήκη σε σχέδια του Ολλανδού αρχιτέκτονα Ρεμ Κούλχαας και το μεταμοντέρνο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης από τον Κινέζο Ιεό Μινγκ Πέι, προστίθενται νέα έργα με διάσημες υπογραφές. Ανάμεσά τους το πολυσυζητημένο στάδιο Al Wakrah της Ζάχα Χαντίντ, το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ, επιφάνειας 52.000 τ.μ., που έχει το σχήμα του ρόδου της ερήμου και φέρει την υπογραφή του Γάλλου Ζαν Νουβέλ (τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο), και τo απαστράπτον στάδιο Lusail με τη βαμμένη χρυσή πρόσοψη και τις 80.000 θέσεις, που σχεδίασε ο Βρετανός Νόρμαν Φόστερ και θα φιλοξενήσει τις τελετές έναρξης και λήξης του Μουντιάλ.

Tip: Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις ξεχωρίζει το Kidzania, μια πολιτεία έκτασης μεγαλύτερης των 5.500 τ.μ., στην οποία παιδιά 4-14 ετών συμμετέχουν σε παιχνίδια ρόλων, και το Πλανητάριο του Κατάρ.


ΚΙΡΓΙZIA

Όσοι πεζοπόροι, προσέλθετε

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-7

Περπατώντας στα βουνά της Κιργιζίας. (Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image)

Γιατί φέτος: Πεζοπόροι, ορειβάτες και κυνηγοί εμπειριών από όλο τον κόσμο βάζουν στη λίστα τους τα πανέμορφα και σχεδόν ανεξερεύνητα βουνά της Κιργιζίας στην κεντρική Ασία, χάρη στο σύγχρονο δίκτυο μονοπατιών τους μήκους 800 χλμ., που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες και θεωρείται το πρώτο «άνοιγμα» της χώρας στον διεθνή τουρισμό. Το δίκτυο περιλαμβάνει εκατοντάδες σηματοδοτημένες διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας σε αλπικά τοπία, πολλές από τις οποίες περνούν από τους καταυλισμούς των ορεσίβιων ντόπιων. Οι πεζοπόροι μπορούν να πάρουν μια ιδέα από τη νομαδική ζωή και τη γαστρονομία τους, αλλά και να διανυκτερεύσουν στα… «Airbnb» των κτηνοτρόφων, οι οποίοι διαθέτουν τις γιούρτες τους προς ενοικίαση έναντι περίπου 5 ευρώ. Καλή βάση για εξορμήσεις θεωρείται η κωμόπολη Κοτσκόρ (3 ώρες από το αεροδρόμιο Μανάς, κοντά στην πρωτεύουσα Μπισκέκ), ενώ μονοπάτια ξεκινούν και από την αλπική λίμνη Ισίκ-Κουλ, όπου οι άνθρωποι κυνηγούν ακόμα παραδοσιακά, με αετούς.

Tip: H καλύτερη περίοδος για πεζοπορία είναι από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δύο επέτειοι σε μία χρονιά

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-8

Το εργοστάσιο Fagus στο Άλφελντ, έργο του ιδρυτή της σχολής του Bauhaus,  Βάλτερ Γκρόπιους. (Φωτογραφία: Tillmann Franzen, tillmannfranzen.com  © VG Bild-Kunst, Bonn 2018)

Γιατί φέτος: Η Γερμανία το 2019 δίνει αφορμή για ένα θεματικό ταξίδι αρχιτεκτονικής εξερεύνησης, εμπνευσμένο από τη σχολή του Bauhaus, η οποία συμπληρώνει έναν αιώνα από την ίδρυσή της. Με αφορμή την επέτειο, διοργανώνονται εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συμπόσια, παραστάσεις χορού και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει την εξέλιξη της σχολής του Bauhaus, μπορεί να ξεκινήσει από τη Βαϊμάρη (Θουριγγία) όπου ιδρύθηκε, να συνεχίσει στο Ντεσάου (Σαξονία), όπου μεταφέρθηκε το 1925, και να καταλήξει στο Βερολίνο, όπου έγινε η τελευταία μεταφορά της το 1932. Η γερμανική πρωτεύουσα προσφέρει ακόμη έναν λόγο στους επισκέπτες να τη βάλουν στη λίστα τους το 2019: είναι οι εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους, ανάμεσα στις οποίες μια μεγάλη συναυλία των Boney M.

Tip: Το επίσημο site bauhaus100.de περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα tours, τις εκδηλώσεις και τα επισκέψιμα κτίρια.


ΙΑΠΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-9

Ο πύργος Tokyo Skytree φωταγωγημένος με τα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων. (Φωτογραφία: EPA/KIMIMASA MAYAMA)

Γιατί φέτος: Στον πυρετό της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς του 2020, το Τόκιο μεταμορφώνεται σε smart city. Νέα στάδια κατασκευάζονται, ταξί χωρίς οδηγό κυκλοφορούν πιλοτικά στους δρόμους, ενώ φέτος θα γίνει η πρόβα τζενεράλε, με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι το ερχόμενο φθινόπωρο. Ωστόσο, αν η φύση και η σύγχρονη τέχνη σάς ενδιαφέρουν περισσότερο, ο πιο hot προορισμός φέτος είναι τα νησιά στην Εσωτερική Θάλασσα Σέτο, στην επαρχία Σετούτσι, και τα λιμάνια Ούνο και Τακαμάτσου, όπου διοργανώνεται φέτος η φημισμένη στην Ασία Setouchi Triennale (26 Aπριλίου-4 Νοεμβρίου). Στη Χιροσίμα, που απέχει από το Τακαμάτσου περίπου μιάμιση ώρα με το τρένο-αστραπή Shinkansen, ανοίγει τις πύλες του φέτος την άνοιξη ανακαινισμένο το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα.

Tip: Το καλύτερο ορμητήριο για όσους θέλουν να γυρίσουν τα νησιά είναι το λιμάνι Τακαμάτσου.


ΒΕΒΕ | ΕΛΒΕΤΙΑ

Να το πιεις στο ποτήρι

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-10

Το γλυπτό «Το πιρούνι» του Jean-Pierre Zaugg στο Βεβέ. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Γιατί φέτος: Οι λάτρεις του κρασιού θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι μέρος της Fête de Vignerons (σ.σ. της Γιορτής των Οινοποιών), που διοργανώνεται μία φορά κάθε 20 χρόνια. Η γιορτή, που έχει ρίζες στον 17ο αιώνα και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα προσελκύσει στο Βεβέ (Vevey) περίπου 20.000 επισκέπτες και για τον λόγο αυτόν κατασκευάζεται αντίστοιχης χωρητικότητας στάδιο. Χιλιάδες ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές θα συμμετάσχουν στις παραστάσεις που θα δοθούν εκεί, ωστόσο η εορταστική ατμόσφαιρα θα απλωθεί σε ολόκληρη την πόλη, με γαστρονομικά events, συναυλίες και φυσικά ανοιχτά κελάρια.

Tip: Το σπίτι όπου έζησε ο Τσάρλι Τσάπλιν στο Βεβέ μετατράπηκε σε διαδραστικό μουσείο, αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του.


ΖΑΝΤΑΡ | KΡΟΑΤΙΑ

Ανερχόμενη δύναμη

Δώδεκα «στόχοι» για το 2019-11

Στο μουσικό όργανο του Ζαντάρ η θάλασσα γεννά τις μελωδίες. (Φωτογραφία: Dorothea Schmid/laif)

Γιατί φέτος: Η τουριστική άνθηση που γνωρίζουν την τελευταία δεκαετία οι ακτές της Δαλματίας άργησε να φτάσει στο Ζαντάρ. Έπρεπε να γίνει το Μουντιάλ και να μαθευτεί ότι είναι ο τόπος καταγωγής του αρχηγού της εθνικής ομάδας της Κροατίας, Luca Modric, για να στραφούν οι ταξιδιώτες σε μία από τις πιο παλιές και ενδιαφέρουσες πόλεις της βαλκανικής χώρας. Το 2018 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον αναπτυσσόμενο τουρισμό του Ζαντάρ, που μέσα σε λίγους μήνες απέκτησε πληθώρα σύγχρονων ξενοδοχείων και hostels. Η πόλη είναι γεμάτη «θησαυρούς»: καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κτίρια, ερείπια αρχαίων ναών και ενδιαφέροντα μουσεία. Highlight, το μουσικό όργανο του Ζαντάρ, μια παραθαλάσσια κατασκευή που ανάλογα με την ένταση των κυμάτων παράγει διαφορετικούς ήχους.

Tip: Το ηλιοβασίλεμα του Ζαντάρ, σύμφωνα με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ που το είχε επισκεφτεί το 1964, είναι το ωραιότερο του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή