Χάλκη: Χαμηλές ταχύτητες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νησάκι-δορυφόρος της Ρόδου προσφέρεται για ήσυχες διακοπές, χωρίς πολλές μετακινήσεις.

ΗΜΠΟΡΕΙΟΣ ΣΑΝ ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ

Γοητεύεσαι πριν κατέβεις από το πλοίο από τα χρωματιστά αρχοντικά του 19ου αιώνα, με τις κεραμοσκεπές και τα ξύλινα παράθυρα. Κάποια «μπαίνουν» μέσα στη θάλασσα. Έχουν σκαλίτσες και οι ένοικοι βουτάνε κατευθείαν από την αυλή τους στα πεντακάθαρα νερά του λιμανιού. Όποια ώρα κι αν φτάσετε στη Χάλκη, οι δείκτες στον πύργο του ρολογιού θα δείχνουν 4.20. Δεν λειτουργεί, γιατί ο ήχος του ταράζει την ηρεμία του νησιού.

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ελάχιστα οχήματα κυκλοφορούν στον Ημπορειό, ενώ από τις 18.00 απαγορεύεται εντελώς η κυκλοφορία τους στο λιμάνι. Με αφετηρία τον Ημπορειό και κατεύθυνση προς τα δυτικά, θα φτάσετε πεζή σε 8 λεπτά στην αμμουδιά του Πόνταμου ή σε 50 λεπτά στην Αρέτα, με τα μεγάλα λευκά βότσαλα. Αν πάτε προς νότο, σε ένα δεκάλεπτο θα είστε στη Φτενάγια. Αν κατευθυνθείτε βόρεια, σε 40 λεπτά στα Κάνια. Πάρτε καραβάκι για την Τραχειά: θα απολαύσετε όχι μία, αλλά δύο ήσυχες, αντικριστές παραλίες στον στενό αυχένα μιας χερσονήσου.

ΜΥΘΙΚΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ

Ο Δίας με την Εκάτη έβλεπαν τον ήλιο να δύει πίσω από το Χωριό, καθισμένοι στους αρχαίους θρόνους που είναι λαξευμένοι στον βράχο του μεσαιωνικού Κάστρου. Μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο, ακολουθώντας το λιθόστρωτο μονοπάτι (1 ώρα) από το Χωριό, που οδηγεί εκεί.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

Εξερευνήστε το νησάκι Αλιμιά των 7,4 τ.χλμ. Θα ανακαλύψετε από βάσεις νεωρίων ελληνιστικής εποχής και ρωμαϊκούς τάφους μέχρι τα ερείπια ιταλικών στρατώνων, καθώς και τον παραδοσιακό οικισμό που εγκαταλείφθηκε το 1940. Ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο (269 μ.) στο Κάστρο, που έχει θέα στη Χάλκη και στη νότια Ρόδο

ΜΑΚΑΡΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ

Στον Ημπορειό, από τις 6 π.μ. είναι ανοιχτό το καφέ Θεοδοσία (τηλ. 22460-45278). Δοκιμάστε μπακλαβά και πουγκί με κρέμα, μήλο και κανέλα. Το Παραδοσιακό Πιάτο της Λευκωσίας (τηλ. 6988-322997) φημίζεται για τα ντολμαδάκια και τις μακαρούνες. Στο ταβερνάκι στα Κάνια (τηλ. 6955-584593) ή στης παραλίας Φτενάγια (τηλ. 22460-45384) θα καθίσετε με το μαγιό, όπως είστε βγαίνοντας από τη θάλασσα. Στου Nick’s στον Πόνταμο (τηλ. 22460-45295) θα σας δώσουν μπίρες για την παραλία σε κουβά με πάγο. Όλα τα ταβερνάκια της Χάλκης έχουν φρέσκο ψάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή